PROVINCIE UTRECHT.
Utrecht is de kleinste en meest centraal gelegen provincie van Nederland.
In het noorden wordt de provincie begrensd door de Provincie Noord-Holland en Flevoland, in het oosten door de provincie Gelderland, in het zuiden door de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland en in het westen door de provincies Zuid- en Noord-Holland. De provincie heeft een oppervlakte van 1385 km² De hoofdstad van de provincie is Utrecht.
De provincie wordt ook wel tot de 'Randstad' gerekend.
De stad Utrecht was het centrum van het bisdom of sticht Utrecht, dat de voorloper was van de huidige provincie.
De vlag van de provincie Utrecht bestaat uit twee horizontale banen, de bovenste wit en de onderste rood. In de bovenste witte baan staat geheel linksboven een rood kanton met een wit kruis het wapen van de stad Utrecht.
Reeds in 1938 werd er een vlag gebruikt om de provincie te symboliseren, dit was een rood-wit-gele driekleur en had geen officiële status.
In 1951 werd de provincie door de Hoge Raad verzocht een eigen vlag te nemen en het werd de huidige vlag die op 15 januari 1952 werd goedgekeurd. Vergeleken met andere provincies wordt de vlag zeer weinig gevoerd.
( Het wapen van de provincie Utrecht.)
Het huidige wapen van de provincie Utrecht werd op 14 april 1858 erkend door de Hoge Raad van Adel.
Het wapen is een combinatie van drie wapens:
en het wapen van de stad Utrecht.
Het Stichtse wapenschild met het kruis is reeds in de 13e eeuw gebruikt door de bisschop Lan van Zierik, en in de 14e eeuw komt het wapen ook voor op de munten van het Sticht. De combinatie van het Hollandse wapen is een gevolg van hertog Philips van Bourgondië in de 15e eeuw om het Sticht onder Bougondische invloed te brengen. In die tijd had de hertog een groot deel van de Nederlanden onder zijn beheer, maar Utrecht viel buiten de invloedssfeer.
In 1528 wordt onder de macht van keizer Karel V als graaf van Holland, door de provincie Utrecht een nieuw wapen ontworpen. Het wapen van het Sticht wordt dan afgebeeld als een borstschild op de Hollandse leeuw. Dit bleef tot 1578, waarna de combinatie van de drie hier boven afgebeelde wapens wordt gebruikt.
Het huidige wapen heeft een gevierendeeld schild, op het eerste en vierde deel staat een kruis van zilver op een rood velt, op het tweede en derde deel staat een rode leeuw, met blauwe tong en nagels op een goud veld. Het hartschild bestaat uit twee schuine vlakken van zilver en rood.
het wapen is gedekt met een vijfbladerige kroon en wordt aan beide zijden ondersteund door een gouden leeuw staande op een rechte gouden grond.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten