zondag 3 oktober 2021

BLACKSEA SHIPPING COMPANY. (OEKRAÏNE)

 

VAN KEIZERLIJKE OORSPRONG.




BLACK SEA SHIPPING COMPANY.


Het bedrijf werd opgericht tijdens de keizerlijke Russische overheersing van Oekraïne in 1833.
Op 16 mei 1833 toen de Black Sea Society of Steamships (ROPiT)  werd opgericht als  een middel voor permanente communicatie tussen Odessa en Istanbul. Na de Krimoorlog verdween het bedrijf van de jaren 1850.
 
Na de Eerste Wereldoorlog en de reorganisatie van het voormalige keizerrijk als Sovjetstaat, was het bedrijf eigendom van de Sovjetregering.
Tijdens de Sovjetregering had het bedrijf meerdere jaren de titel van 's werelds grootste rederij en speelde een belangrijke rol bij belangrijke buitenlandse handel en internationale hulpinitiatieven van de Sovjetregering.


(De kleuren en logo van de schoorsteen tijden de Sovjet periode.)

Het bedrijf werd op 13 juni 1922 opnieuw opgericht als Black Sea - Azov Sea Shipping door de Raad van Arbeid en Defensie als onderdeel van het Volkscommisariaat voor communicatieroutes en beheerd door de centrale administratie van de koopvaardijvloot (Gostorgflot).
Na de Tweede Wereldoorlog werd de Zwarte Zee - Azov Sea Shipping Company gesplitst in Blak Sea Company, Azov Sea Shipping Company en Georgian Shipping Company.
Een ander splitsing vond plaats in 1964 toen een nieuw bedrijf, Novorossiysk Shipping Company, werd opgericht uit de tankerdivisie van de Black Sea Shipping Company.

(Passagiersschepen hadden een witte schoorsteen met een rode band met in het geel het logo.)

Het beheer van de Azov Sea - regio van de BSSC werd in 1953 in Zhdanov opgericht. het beheer van de Azov Sea-regio werd in 1967 gereorganiseerd in Azov Sea Shipping Company (ASSC).
Verscheidene schepen van de BSSC werden overgedragen en veranderd in ASSC en de thuishaven werd veranderd van Odessa naar Zhdanov.

Dus twee zusterschepen de Nezhin (links) en de Smela (rechts) werden in 1069 overgedragen aan de ASSC.
In 1990 was BSSC de grootste rederij in Europa onder andere rederijen en de tweede in heel de wereld.

Met de val van de Sovjet Unie werd het bedrijf door het Ministerie van de USSR overgedragen als een staatsbedrijf van Oekraïne en later geregistreerd bij het Staatseigendomfonds van Oekraïne.

Op 13 augustus 1993 vaardigde de Oekraïense president het descreet#303 uit tot oprichting van staatsconglomeratie "Blasko" op basis van 'BSSC" Het besluit werd in januari 1995 ingetrokken. Het geheel betekende uiteindelijk de ondergang van de "Black Sea Shipping Company".











 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten