zondag 18 december 2016

HOU-PAN-CH'UAN. WAT IS DAT?

  VERTAALD;

EEN JONK UIT 

                                 ZWARE PLANKEN.
De Hou-pan--ch'uan is een Chinese zoutjonk waarvan de benaming 'jonk uit zware planken' beduidt, hetgeen wijst op de zware bouw van het schip. Men noemt deze jonk ook wai-p'i-ku, hetgeen 'kromstevenjonk' betekend.
                                  (Een vrachtschip van de Boven-Yangtse rivier in China.) 

Dit schip vaart op de Kungt'anho of Wu rivier in China , die te Fowchow in de Boven-Yangtse vloeit.
Tussen de stad Kungt'an en Fowchow bevindt zich een groot aantal gevaarlijke stroomversnellingen met scherpe bochten.
Deze jonk is in staat op deze rivier te varen, De romp van het schip heeft 10 waterdichte dwarsschotten. Het platte vlak loopt in de kop omhoog in een heve met vierkante kop.
In het achterschip loopt het vlak in een korte knik omhoog tot een vrij steil staande spiegel, die door zijn afwijkende vorm, zowel in langs- als dwarsrichting, een gewrongen, krom aanzien heeft.
Ongeveer midscheeps van de jonk staat een grote stuurhut.  
     (De hou-pan-ch'uan  een jonk met asymmetrisch achterschip, speciaal gebouwd voor sterke  
                                                              stroomversnellingen.)  

      
Dwars er over is een hoge, naar stuurboord afhellende stelling, vanwaar het schip bestuurd wordt door middel van een zware riem waarvan de lengte tot 30 meter meet, wat bijna even lang is als de lengte van de jonk zelf.
De riem ligt op een dol, die aan de hoge zijde van het achterschip bevestigd is. Een tweede riem, 15 meter lang, ligt aan de lage kant, eveneens bij de dol.
Bij het afvaren van de rivier wordt nog een riem gebruikt op het voorschip door 6 tot 8 man. Deze riem steekt vóór het schip uit.
Stroomopwaarts worden de jonken gejaagd (voort getrokken) in groepen van acht, ieder jonk door 16 man. Op bepaalde plaatsen worden zij stuk voor stuk gejaagd door de hele groep, wat neerkomt op 128 mannen.
De reis stroomopwaarts duurt 3 maanden of meer, stroomafwaarts  3 tot 4 dagen. Geen opmerkingen:

Een reactie posten