woensdag 4 december 2019

NOORD-INDIA EN NEPAL VERKENNEN. CHITWAN NAT. PARK EN OMGEVING. (DEEL 22)

        EEN DORPSWANDELING, 

SCHOOLBEZOEK EN ZOEKEN NAAR 

DE AZIATISCHE NEUSHOORN. (22) 


GOCHADA OCHTEND VERKENNING.

Gochda is het plaatsje waar Machan Country Villa is gelegen. Een gedeelte van de reisgroep vertrok in de vroege ochtend met een terreinwagen, naar een plaats in het wildpark om de neushoorn te spotten. Op de plaats waar de wandeling begon stond een olifant met berijder op hen te wachten dienend als gids en beschermer. Zowaar ze hebben dan één neushoorn gezien.
De rest van de ploeg  ging onder begeleiding een dorpswandeling maken en zij die niet mee gingen gingen op eigen houtje op verkenning.


Het was een echte gemeenschap van landbouwers en hun hoofdgewas was natuurlijk de rijst, maar op verschillende plaatsen velden met gele bloemen van het mosterdzaad.
Op de erven waren de vrouwen druk in de weer met het scheiden van het kaf en stof van de rijst met behulp van een wan.


Langs de weg stonden nog eenvoudige woningen van de landarbeiders opgetrokken uit bamboe of leem vermengt met koeienmest.. Het dak was  gedekt met gedroogd riet.
Sommige huisjes hadden hun wanden met een likje verf meer aanzien gegeven.

Maar had men eenmaal geld, dan werd er uitbundig en kleurrijk gebouwd, vooral aan de voorgevel. Opvallend was, dat in iedere gevel onder de nok een afbeelding van de gelukkige olifant Ganesha was geplaatst.
Ook groeiden er langs de weg de nodige prachtige bloemen.







Overal op de erven lagen bergen geoogste rijststengels met hun aren om geklopt te worden zodat de rijstkorrel ervan wordt gescheiden.

Op de terugweg naar het resort kwamen we de andere wandelploeg tegen en die hadden een enorme voorraad schoolschriftjes, potloden, kleurpotloden, pennen en diverse speelgoed ingekocht om dit uit te delen bij een kleine lagere school in het dorp. Dus op naar de school , waar we eerst om toestemming vroegen het terrein te betreden.











We werden met veel gejuich, gelach en hartelijkheid door de jeugd ontvangen. Na een korte order van het schoolhoofd, deed iedere klas zich netjes in een rij opstellen ieder met een armlengte afstand.

In stilte luisterden de kinderen toe toen hun werd verteld waarom we hun kwamen bezoeken.  Tot onze verbazing werden we onthaald door het zingen van het Nepalees volkslied, wat wij als dank beantwoorden met het voor een ieder van ons bekende 'Vader Jacob'. Hierna stelden ze zich keurig in een rij op met de jongsten te beginnen en namen ieder een schoolschrift met potlood of pen en een plaksticker op hun voorhoofd in ontvangst. 
Vooral de twee grote lucht gevulde ballen deden de jeugd brengen tot een juichend gejoel en spel.


     ( Natuurlijk als aandenken met z'n allen op de groepsfoto, met de gelukkige lachende kinderen.)

Op een veld vlak bij de ingang van het resort stond een olifant, die werd gebruikt voor de wandel-safari. het dier was volledig tam en je kon hem rustig oven zijn slurf aaien en wat voer aanreiken, wat ze met haar slurf aannam en in haar bek stopte.


Terug in het resort was het even snel opfrissen en genieten van een koele dronk tijdens de lunch, alvorens met twee terreinwagens op stap te gaan om de neushoorn te spotten en eventuele andere dieren. Na een rit door het landbouwgebied bereikten we de ingang van de natuurpark en staken een stroom over van een rivier door naar de andere oever te rijden. We maakten eerste een stop bij een plaats waar een enorme Aziatische mannelijke olifant in stilte mag genieten van zijn oude dag.
Voor zijn eigen 'veiligheid'was het dier met een zware ketting gekluisterd aan een dikke paal in de grond. De slagtanden waren echt imponerend zo groot. 


We volgen diverse wild paden en de gids wees ons op een plek waar de neushoorn zijn behoefte had gedaan.
Zo vertelde hij, dat de neushoorn zijn behoefte steeds op de zelfde plaats doet in tegenstelling tot de olifant, die het overal doet.
Maar nu was het afwachten of we onze neushoorn wel zouden zien. We maakten aan stop bij een rivieroever waar we alleen in de verte twee herten zagen en wat andere soorten vogels, maar geen krokodil of neushoorn.
Zo bleven we rondjes rijden totdat we ineens wat ontdekten rechts van ons in het hoge gras, en ja daar was het dier dan en zelfs met een jong. De wagen werd een stukje achteruit gereden toen ze over het pad naar ons toe kwamen. Ze bleven dicht bij ons en de camera's moesten overuren draaien.



We reden terug naar de rivier, waarin de ondergaande zon zich weerspiegelde en we nog enige pauwen konden waarnemen. In het donker bereikten we ons resort, waar we verrast werden met een BBQ en dans van de lokale bevolking.


Morgen was het weer bijtijds opstaan voor een vroeg ontbijt en onze rit naar de stad Pokhara.






      Zie vervolg: INDIA EN NEPAL VERKENNEN. CHITWAN - POKHARA. (DEEL 23).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten