vrijdag 6 december 2019

NOORD-INDIA EN NEPAL ONTDEKKEN. CHITWAN - POKHARA. (DEEL 23)

   STEIGEND OVER BERGWEGEN

       LANGS DIEPE DALEN MET 

        RIVIEREN OP NAAR DE 

              HIMALAYA. (23)

CHITWAN - POKHARA.


We verlieten in de ochtend van 13-11-2019  Chitwan (3) om naar Pokhara  (4) te rijden een afstand van 105 kilometer, waar we ruim zeven uur over zouden doen.
Vanuit Chitwan rijden we steigerend over slingerende bergwegen, langs diepe dalen met bergrivieren door een afwisselend landschap naar Pohara. het heldere water uit de Himalaya zocht kolkend zijn weg door de vernauwingen tussen de bergen en liet daar waar de rivier breder was een enorme hoeveelheid berggrind achter op haar oevers. We volgen eerste voor een groot deel de stroom van de rivier Narayani. Op de kleinste plaatsen wist men door terrasbouw nog rijst te verbouwen op de steile rivierhellingen. Op verschillende plaatsen waren er hangbruggen over de rivier geplaatst en bij een ervan maakten we een stop om zelf een s op dergelijke manier de rivier over te steken.




Maar zoals of de afbeelding linksboven is zien, zijn er ook chauffeurs die de bocht verkeerd maakten en diep in de afgrond terecht kwamen.


Bij een klein resort maakten we onderweg een stop voor een koffie- en toilet- pauze.
Hier kwamen twee rivieren samen wat goed aan de kleur van het water was te zien.
 We volgenden verder de stroom van de Trisulu rivier, een zijrivier van de Narayani.



Het landschap was en bleef afwisselend door verschillende dorpjes en maakten we een lunch stop.




Naast het restaurant waar we de lunch gebruikten was een open garage bedrijf aan de weg, waar de vrachtwagen- chauffeurs hun banden konden laten plakken of vervangen. Een van deze vrachtwagens was prachtig beschilderd.






Zo naderden we de vallei van Pokhara, waar weer veel aan rijstbouw werd gedaan door de boeren, en men druk aan het werk was om de oogst binnen te halen. In het midden boven een van de oude typische bouwstijlen van de landhuizen in Nepal. Op de begane grond de opslag ruimten en daarboven het woongedeelte.
Uiteindelijk reden we dan Pokhara binnen en stapten uit de autobus aan de oever van het Phewameer.
De bus reed verder naar ons hotel, waar voor de bagage zorg werd gedragen.



Pokhara ligt in feite aan de oevers van het Phewameer (Phewa Tal) en ligt 900 meter lager dan de hoofdstad Kathmandu. Het meer had vroeger de naam Baidam Tal en heeft een oppervlakte van 4,43 km². en een grootste diepte van 24 meter. Het meer wordt omsloten aan één zijde door de stad Pokhara en verder door de bergen van Sarangko en Kaskikot en ligt op 742 meter boven de zeespiegel.
Het meer wordt gevoed door een kleine rivier, maar een dam regelt het waterpeil. OP deze wijze kan het waterreserve hebben van  43.000.000 kubieke meter.




Voor we in de fel gekleurde bootjes konden stappen, met maximaal vijf personen, moesten we allemaal verplicht een zwemvest aantrekken, voor het geval dat! Je weet maar nooit!
Eerst ging de vaartocht langs de dicht begroeide oever van het meer waar de apen in de bomen aan het spelen waren.
W koersten op een klein eilandje af in het meer. waarop een kleine tempel was gelegen en we de gelegenheid kregen wat rond te kijken.




TAL BARAHI-TEMPEL.

De Meer-tempel of Barahi-tempel met twee verdiepingen is een hindie-tempel van de godin Durga (Barahi), de beschermer van de goden. Het is voor de hindoes een klein bedevaartoord.
De ingang wordt geflankeerd door twee bronzen leeuwen. De tempel zelf is opgebouwd uit stenen die wit zijn geschilderd en de voegen ervan rood. Het dak is van riet gemaakt.
















Volgens een legende: De eerste koning  Kulmnadhan Shah van Kaski zou in een droom boven het meer een tempel hebben gezien in zijn droom, welke was toegewijd aan de godin Durga. 
Vanwege deze droom bouwde hij deze tempel op eilandje in het midden het meer Phewa.

Naast de ingang van de tempel staat een houten constructie met een grote bel en om de tempel hangen diverse kleine bellen van verschillende grote.




Het was er een enorme drukte van lokale bevolking en ook de vele aanwezige stalletjes met de nodige prullaria deden goeden handel.

Terug naar onze bootjes, zwemvesten aan en op naar de oever van het vaste land. Hiervandaan was het niet ver lopen naar ons hotel.

In het hotel verkregen we sleutel van onze kamer en kwamen tot de ontdekking, dat onze koffers er al in stonden.
 Na ons te hebben opgefrist Pokhara ingelopen, wat een zeer toeristische stad is en een doorgang voor hen die verder de Himalaya in wensen te gaan. Het was opvallend hoe schoon de straten er waren. De grote straat langs het meer was een en al winkels met winterkleding en restaurantjes.
het verkeer was zeer rustig en reed volgens de regels.

Wat we gemist hadden door de laag hangende bewolking, was de weerspiegeling van de bergen van de Himalaya in het water van het meer.


                   Zie vervolg: INDIA EN NEPAL VERKENNEN. POKHARA OMGEVING EN 
                                                   TOP VAN DE WERELD. (DEEL 24)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten