dinsdag 5 juni 2018

ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'. HET GOUVERNEMENT. (DEEL 6)

WILD ZUID-AFRIKA RONDREIS. 

             'THE BIG FIVE'. (6)                     HET GOUVERNEMENT EN PARK.


De regering van Zuid-Afrika  zetelt in het gouvernementsgebouw gevestigd hoog gelegen op een heuvel, de Meintjieskop, vanwaar men over de stad Pretoria kan uitkijken. Het wordt ook wel het Uniegebouw genoemd. In het park gelegen op de helling van de heuvel staan een enorm groot standbeeld van de eerste zwarte president van Zuid-Afrika, Nelson Mandela.


De bouw van het complex is begonnen  op 1 november 1910 en kwam gereed in 1913.
De bouwstijlen zijn; Edwardiaanse architectuur, Neoclassicistische architectuur en Kaaps-Hollandse stijl.
De hoeksteen werd gelegd in 1910, kort nadat de Unie van Zuid-Afrika tot stand kwam. Het gebouw heeft een lengte van 275 meter.
De twee zijvleugels vertegenwoordigen de Nederlands (Afrikaners) en de Engelse (Anglo-Afrikanen) delen van de bevolking van Zuid-Afrika. het moet de vrede symboliseren tussen deze twee dominante blanke bevolkingsgroepen.
De klokken van de klok zijn identiek aan die van de Big Ben in Londen. De beelden boven op de toren zijn afbeeldingen van Atlas die de wereld op zijn schouders draagt  en Mercurius.
In het park rond het gebouw komen vele soorten inheemse planten voor.
Aan de overzijde van de Government Ave, waaraan het Uniegebouw ligt, staat een monument, het Delville monument, ter ere aan al de gesneuvelden militairen gedurende de Eerste- en Tweede Wereld Oorlog.
Geheel beneden in het park staat een standbeeld van generaal Louis Botha, waarnaar het park ook is vernoemd.


Het park kreeg grote bekendheid toen op 10 mei 1994 Nelson Mandela als eerste zwarte president van Zuid-Afrika werd uitgeroepen en er een einde kwam aan de apartheid in het land.
Honderdduizenden zwarte Afrikanen hebben hem daar toegejuicht. Nu staat en een enorm hoog standbeeld van hem.

         Zie vervolg; ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'. TRANSVAAL. (DEEL 7)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten