vrijdag 16 juni 2017

BOEDAPEST EN OMGEVING VERKENNEN. (DEEL 1)

BOEDAPEST DE HOOFDSTAD 

VAN HONGARIJE

GELEGEN AAN BEIDE OEVERS

VAN DE DONAU. (1)

WAT VOORAF GING.

Hongarije is voor mij een land, waar ik door mijn werk nooit naartoe ben gereisd. In die tijd behoorde het nog tot het communistische Oostblok. Voor mij zogezegd verboden gebied, daar ik door mijn werk ook regelmatig in de anti Oostblok landen kwam, waaronder de Verenigde Staten van Amerika.
Waarom dan nu ineens wel? Veel landen zijn tegenwoordig niet meer aantrekkelijk on naar toe te reizen zoals Noord-Afrika en het Midden-Oosten, waar strijd wordt gevoerd met en tegen vriend of vijand en waar men dus niet meer veilig kan rondreizen.
Zeer goede bekenden komen reeds 25 jaar in het gebied rond Boedapest vanwege muziek concert uitwisselingen. Zo ontstond het plan om eens gezamenlijk een korte week, naar deze volgens hun zeggen prachtige stad en omgeving, met gastvrije en vriendelijke mensen te gaan. We reisden vanaf Düsseldorf naar Boedapest met Eurowings en werden door een bewoner op het vliegveld afgehaald.
Het werd een verkenning van cultuur, geschiedenis, gerechten en zeer goede Hongaarse wijnen.
Onze uitval basis zou het stadje Dunabogdány zijn op een afstand van 40 kilometer van Boedapest.


DE OMGEVING.DUNABOGDÁNY.

Het plaatsje Dunabogdány ligt aan de Donau tegenover het Szentendre eiland in de rivier.
Het gebied werd reeds genoemd in Romeinse verslagen toen deze in 205 hier een fort bouwden aan de oever van de Donau.
De naam Dunabogdány komt het eerst voor in geschriften uit de Middeleeuwen (1285) als een dorp dat onder beheer van de toenmalige Hongaarse koning viel. In 1559 werd het dorp bezet door de Ottomanen die de dorpelingen verdreven. Na het vertrek van de Ottomanen bleef het een verlaten dorp totdat in 18 eeuw de eerste Duitse vaklieden kwamen wonen als gastarbeiders in het Hongaarse Rijk. Het dorp heeft nog steeds Duitse invloeden.
 Van oudsher werd er in het dorp fruit geteeld en legde men zich toe op de teelt van druiven en de productie van wijnen. De kerk in het dorp dateert van 1939 en is gebouwd op de resten van een eerdere kerk uit 1724 die door brand werd verwoest.. Tegenwoordig is vooral in de zomer het plaatsje een geliefde uitval voor de bewoners van Boedapest, vanwege het strand op de oever van de Donau.


SZENTENDRE.

Szentendre ligt op 25 kilometer afstand van Boedapest.
We legden de afstand tussen Dunabogdány en Szentendre af met openbaar vervoer. Een autobus die bij iedere halte stopte en dus steeds goed vol was. Schooljeugd hebben op vertoon van een schoolpas en ouderen boven de 65 op vertoon van en identificatiebewijs gratis openbaar vervoer en entree in musea in Hongarije.
Szentendre ligt aan de Donau tegenover het Szentendre eiland in de rivier. Het is ontstaan doordat de Romeinen er een verdedigingslinie bouwden maar werd in 1002 voor het eerst in documenten genoemd. In 1389, na de verloren slag tegen de Turken op het Lijsterveld, vluchten duizenden Serviërs in noordelijke richting en vestigden zich hier, onder bescherming van de muren van Buda. Na de herovering van de Ottomanen op de Oostenrijkers van de Servische hoofdstad in 1690 herhaalde zich dit: opnieuw trokken tienduizenden Serviërs, Grieken en Dalmatiërs naar het gebied van Szentendre, waar zij het in de Ottomaanse tijd ontvolkte stadje nieuw leven inbliezen.
Het werd zelfs een rijk leven, want met name in de 18e eeuw ging het de nazaten van de immigranten zo voor de wind, voornamelijk door de transito handel over de Donau, dat zij hun stad konden verfraaien met barokke koopmanshuizen en zes orthodoxe kerken. 
Heel veel van dit moois heeft de turbulenties en woelingen van de geschiedenis doorstaan.
De drukke hoofdstraat loopt dwars door het stadje en is vaak te druk om in alle rust te kunnen wandelen. Overal winkeltjes met een grote variatie aan Hongaarse producten zoals porselein, glaswerk, etensproducten, wijnen en restaurantjes. Even door een smal steegje omhoog wandelen de heuvel op waar vroeger een burcht heeft gestaan en nu een kerk. Hiervandaan een mooi uitzicht over het stadje. De drukte moet je op de koop toe nemen, want Szentendre is te leuk om links te laten liggen. Het stadje heeft nu een brede boulevard langs de Donau.   Zie vervolg: BOEDAPEST EN OMGEVING VERKENNEN. (DEEL 2  - STADSDEEL PEST)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten