donderdag 14 oktober 2021

STENNA LINE. (ZWEDEN)

 

      HET BEGON MET EEN 

      ENKELE VEERDIENST.



STENA LINE.

De Stena Line werd in 1962 opgericht door de Zweed Sten Allan Olsson toen hij een veerverbinding tussen Skagen en Göteborg  overnam. 
Stene line is een Noord-Europese rederij die diverse roroveerdiensten exploiteert en een onderdeel is van Stene AB, een bedrijf dat onder meer ook actief is in de tankvaart en offshoreindustrie.

Stene Line is groot geworden door enerzijds nieuwe routes te openen, en anderzijds andere rederijen over te nemen.
Onder deze maatschappijen vallen onder andere de: Stoomvaart Maatschappij Zeeland, Sealink Britisch Ferries, Sessan Line, Lion Ferry en van Scandines alleen de Zweedse tak.

Stene Line exploiteert veerdiensten op Kattegat, de Noordzee, Ierse Zee, Oostzee en in de Sont.
Buiten passagiers vervoerd de rederij ook vracht.
Stene Line telt ongeveer 5.700 werknemers. Twee derde daarvan werkt op de vloot van ruim 35 vaartuigen. Hoofdkantoor is gevestigd in Göteborg, Zweden.
In 2007 vervoerde de rederij 15,9 miljoen passagiers, 3 miljoen auto's en 1,8 miljoen vrachteenheden.


Tussen 2 juni 1997 en 8 januari 2007 onderhield Stene Line de passagiersdienst tussen Hoek van Holland en Harwich met de hogesnelheidsferry (HSS) Stene Discovery, een uit aluminium vervaardigde catamaran. Deze catamaran maakte een snelheid van 75 km/uur viermaal per dag de overtocht in drie uur en veertig minuten. Hierbij verbruikte het vaartuig 180.000 liter dieselolie, wat als gevolg van de stijgende brandstofprijzen niet meer rendabel was.




In 1998 is Stene Line een joint venture met haar concurrent P&O Ferries aangegaan voor de exploitatie van veerdiensten naar Dover, Engeland. De onderneming was voor 60% eigendom van P&O en 40% van Stena. In 2002 is Stena Line door P&O uitgekocht.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten