woensdag 19 maart 2014

VLAGGEN EN WAPENS VAN NEDERLANDSE PROVINCIES. (FLEVOLAND)

PROVINCIE FLEVOLAND.

Flevoland is de laatste en jongste provincie van Nederland. De provincie is ontstaan uit het droogleggen van twee delen van het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee, en bestaat uit de Noord-Oost polder, Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland. Bij deze drooglegging verdwenen als eilanden Urk en Schokland. De provincie heeft aan landoppervlakte 1.418 km² en aan water 995 km².
De hoofdstad van de provincie is Lelystad.
De provincie wordt in het noorden begrensd door de provincie Friesland, in het noord-oosten door de provincie Overijssel, in het zuid-oosten door de provincie Gelderland, in het zuiden aan de provincies Utrecht en Zuid-Holland en in het westen aan het Markermeer en het IJsselmeer.
De provincie is het grootste kunstmatige eiland van de wereld en ligt 5 meter onder de zeespiegel.


                                                             ( De provincie Flevoland.)

De naam Flevoland is afgeleid van het Flevomeer, in het Latijns Lacus Flevo. De Romeinse geograaf Pomponius Mela schreef in 44 n. Chr. hier over in zijn De Chorographia. Door het stijgen van de zeespiegel in het begin van onze jaartelling ontstonden in het toenmalige land van het Zuiderzeegebied kleine meren die langzaam aaneen gesloten raakten. Pomponius schreef hierover: "De noordelijke tak van de rivier de Rijn verbreedt zich tot het meer Flevo, dat een eiland met de zelfde naam omsluit en daarna als een normale rivier naar zee vloeit".

De vlag van Flevoland bestaat uit twee brede horizontale banen, boven blauw en onder groen, gescheiden door een golvende gele baan.
Links boven in de hoek van de blauwe baan de afbeelding van een Franse lelie (fleur de lys)
De blauwe baan symboliseert het water. de golvende gele baan de rijke korenvelden, het bloeiende koolzaad en de weide akkers. De groene baan symboliseert het enorm ruime weide landschap.
De witte Franse lelie komt uit het familie wapen van de grondlegger van de Zuiderzeewerken ir. Cornelis Lely.



                                                   ( Wapen van de provincie Flevoland.)

Het wapen van de provincie Flevoland werd op 10 februari 1897 toegekend door de Hoge Raad van Adel.
Het wapen wordt als volgt beschreven: Het schild golven in tweeën gedeeld, boven in azuur (blauw) en onder in zilver. Het schild wordt gesierd door een ´zeeleeuw´, in het blauwe deel een halve leeuw met in het zilveren deel eraan vast een vissenstaart. De leeuw in het goud dragend in de rechter klauw de Franse lelie met rode tong en nagels en de vissenstaart in het blauw. De vissenstaart verwijst naar de visvangst van de vroegere havens gelegen aan de Zuiderzee.
Boven het schild een gouden kroon met vijf bladeren en vier parels.
Het schild wordt aan beide zijden ondersteund door een gouden leeuw met rode tong en rode nagels staande op een rechte zilveren grond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten