donderdag 7 juni 2018

ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'. BLYDE RIVIER CANYON - GOD'S WINDOW. (DEEL 9)

WILD ZUID-AFRIKA RONDREIS. 

           'THE BIG FIVE'. (9)            BLYDE RIVIER CANYON NATUUR RESERVAAT.


( Op de bijgevoegde kaartjes staan de meeste plaatsnamen in het Nederlands of het Engels. Veel plaatsnamen hebben na het einde van de apartheid in het land en onder president Nelson Mandela een nieuwe naam gekregen om op deze manier een einde te maken aan het koloniale bewind verleden.
Zo is Pretoria verandert in Tshwane, Lydenburg in Mashishing, Nijlstroom in Modimolle etc.
Ondanks deze veranderingen staan de oorspronkelijke namen nog steeds op de aanduidende verkeersborden vermeld.)
Het was een druilige dag toen we in Graskop vertrokken en hoog hoger we in de bergen kwamen hoe dikker werd de mist. zo werd besloten om later op dag om naar God's Window te gaan.
We reden nu eerst naar het gebied waar de rivier Blyde ('Blijschap') en de treur samenvloeien.
Dit is gelegen in de Blyde rivier Canyon Natuur Reservaat of Motlatse Canyon Provinciaal Natuur Reservaat in de Drakensbergen hellingen van Oost-Mpumalanga.
Het reservaat beschermt de Blyde Rivier Canyon, met inbegrip van delen van de Ohrigstad, Blyde Rivier en de geologische formaties rond Bourke's Luck Potholes, waar de rivier Treur zich in de Blyde rivier stort. Ten zuiden van de kloof volgt het reservaat de helling, met inbegrip van de duivels en Gods raam, de laatste geeft een populair uitzichtspunt over het lager gelegen land aan de zuidkant van het reservaatBourke's Luck Potholes is een geologisch trekpleister  bij de samenvloeiing van de rivier de Treur en Blyde. op de westelijke grens van het reservaat. het natuurbeschermingshoofdkwartier ligt hier naast het dorp Moremela, in de zuidelijke bovenloop van de kloof.Langdurig kolkende massa's water storten zich uit in de gaten van de rotsen aan de de Treur Rivier en hebben zo een aantal cilindrische gaten  uitgehold die zichtbaar zijn van steile rotsen erboven en vanaf de bruggen die over de canyon zijn geplaatst.
hert werd vernoemd naar een lokale goudzoeker, Tom Bourke, die er de aanwezigheid van goud voorspelde, hoewel hij er zelf nog geen gram heeft gevonden.
Voetgangersbruggen verbinden de verschillende uitzichtpunten op de kuilen en de kloof stroom-
afwaarts.


DE DRIE RONDAVELS.


Iets verder naar het noorden heeft de rivier Blyde een prachtige kloof uitgesleten in het berglandschap.
Dit gebied wordt gedomineerd door drie bergkoppen, die de Drie Rondavels worden genoemd.
 De Drie Rondavels zijn drie ronde, met gras begroeide bergtoppen met enigszins puntige toppen.
Zij lijken erg op de traditionele ronde of ovale rondavels  of Afrikaanse huizen, die zijn gemaakt met natuurlijke lokale materialen.
Zij worden ook wel de 'Drie zusters' genoemd.(De Blyde rivier 800 meter lager in de canyon.)

De namen van de drie pieken herdenken een stamhoofd uit de 19e eeuw, Maripi en zijn drie vrouwen. 
De afgevlakte top naast de rondavels is Majpjaneng, 'de chief', die wordt herinnerd voor het verzet tegen de binnenvallende Swazis in een gedenkwaardige veldslag. De drie rondavels zijn vernoemd naar de drie meer lastige vrouwen; Magabolle, Mogoladikwe en Maseroto.
Achter de rondavels is het hoogplateau van Mariepskop zichtbaar. het geheel wordt geflankeerd door uitsteeksels van de noordelijke Drakensbergen.

GOD'S WINDOW.


God's Window is een populair uitkijkpunt op een helling van de Drakensberg, aan de zuidkant van het natuurreservaat.
Hier dalen de kliffen meer dan 700 meter naar het laagland. Van deze helling heeft men een  imponerend uitzicht over het laagland met heuvels en bossen. Op heldere dagen is het mogelijk om over het Kruger Natinaal Park te kijken richting het Lebombo gebergte aan de grens met Mozambique.
DE FILM.

God's Window is prominent aanwezig in de plot van de cultfilm 'The Gods Must Be Crazy' uit 1980.
Tegen het einde van de film reist het Bosjesman-
personage Xi (gespeeld door de Namibische struikboer Ni Xau) naar Gods raam en gelooft dat het vanwege een laaggelegen bewolking het einde van de wereld is.HET OORSPRONKELIJKE VENSTER.

Het oorspronkelijke venster is een rots die zich verder op een boerderij bevindt en als gevolg van steengroevebedrijven en boomkwekerijen kon deze werkelijke rots die op een vierkant venster lijkt niet meer gebruikt worden, daarom werd de site door de overheid verplaatst naar de rand van de helling.

FLORA.

Het terrein bij God's Window is rijk aan flora. Veel voorkomend is de Agave met haar prachtige oranje bloemen.


Een vele ander soorten bloemen, schorsen op de bomen en hangend 'engelenhaar'.Na deze prachtige dag met imponerende uitzichten reden we naar Hazyview waar we de komen drie nachten in het Sanbonani Resort Hotel zouden verblijven voor onze safari's naar het Kruger Nationaal Park.


Zie vervolg;  ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'. KRUGER NATIONAAL PARK. (DEEL 10)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten