woensdag 6 juni 2018

ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'. TRANSVAAL EN MPUMALANGA. (DEEL 7).

WILD ZUID-AFRIKA RONDREIS. 

             'THE BIG FIVE'. (7)TRANSVAAL.

Transvaal was een provincie van Zuid-Afrika van 1910 tot 1994, waarna het werd opgedeeld in de provincies Gauteng (Pretoria), Limpopo, Mpumalanga en in het oosten van Noordwest.
De grenzen van de Transvaalprovincie kwamen overeen met die van de Zuid-Afrikaanse Republiek, een onafhankelijk land geregeerd door de Nederlandstalige Boeren van 1852 tot 1902.
Aan het eind van de jaren dertig van de 19e eeuw vertrokken de Boeren met de Grote Trek naar het binnenland van Zuid-Afrika., waar onder meer de Zuid-Afrikaanse Republiek werd gesticht. Grote steden als Pretoria en Johannesburg ontstonden
in deze periode. In 1902  werd de republiek veroverd door het Verenigd Koninkrijk en onderdeel van het Britse Rijk als de Transvaalkolonie.
In 1910 werd de Unie van Zuid-Afrika als Brits dominion gesticht, waarbij Transvaal samen met de Kaapkolonie, Oranjerivierkolonie en Natalkolonie tot aparte provincies werden omgedoopt. In 1961 stapte de Unie uit het Britse Gemenebest en werd zij de Republiek van Zuid-Afrika.


DE VLAG VAN TRANSVAAL.

De vlag van Transvaal bestaat uit de Nederlandse vlag met een verticale groene baan aan de hijszijde, en stond bekend als de 'vierkleur'.
De groene staat symbool voor de uitgestrekte natuur en de Nederlandse vlag voor de verre oorsprong van de Boeren.

DE KRUISVLAG.

Op 24 februari verving president T.F. Burgers van Transvaal de Vierkleur met de zogenaamde 'Kruisvlag' om de Voortrekkersvlag in ere te herstellen. Dit was de vlag van de Voortrekker A.H. Potgieter, maar om heraldische reden werd er een witte rand aan het kruis toegevoegd om het rood en blauw van elkaar te scheiden.
Op 10 mei 1875 werd de Vierkleur weer in ere hersteld.

WAPEN VAN TRANSVAAL.

Het ovale wapenschild wordt omringt door de Vierkleur-vlaggen van Transvaal.
Boven op het schild een afbeelding van een arend en onder het schild het moto 'Eendracht maakt Macht'.
In het schild staan afgebeeld in het rode vlak een leeuw als teken van kracht, in het blauwe vlag een Voortrekker en in het groene vlak een Voortrekkerswagen. In het midden staat een anker afgebeeld als symbool 'hier zullen we ons vestigen'.OOST-TRANSVAAL - MPUMALANGA.

Oost-Transvaal werd in 1995 de provincie Mpumalanga met als hoofdstad Nelspruit.
De provincie grenst in het oosten aan Mozambique en Swaziland. De zuidelijke helft van het Kruger Nationaal Park behoort tot deze provincie.
De naam van de provincie is afgeleid van de isiZulu woorden ukumpuma ("opgaan", 'rijzen") en ilanga ("de zon") en betekend "het oosten".
De bevolkingsgroep de Zuid-Ndebele staan bekend om hun schilderkunst. De dansen van de Swazi, de grootste bevolkingsgroep, en de Zoeloes zijn wereldberoemd.
De provincie kent buiten het Afrikaans en het Engels nog acht talen.

DE VLAG VAN MPUMALANGA.

In de provincie vlag staat in het gele gedeelte voorstellende het oosten de zon afgebeeld.
Het gele en groene gedeelte worden gescheiden door een blauwe en witte golvende baan welke symbool staan voor het water  en watervallen van de rivieren; Blyde, Nylstroom, Elands- en 
Olifantsrivier
Het groen staat symbool voor de natuur en de Drakensbergen.                   Zie vervolg; ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'.  BILTONG. DEEL 8.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten