maandag 21 juli 2014

INDONESIË 2014; SIANTAR, SAMOSIR EILAND EN JAKARTA. (DEEL 8)


SIANTAR.

INDONESIË 2014.


DONDERDAG - KAMIS 26 JUNI 2014.

 Voor lokale gewoonte zijn we vanochtend laat opgestaan om 09.00 uur. We werden wakker van het gelach van de vrouwen in de keuken die onder het huishoudelijke werk het nodige na te praten hebben over de bruiloft. Na een hapje gegeten te hebben begint een deel van de visite terug te keren naar hun thuis. Sommige niet ver van Siantar en anderen hebben een lange autorit voor de boeg naar Medan.


Na veel zoeken konden we de auto parkeren bij Siantar Square, waar links van de weg de eetstalletjes staan van de Pasar Makan welke in de avond druk wordt bezocht.
Ervina de bruid had het deze dag al gelijk druk met het uitzoeken van verse groente en fruit voor het eten van deze avond met de laatste gasten.
Ook werd er het een en ander ingeslagen om van te voren klaar gemaakt te worden voor onze tocht naar Pulau Samosir. Een van de genodigden kon wegens ziekte niet naar de bruiloft komen en had twee van zijn zoons gestuurd. De man, Opa Hans, reeds over de tachtig is nog een van de weinige overlevenden van de Batak clan uit het dorp Lintong Hi Huta, waar de Nadeak familie haar oorsprong heeft. 


Eerder hadden we op de markt heerlijke verse papaya's gekocht, maar het vrouwtje kon ons deze helaas niet meer leveren en zochten we heil in verse watermeloen.
Een  deel van onze vuile was, was in de ochtend gewassen, en door het warme weer en een windje snel gedroogd. Onze gastvrouw was deze reeds aan het strijken toen we van de markt terug kwamen.

  
Gewoon een doek op de vloer en daarop een deken met een doek er overheen en dat was de 'strijkplank' waarop alles keurig werd gestreken.

We hielden het de rest van de dag rustig en namen na terugkeer van de markt zelfs een kleine 'siësta' om uit te rusten van een drukke warme bruiloftsdag. 

Intussen betrok de lucht boven Siantar en het duurde dan ook niet lang eer het water met bakken uit de hemel kwam vallen.
Het was natuurlijk een ideale gelegenheid om eens lekker af te koelen en gelijk de plaats eens schoon te vegen.
De meeste gasten die er nog waren vonden het maar vreemd dat zo in de regen lopen, want dat is iets waar ze niets van moeten hebben regenwater op hun hoofd. Om die reden zullen er ook weinig douches in gebruik zijn in de woningen.

We kregen van de familie die avond nog een mooie ulos als aandenken als geschenk. Een gebaar dat ik zeer waardeerde en dat ook liet merken.

VRIJDAG - JUWAT 27 JUNI 2014.

Vanwege de zware regenval die bijna de gehele nacht duurde en ook de nodige verkoeling bracht waren er toch meer mensen blijven slapen dan verwacht.  Hetty onze gastvrouw ging in de ochtend rustig verder met het strijken van de was. Wij gingen weer naar de markt voor de laatste inkopen voor het avondeten en de reis naar Pulau Samosir de volgende dag.

( Bananen om zo te eten, te bakken, te drogen, ze zijn er in alle kwaliteiten en soorten te koop)


We hielden deze dag ook maar weer een rust dag met een verkwikkend slaapje op het heetst van de dag met daarna een lekker koud stortbad.
Na het avond eten vertrokken op twee vrouwen na al de gasten en ook de kinderen waarmee we veel leuke momenten mee hebben doorgebracht. Het waren vrolijke kinderen met een lach die met een stevige pakkerd afscheid van de Om's uit Holland namen door wie ze verwend waren.
Het werd die avond toch weer onverwachts laat toen er enige vrienden van de Toni de bruidegom kamen opdagen. Al pratend en tuak drinkend naderde reeds de volgende ochtend.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten