zaterdag 9 februari 2013

JAKARTA OVERSTROMING JAN. 2013.

WATERSNOOD IN JAKARTA

Via een kennis ben ik in het bezit gekomen van deze afbeeldingen van de ramp in Jakarta januari 2013 na een zeer zware regenval. Hier werd er weinig aandacht besteed in het nieuws met hooguit een enkele foto.


Zware overstromingen hebben in het begin van januari 2013 grote delen van de hoofdstad van Indonesië, Jakarta onder water gezet. Zeker 12 mensen vonden de dood en duizenden werden verdreven uit hun woningen. De materiële schade was enorm.

Nu is het geen vreemd verschijnsel in Jakarta dat bij een zware regenbui de straten onder water komen te staan, maar na enkele uren is het weer als daarvoor. Deze zeer zware moeson regen zorgde voor vele keren meer hemelwater in korte periode dan normaal.


Ondanks dat Jakarta een wereldstad is, kent deze stad niet het rioolsysteem zoals in vele grote Europese steden of als in Singapore. Waar het water wordt afgevoerd en uitkomt op de afwateringskanalen raakt het geheel al spoedig verstopt door het afval, vooral plastic, en wat men er verder ingooit.
De afwateringskanalen zijn een vergaarbak van alle soorten afval tot dode dieren toe en zijn vaak tot op de bodem dicht geslipt. Dan laten we het storten van olie en chemisch afval nog maar buiten beschouwing.
Deze kanalen zouden dan weer het water via schutsluizen moeten kunnen afvoeren naar zee. Helaas hebben deze schutsluizen al in geen jaren enig onderhoud gehad en werken niet meer naar behoren of in het geheel niet. 


Het water kon geen kant meer uit en overstroomde het hart van Jakarta. Wegen kwamen ver onder water te staan. Ongeveer 95.000 mensen zochten elders een heenkomen en meer dan 19.000 mensen verloren hun woning en moeten elders worden ondergebracht.
Ook de paalwoningen gebouwd boven het water van de kanalen werden weggespoeld. Hier woonden de armsten van de stad.

De regering kondigde de noodtoestand af en beloofde financiële hulp. Het was een overstroming van binnenuit en niet vanuit de zee. Maar de vraag blijft! Heeft men hier iets van geleerd?

Enorme hoeveelheden vuilnis en verontreinigd water stroomde uiteindelijk de zee in en vervuilde de wateren en de stranden van het 'Duizend Eilanden' gebied voor de kust. Een ware ecologische ramp waar niet over wordt gesproken.
Maar ook onder de inwoners zullen zeker veel ziekten gaan voorkomen van het vervuilde water waar ze in hebben gelegen en misschien wel hebben binnen gekregen. Ook na het dalen van het water zullen en broeinesten van ongedierte en bacteriën achterblijven. Het kraanwater is zo al niet te drinken in Jakarta en een enorm tekort aan het flessen drinkwater was gelijk enorm. href="http://www.kizoa.com">Slideshow

Geen opmerkingen:

Een reactie posten