vrijdag 4 september 2009

WESPEN.
WESPEN.
Heerlijk genieten achter in de tuin, op het balkon, aan het water of op een leuk terrasje kon je deze zomer wel bijna vergeten.
Had je al visite dan kreeg je er nog meer ongewenste visite bij; de wespen.
Wespen, vliegen en de kleine fruitvliegjes zij een bron van ergernis.

( Een opname van de Duitse wesp)

Wespen zijn er in vele soorten. Sommige insecten lijken er op zoals de zweefvliegen, daar ze het zelfde patroon op hun rug hebben. Zij kunnen niet steken, maar de wesp wel.
Wij kennen hier vooral de papierwesp die zelfs nog een rol speelt bij de bestuiving van bloemen en het verdelgen van andere insecten.

De naam papierwesp is te danken aan het papier achtig materiaal waarvan het nest wordt opgebouwd. Houtvezels (uit de dakbedekking en bomen) vermengen zij met hun speeksel tot een soort pap en bouwen hier hun nest uit op. Het nest bestaat uit verschillende lagen met raten. Al met al als je last van ze hebt in de woning ben je nog niet klaar.
Zelf heb ik jl een nest verwijderd onder de dak nok  Duidelijk is de opbouw te zien en deze was vier lagen dik met een totale omvang van een schoenendoos. Ook zijn de larven en de jonge wespen goed te herkennen.
Alleen vrouwtjes wespen kunnen steken. Helaas hebben ze geen weerhaakjes aan hun angel, zoals de bij en hommel, en kunnen ze steeds weer opnieuw steken.
Pas op met een steek in de mond en ga direct naar de Eerste Hulppost.

Heeft u last van een wespennest bel dan gemeentezaken, want het verwijderen kan gevaarlijk zijn en is vaak beroepswerk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten