zondag 13 september 2009

ZEEGRAS TEELT.ZEEGRAS TEELT LEMBONGAN EILAND.                        INDONESIË.
ZEEGRAS.

Zeegras is te vinden in net zoveel soorten als gewoon gras,
Het groeit vooral op ondiepe plaatsen in zee zoals hier in het Wester Schelde gebied en de Waddenzee.
We kennen uit deze gebieden het groot- en klein zeegras.
Zeegras is hier nu een beschermde plant op grond van de Flora- en Faunawet.
In tropische wateren is het een belangrijke voedsel bron voor de in zee levende reptielen, zoals de schildpaden.
Zeegras werd vroeger gedroogd en gebruikt voor het opvullen van matrassen en kussens.
ZEEGRASTEELT LEMBONGAN EILAND.

Lembongan eiland ligt tussen Bali en Lombok. In de ondiepe baaien aan de kust van Lembongan eiland wordt door de lokale bevolking zeegras geteeld. Dit product wordt vooral gebruikt in de cosmetica industrie voor het maken van gezichtsmaskercrème. Vers wordt het vooral gegeten door de Japanners in de visrestaurants en die het als een delicatesse beschouwen.Het zeegras wordt gekweekt op een soort draadrasterwerk wat op de ondiepe zeebodem wordt verankert. Jonge plant scheuten worden hieraan bevestigd zodat ze kunnen groeien.
Bij laag water komen deze kweekbedden gedeeltelijk droog te liggen en wordt het volgroeide gras geoogst. Daar het verslepen van een mand vol met zeegras een zwaar werk is laten de mensen ze drijven op een opgeblazen binnenband van een vrachtauto.
De gehele gemeenschap is dan gezamenlijk aan het werk. Het zeegras voor de consumptie wordt goed schoon gewassen in het heldere zeewater en met spoed naar Bali vervoerd per boot om vandaar naar Japan gevlogen te worden. Het zeegras voor de cosmetische industrie wordt in de zon gedroogd om later in balen verscheept te worden naar de plaatsen waar deze industrie is gevestigd.
Ondanks dat een portie vers zeegras niet goedkoop zal zijn in het visrestaurant en een potje crème ook aardig aan de prijs zal zijn, is de verdienste voor de lokale bevolking maar karig daarbij vergeleken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten