Beneden de 'grote rivieren' is de Carnaval weer losgebarsten, maar ook langzaam komt dit gebeuren in trek bij de overige provincies.
Carnaval wordt niet alleen in het zuiden van ons land gevierd maar vrijwel in ieder land met rooms-katholieke bevolking.
Wereld beroemd is het Venetiaans carnaval vanwege de zeer fraaie maskers en kleding, maar vooral niet te vergeten het carnaval in Rio de Janeiro met zijn enorme fraaie praalwagens en dansgroepen.
De oorsprong van het feest.
Maar waar ligt de oorsprong van dit feest waarbij de mensen drie dagen lang volledig door het lint gaan?
Het heeft met de vastenperiode te maken voor Pasen. Het feest wordt gevierd drie dagen voor Aswoensdag, waarna de vastentijd van 40 dagen begint.
De voorbereidingen voor dit feest beginnen op de elfde van de elfde maand om 11.11 uur. Elf is het gekken getal.
Vroeger aan het begin van de carnaval op 'Vastenavond' ging de jeugd langs de deuren met een rommelpot. Dit was een aarden pot overspannen met een gedroogde varkensblaas. Er werden dan liedjes gezongen en vroegen ze om lekkernij of een centje. Dit gebruik is langzaam in het vergeet hoekje terecht gekomen.
Op woensdag na Vastenavond begon dan de vastenperiode. Tot Pasen mocht er geen vlees gegeten worden of gesnoept. Het was een sober leven behalve op de zondagen. De kinderen spaarden het gekregen snoep in die dagen op in een vasten trommeltje. Het waren dagen van boete en bezinning.
Deze traditie werd door paus Gregorius de Grote in 602 ingesteld.
Carnaval valt nooit op de zelfde datum ieder jaar. De zondag van de carnaval valt altijd zeven weken voor Pasen. Het zijn dus 7 x 6 = 42 dagen minus de maandag en dinsdag na carnavals zondag, wat op 40 dagen vasten uitkomt.
Pasen valt niet op een vaste datum zoals Kerstmis, maar altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan na 21 maart.
Het verkleden, de maskers en de naam.
De traditie van het verkleden en het dragen van gezicht maskers moeten we zoeken bij de oude Grieken. Zij vierden aan het einde van de maand het driedaagse feest ter ere van hun god Dionysus of Bacchus.Op een scheepskar ( carrus navalis ) werden afbeeldingen van deze god door Hellas gereden. Hierin zit al het woord carnaval verborgen.
Het was dos oorspronkelijk een heidens feest met oude gebruiken. Daar deze gebruiken niet uit te bannen waren, besloot de roomse kerk er een positief gebruik van de maken en verbonden het feest aan de Vastenavond. Het woord carrus navalis werd vervangen door het Latijnse woord carne vale, wat vaarwel vlees betekend.
Tijdens de carnavals dagen zie je overal de driekleur; rood - geel - groen aan de vlaggenstok hangen. De kleuren zijn het symbool van de joker.
In Limburg heeft men zelfs de provincie vlag aangepast voor dit gebeuren.
In Limburg wordt de carnaval "Vastelaovend" genoemd.
Carnaval is tegenwoordig meer een commercieel dan een kerkelijk feest. Het feest begint reeds met prinsen verkiezingen, hilarische spraak voordrachten en bals ver voor Vastenavond. Het is meer het feest voor de bierbrouwers.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten