zondag 8 september 2019

ZUID-AFRIKA. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)


            EEN LAND MET ZEER 

       GEMENGDE BEVOLKING, 

    CULTUREN, EN ELF TALEN. (2)

ZUID-AFRIKA.


(3). OOST-KAAP. (OOS-KAAP).

De provincie Oost-Kaap grenst in het oosten aan de Indische Oceaan en bestond vroeger uit de thuislanden Transkei en Ciskei.
De huidige provincie heeft een oppervlakte van 168.966 km² en de hoofdstad is Bhisho het vroeger geheten Buffalo City.
Het is een van de armste provincies van Zuid-Afrika en heeft twee grote havensteden; Port Elizabeth en Oost-Londen.







VLAG EN WAPEN VAN DE OOSTKAAP.


De vlag van de provincie Oost-Kaap heeft een wit veld met daarop afgebeeld het wapen van de provincie , maar wordt ook zoals links afgebeeld gebruikt.


Het huidige wapen van de provincie Oost-Kaap werd op 25 maart 1996 verleend.
Het belangrijkste element in het wapen is de Kaapse Aloë. die symbool staat voor doorzettingsvermogen en kracht. Hij heeft drie bloemen die uit een enkele stam ontspruiten, wat eenheid in de provincie toont tussen de verschillende groepen bewoners. Aan weerszijden van de plant staan rode flanken die symbool staan voor de grond. Onder de plant golvende blauwe en witte bannen die symbool staan voor de kustlijn van de Indische Oceaan.
Het schild wordt gedekt door de zon rustend op een luipaardkopring, die een symbool is van prestige, kracht en erfgoed van de provincie. Luipaarden worden gezien als sterk, en in heel Zuid-Afrika als een symbool van autoriteit. De zon staat symbool voor het aanbreken van een nieuw tijdperk en mooie toekomst van groei, ontwikkeling en welvaart en de positieve houding en vriendelijkheid van de mensen.
Schilddragers zijn twee antilopen die veel voorkomen in het gebied en staan symbool voor pracht.
Het geheel rust op een groene grond met op een gouden baan het motto "Ontwikkeling door eenheid".

WAPEN VAN DE HOOFDSTAD BHISHO.

Het wapen staat niet officieel geregistreerd. Het heeft de vorm van een abstract schild met een rode, zwart-witte rand rond de afbeelding van de zon en een traditioneel landschap.
De zonnestralen staan symbool voor het klimaat, onze Sinshine Coast. het vertegenwoordigd ook leven, eenheid, warmte en energie. 
De buffelhoorns bovenaan het schild vertegenwoordigen de historische naam van Buffalo River en het natuurlijke erfgoed van het gebied. Het centrale beeld met de zee en de glooiende heuvels vertegenwoordigt het land waarin de mensen leven.
De traditionele Xhosa-cultuur wordt weerspiegeld in de zwarte-witte rand. De rand wordt weergegeven in een lineaire houtsnede- stijl, die een sterke traditie heeft in de Zuid-Afrikaanse kunst.
Opvallend rode speren vertegenwoordigen de krijgers uit het verleden.
Het motto onder het wapen is in isiXhosa "Masichume, Sande, Siphumele" wat ongeveer vertaald betekend; "Laten we groeien, uitbreiden en slagen".

(4). KWAZOELOE-NATAL.

  
De provincie Kwazoeloe-Natal is de woonplaats van het volk van de Zoeloes en grenst aan de Indische Oceaan in het oosten en in het zuidwesten aan het koninkrijk Lesotho.
De provincie heeft een oppervlakte van 94.361 km² en de hoofdstad is Pietermaritzburg.
De naam Natal werd gegeven door Vasco da Game die het land zag op de kerstdag 1497. Natal betekend in het Portugees Kerstmis.
De Tugelarivier stroomt van west naar oost door de provincie. In het westen van de provincie liggen de Drakensbergen en in het noorden met de grens van Swaziland de Lebombobergen.

VLAG EN WAPEN VAN KWAZOELOE-NATAL.

De nieuwe vlag van Kwazoeloe-Natal heeft een wit veld met daarop weergegeven het wapen van de provincie. Ook wordt de vlag als links afgebeeld weergegeven.
Rechts de oude vlag van Kwazoeloe-Natal.

Het huidige wapen van de provincie werd in 2004 officieel toegekend. Het duurde ruim tien jaar in het parlement, eer men het eens was over het nieuwe wapen.
De zigzagverdeling op het wapen verwijst naar de Drakensbergen, die in de zomer groen zijn en in de winter met sneeuw zijn bedekt.
Dwe witte ster in het lichtblauwe veld verwijst naar de geboorte van Christus en daarmee naar Natal, wat kerstmis betekend in het Portugees.
Onderin op het witte veld de strelizia-bloem als symbool voor de schoonheid van de provincie.
Het schild wordt gedekt door een traditionele woning in de Zoeloe-bijenkorfstijl, die nog steeds in landelijke gebieden wordt gebruikt.
Achter het schild staan gekruist een assegaai en knobkerrie, traditionele wapens die symbool staan voor autoriteit. het schild zelf heeft de vorm van een traditioneel Zoeloeschild. Schildragers zijn links een leeuw en rechts een gnoe.
De leeuw staat symbool voor koningen en heersers en de gnoe is afkomstig uit het oude wapen van Natal. Het geheel staat op een groene ondergrond met daarop een wit lint met het motto: "Masisukume Sakhe". ("Laten we opstaan en bouwen").

WAPEN VAN DE HOOFDSTAD PIETERMARITZBURG.

Pietermaritzburg is de hoofdstad van de provincie Kwazoeloe-Natal en werd gesticht in 1838 en wordt in de volksmond Maritzburg genoemd. De plaats is genoemd naar de Voortrekkers Piet Retief en Gert Maritz, zij stichtten de republiek Natalia.

Het wapen werd officieel toegekend op 29 mei 1961 en werd op 5 mei 1973 geregistreerd in Zuid-Afrika.
Het wapen geeft weer in de dwarsdoorsnede van blauw en groen een gouden olifant met zilveren slagtanden. Het schild wordt gedekt door een helm met gesloten vizier versierd met dekkleden en de kleuren groen en geel, met op de helm een wrong in dezelfde kleuren. Boven het wapen een blauwe zon, waarop vier witte vijfpuntige sterren met in het midden  een vijfpuntige gouden ster.
Schilddragers zijn twee zwarte gnoes, waarvan één met een schild met de vlag van Groot-Brittannië en de ander met een schild met de vlag van de Republiek Natalia op de schouder.
Het geheel staat op een groene ondergrond met daarop op een geel lint het motto: "Umgungunhlovu" , wat betekend 'het land van de olifant'. 

(5). VRIJSTAAT. (VRYSTAAT).


Vrijstaat, voorheen Oranje-Vrijstaat werd opgericht door de Voortrekkers.
De provincie heeft een oppervlakte van 129.825 km² en de hoofdstad is Bloemfontein.
De provincie grenst in het zuidoosten aan het koninkrijk Lesotho.
Het gebied ligt op de hoogvlakte die begrenst wordt door de Drakensbergen met als hoogste berg de Thabana Ntlenyana met 3482 meter.
Een van de bekendste bergpassen door het gebergte naar Lesotho is de Sanipas.



VLAG EN WAPEN VAN VRIJSTAAT.


De vlag van de provincie heeft een wit veld met daarop afgebeeld het wapen van de provincie. 
Ook wordt de vlag weergegeven als de afbeelding rechts.




Links het huidige wapen van Vrijstaat en rechts het wapen toen het nog Oranje-Vrijstaat heette.






Het huidige wapen werd toegekend op 7 mei 1999. Op het schild in een omgekeerde chevron staat op een geel veld drie bloemen van de Oranje rivier lelie (Crinum bulbispermum) met vier koppen.
De afgeknotte pieken geven de toppen van de Drakensbergen weer.  Het blauw staat symbool voor het water van de Oranje-rivier en het groen voor de natuur.
het schild wordt gedekt door een kroon versierd met maiskolven en korenaren. In de groene baan van de kroon geslepen diamanten.
Schilddragers zijn twee cheeta's beide staande op een grond in de kleuren van de vlaktes in het gebied.
Op een wit lint het motto: "Katleho Ka Kopano" ("Succes met een belofte").

WAPEN VAN DE HOOFDSTAD BLOEMFONTEIN.

In de stad Bloemfontein is de gerechtelijke macht van Zuid-Afrika gevestigd.
De stad dankt haar naam aan een bron (fontein) die was gelegen op het erf van een Afrikaanse boer (Griekwaboer) met de Nederlandse bijnaam Jan Bloem. De bijnaam van de stad is "Rosestad" omdat er in de buurt in de lente een bloempracht ontstaat van wilde rozen.

Het wapen werd officieel verleend op 25 november 1966, maar werd reeds eerder toegekend door het Verenigd Koninkrijk.
het wapen geeft weer op een blauw veld twee hoorns van overvloed, waarvan één gevuld met rozen en de andere met water, welke verwijzen naar de welvaart van de stad en de regio.
Het wapen wordt gedekt door een bruin-blauwe wrong met daarop een rooster met een brandend vuur, waarvan de betekenis niet duidelijk is.
Schildragers zijn links een blesbok en rechts een witstaart-gnoe. Het geheel rust op een grond van rotsen met op een wit lint het motto: "Floreat"  ("Bloei").

(6). NOORDWEST. (NOORDWES).


De provincie Noordwest is ontstaan na de apartheid in 1994 uit vroegere delen van Transvaalprovincie, de Kaapkolonie en de voormalige bantoestan Bophuthatswana.
De provincie grenst in het noorden aan Botswana.
De provincie heeft een oppervlakte van 104.882 km² en de hoofdstad is Mafikeng.
In de provincie worden negen talen gesproken.





VLAG EN WAPEN VAN NOORDWEST..

De vlag van de provincie heeft een wit veld met daarin het wapen van de provincie afgebeeld. Ook wordt de vlag zoals rechts afgebeeld gebruikt.






Het wapen van de provincie werd officieel toegekend op 7 mei 1999.
De kleuren in het wapen zijn gebaseerd op de kleuren uit de nationale vlag van Zuid-Afrika.
De kruik in het midden van het wapenschild staat symbool voor de historische Tswana-cultuur.
Het wapen wordt gedekt door een kroon van buffelhoorns, de buffel is een symbool van kracht en een typisch dier voorkomen in het gebied. De zonnebloem bovenop de kroon staat symbool voor vreugde en vruchtbaarheid.
De schilddragers zijn twee sabelantilopen.
het geheel rust op een groene grond met op een wit lint het motto: "Kagiso le Tswelelopele" ; vertaald als "Vrede en Voorspoed".

WAPEN VAN DE HOOFDSTAD MAFIKENG.

Het wapen van de stad Mafikeng is typisch een overblijfsel uit de tijd van de Engelse koloniale periode.
Het wapen is een claim dat de stad met succes een lange belegering door Boertroepen heeft doorstaan tijdens de Engelse-Boerenoorlog van 1899 tot 1902.
Het verklaard de triomfantelijk zwaard-zwaaiende Engelse leeuwen in en bovenop het wapen en het motto "Ne Cede" ("Geef niet op").




(7). GAUTENG.


De provincie Gauteng is de kleinste provincie van Zuid-Afrika met een oppervlakte van 18.178 km² en met de hoofdstad Johannesburg.
In de provincie is ook de stad Pretoria gelegen, de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika.
Gauteng was vroeger het hart van de voormalige provincie Transvaal.
De provincie is opgedeeld in de volgende gebieden: stad Johannesburg, stad Tshwane, Ekurhulen, Wesrand en Sedibeng.
Zoals in een oud gezegde 'Alle wegen leiden naar Rome', kan hier gezegd worden 'alle wegen leiden naar Gauteng'.





VLAG EN WAPEN VAN GAUTENG.


De vlag van Gauteng heeft een wit veld met daarop afgebeeld het wapen van Gauteng. Ook de vlag rechts wordt gebruikt.







Het wapen werd toegekend op 17 juli 1995.
Het wapen van Gauteng heeft de vorm van een traditioneel schild in het donkerblauw. Het schild werd gebruikt door de Nguni-volkeren.
Centraal in het schild staat een pikhouweel afgebeeld als symbool voor de mijnbouw in de provincie. Naast de pikhouweel aan iedere zijde vier zilveren blokjes als symbool voor de goudstaven het product van de mijnbouw.
het schild wordt gedekt door een wrong en gouden zilver met daarop een kroon met twee honingbijen uit het wapen van Pretoria en symbool staat voor ijver met enkele pijlpunten. 
Schilddragers zijn twee leeuwen als symbool voor kracht en afgeleid zijn uit het wapen van Transvaal.
het motto wordt weer gegeven in drie goudstaven waar het geheel op rust: "Unity in Diversity", wat symbool staat voor de goudwinning en welvaart. ("Eenheid in verscheidenheid").


VLAG EN WAPEN VAN DE HOOFDSTAD JOHANNESBURG.

De vlag van de stad Johannesburg heeft vijf verticale banen in de kleuren van de nationale vlag van Zuid-Afrika; blauw-wit-groen-wit-rood.
In het midden van een gele ruit met zijbalken staat het wapen van de stad afgebeeld.





Links het nieuwe wapen van de stad Johannesburg. Rechts het oude wapen gebruikt tussen 1939 tot 1997, van de stad.




Het huidige wapen werd geregistreerd op 16 mei 1997. Het wapen geeft een traditioneel schild weer van de originele bevolking. Centraal in het wapen een rode ruit met een brede gouden rand met zijbalken. Boven deze afbeelding en daaronder vier rechthoekige blokjes. Achter het schild een traditionele staf met aan het uiteinde struisvogelveren. Betekenis niet bekend.
Schildragers zijn twee jonge leeuwen met rode tong en nagels, dragen een kralenkraag in driehoeken in de kleuren rood en blauw. Het geheel staat op een ondergrond in de kleuren blauw-wit-zwart-wit-blauw met daarop een lint met het motto: "Unity in Development" ("Eenheid in Ontwikkeling").

(8). MPUMALANGA. 

De provincie Mpumalanga grenst in het oosten aan Mozambique en Swaziland en heeft een oppervlakte van 76.495 km². De hoofdstad is Nelspruit welke naam tegenwoordig is Mbombela.
De zuidelijke helft van het Nationaal park Kruger behoort tot deze provincie.
De naam van de provincie is afgeleid van de isiZulu woorden ukumpuma ("opgaan", "rijzen")  en ilanga ("de zon") en betekend "het oosten".
De dansen van de Swasi en de Zoeloes zijn wereldberoemd.


VLAG EN WAPEN VAN  MPUMALANGA.

De provincie heeft een geheel eigen vlag  vergeleken bij de overige provincies van Zuid-Afrika.
Kleuren en symbolen komen ook voor in het wapen van de provincie.





Het wapenschild heeft dezelfde afbeelding als de vlag.
In het gele veld van het wapenschild staat de Barbarton Daisy (madeliefje) afgebeeld, dat verwijst naar de oudste stad in de regio.
De hoofdlading op het schild verwijst naar het feit dat de helft van de provincie op een hoogvlakte ligt van 1500 meter boven de zeespiegel en de andere helft op een laagvlakte met minder dan 500 meter boven de zeespiegel. De provincie wordt in tweeën gedeeld door een reeks bergruggen en de Blyde rivier. Het schild wordt gedekt door een kroon met zwarte edelksten en tussen de pieken de Barberton daisy. Schildragers zijn twee kudu-antilopen en het geheel staat op een groene ondergrond met op een geel lint het motto: "Omnia Labor Vincit" ("Alle werkzaanheden wint").

WAPEN VAN DE HOOFDSTAD NELSPRUIT. (MBOMBELA).


De stad Nelspruit werd in 1895 opgericht door  drie broers die hier hun vee lieten grazen gedurende de winter. Zij noemden de stad naar hun eigen achternaam.
Rond de stad worden veel vruchten geteeld; zoals mango's, bananen, avocado's, citrusfruit en noten.
De stad ligt aan de Krokodilrivier.
Het embleem van Nelspruit geeft een beschilderde kalebas weer met daarachter twee traditionele wapens van de lokale bevolking.

(9). LIMPOPO.

De provincie Limpopo is de meest noordelijke provincie van Zuid-Afrika en grenst aan Botswana in het westen, Zimbabwa in het noorden en Mozambique in het oosten.
De provincie heeft een oppervlakte van 125.754 km² en de hoofdstad is Pietersburg, tegenwoordig Polokwane.
De naam van de provincie verwijst naar de rivier de Limpopo die door de provincie stroomt. De naam komt uit de taal van Noord-Sotho voor het woord grote waterval.
In de provincie ligt het grootste deel van het Nationaal Park Kruger.
In de provincie worden negen talen gesproken.


VLAG EN WAPEN VAN LIMPOPO.


De vlag van Limpopo heeft een wit veld met daarop het wapen van de provincie afgebeeld. Ook word de vlag afgebeeld zoals links is aangegeven.





Het wapen van de provincie werd op 23 maart 1998 officieel toegekend.
In het gele veld op het schild staat de baobabboom afgebeeld en is al heel lang het symbool van de regio, daar dit het enige gebied is in Zuid-Afrika waar deze boom voorkomt.
De boom speelt een belangrijke rol in de mythen en legendes van de lokale bevolking.
Boom omtrekken van 26 meter zijn niet ongebruikelijk en er wordt geschat dat sommige met een diameter van 10 meter wel 200 jaar oud kunnen zijn.
De scheiding tussen geel en groen staat symbool voor de Limpopo-rivier.  Het wapen wordt gedekt door een kroon met enkele cycadische planten uit het gebied. Schildragers zijn twee buffels en staan symbool voor kracht. het geheel staat op een groene en zwarte grond met daarop een wit lint met het motto: "Peace Unity and Prosperity".
("Vrede Eenheid en Vooruitgang").

WAPEN VAN DE HOOFDSTAD POLOKWANE.

Het wapen werd toegekend in 2003.
Het wapen van de hoofdstad Polokwane heeft drie horizontale velden.
In het midden op een wit veld staat een geweven grasmand tussen twee landbouwwerktuigen afgebeeld met de bladen naar binnen.
De stelen komen uit in het groene veld op een tandrad in het wit met daarin de de zon afgebeeld. Deze laatste afbeeldingen staan symbool voor de landbouw en de mijnbouw.
Bovenin het gele veld tussen twee bruine, voorstellende bergruggen en de canyon van de Limpopo rivier, een kort-klauwige leeuwerik op een tak van de zijdeachtige doorn en vogel uit het gebied.  
Het wapen wordt gedekt door een muurkroon met takken van de cycadische plant.
Onder het wapen op een rood lint het motto: "Unity-Equity-Prosperity" ("Eigen vermogen naar welvaart").


Geen opmerkingen:

Een reactie posten