vrijdag 18 juli 2014

INDONESIË: SIANTAR, SAMOSIR EILAND EN JAKARTA. (DEEL 6)


DE DAG VAN DE BRUILOFT.

INDONESIË 2014.

WOENSDAG - RABU 25 JUNI 2014.

Ondanks dat het de afgelopen nacht behoorlijk had geregend en geonweerd was het al vroeg benauwd warm. Vroeg opgestaan daar een ieder zich wenste te baden. Tot overmaat van ramp kwam er amper water uit de kraan en duurde het even er genoeg water in de bak zat om je te kunnen wassen.
De moeders wasten intussen hun kinderen uit de regenwater vergaarbak in de waskeuken. en ze zagen er allemaal schoon en fris uit. Uiteindelijk ons toch kunnen wassen om ons daarna te kleden voor deze feestelijke dag. Zo stonden we dan klaar in ons donkerblauwe pak ( gelukkig een lichtgewicht ) met overhemd en stropdas en over onze schouder de ulos die we van de familie hadden gekregen.


Reeds vroeg in de ochtend waren de vrouwen druk bezig met het opmaken van hun gezichten den het aanbrengen van een haarstuk ( sanggul of konde ) waarna ze gekapt werden en een versiering in het haar werd aangebracht. Het waren complete gedaante veranderingen die er plaats vonden om ze zo in hun kleding ( kebaja ) te zien.


                                                                                                               
De lijst met de namen van de directe familie leden van de bruidegom; welke weer verantwoordelijk zijn voor de verdere uitnodigingen, zodat er niemand vergeten kan worden. Dit is voor de genodigden welke naar de kerkdienst komen en zij die ook verder in de middag zijn uitgenodigd voor receptie en het feest. Daarom staan ook onze namen uit Nederland erop vermeld.
De bruid was vroeg in de ochtend elders bij familie ondergebracht om zich daar op te maken en te kleden voor deze huwelijksdag.

Het programma voor deze dag zag er als volgt uit:

1) Het ophalen van de bruid in het huis waar ze was en waar ze ceremonieel verenigd zou worden met haar       echtgenoot. Hier zou ook iets te eten en te drinken worden aangeboden. Het vervoer ging met auto's   
    onder gemotoriseerde politie begeleiding.
   
2) Het gezamenlijk vertrekken in de auto's naar de kerk voor de kerkelijke huwelijks voltrekking.

3) Na de kerkdienst weer gezamenlijk naar het feest terrein waar een enorme tent stond voor de gasten.

4) Na de ceremonie aldaar zou er een buffet zijn voor de gasten in een gebouw gelegen naast het   
     feestterrein.

Langzaam begon het kwik op te lopen en het duurde dan ook niet lang eer het de 43 C. had bereikt. Zelfs geen zuchtje wind bracht die dag enige verkoeling. Liters water werden er die dag gedronken en mijn pak kleefde als een wetsuit aan mijn lichaam.
Het werd 19.00 uur eer het feest werd afgesloten en een ieder huiswaarts keerde. Niets was heerlijker bij thuiskomst het pak dat nat was van het zweten van mijn lijf te stropen en een heerlijk koud stortbad te nemen.
Zo stroomde het huis weer vol met mensen en zorgden de vrouwen weer voor een hap eten. Er werd die avond het nodige nagepraat over deze dag en men was er allemaal mee eens dat het een geslaagd feest was geweest. Zo werd het deze avond weer laat eer een ieder ging slapen.       ( Het haar van de bruid versierd met melati-bloemen, een soort jasmijn, welke heerlijk ruiken.)

Ik zal trachten om een zoveel mogelijk duidelijk verslag weer te geven van deze dag. Daar ik bij de familie was ingelijfd kon ik mijn eigen camera uitrusting niet meenemen, wat ik zeer jammer vond. Gelukkig was ik nog in het bezit van een kleine pocketcamera en kon daar op rustige momenten toch enige opnamen mee maken zoals de boven geplaatste afbeelding. De overige afbeeldingen heb ik via het bruidspaar  verkregen welke door een fotograaf voor een fotoreportage werden gemaakt.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten