woensdag 6 juni 2018

ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'. BILTONG. DEEL 8.

WILD ZUID-AFRIKA RONDREIS. 

              'THE BIG FIVE'. (8)BILTONG.

Wie in Zuid-Afrika is geweest moet zeker één keer biltong geproefd hebben, een lokale versnapering gemaakt van gedroogde repen vlees.
Dit kan vlees zijn van het rund, koedoe en struisvogel (Emu). Het lekkerste is het vlees van de lende van het dier.


DE GESCHIEDENIS VAN DEZE LEKKERNIJ.

De eerste Nederlandse kolonisten die in Kaapstad aan land kwamen in Zuid-Afrika brachten het oude recept van vlees drogen met zich mee. het conserveren van etenswaar was een noodzaak in de kolonie. De jacht op het lokale wild bracht veel vlees met zich mee, wat tegen bederf geconserveerd moest worden. Men kende vanuit de zeevaart wel het inzouten van vlees, maar niet het drogen.
Zo is ook de naam van oorsprong Nederlands. 'Bil' duidt het deel van het dier aan dat is gebruikt en tong staat vorm de vorm; reepje of strook.

HET BEREIDEN VAN BILTONG.

Het vlees werd in repen gesneden van ongeveer 1 cm dikte, waarbij breedte en lengte afhankelijk waren van de grote van het stuk vlees.
Het vlees werd voordat het gedroogd werd eerst behandeld met grof zout, waarna het in appelazijn werkt gelegd.
Na deze behandeling werd het vaak ingewreven met een kruidenmengsel. Dit mengel bestond uit bruine suiker, gemalen peperkorrels of korianderzaadjes.
Na de behandeling werd het vlees in een droogkast in de buitenlucht te drogen gehangen, waarbij de warme wind een rol speelde.

Tegenwoordig wordt dit gedaan in heteluchtovens, om een kleiner risico te hebben op verderf en is ze na 4 tot 5 uur klaar. Hoe langer de biltong wordt bewaard hoe harder en droger deze wordt.
De Voortrekkers namen op deze wijze hun vlees mee op hun trek naar de onbekende binnenlanden van Zuid-Afrika.

Ook in het bereiden van de biltong is door familie recepten een grote variatie gekomen.
In de meeste Zuid-Afrikaanse supermarkten zijn zakjes met biltong in de meest gevarieerde kruiden smaken te koop.
In een echte biltongwinkel hangen de gedroogde lappen vlees aan een rek en worden deze in fijne stukken gesneden in een machine.

Een stukje biltong moet je goed uitkouwen waarbij de smaak van het vlees weer helemaal terugkomt. Eenmaal geproefd, dan waardeer je deze Zuid-Afrikaanse lekkernij.
                      Zie vervolg; ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'. DEEL 9.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten