DE GOUDEN KOETS.
Prinsjesdag is weer achter de rug en in de kamer gaan ze te keer over de Troonrede en hoe het verder moet met ons land. De een weet het nog beter dan de ander. Afwachten moeten we maar.
DE GOUDEN KOETS.
De Gouden Koets dateert uit 1898 en werd in dat jaar aan Koningin Wilhelmina aangeboden namens de Amsterdamse bevolking bij haar troonsbestijging. Koningin Wilhelmina nam de koets pas in 1901 in gebruik bij haar huwelijk met prins Hendrik.
Sinds 1903 heeft ieder staatshoofd één maal per jaar de koets gebruikt op Prinsjesdag.
De koets werd ontworpen en gebouwd door de broers Spijker (niet te verwarren met de huidige autofabrikant Spyker). De koets is gebouwd van Javaans teakhout in de Hollandse renaissancestijl en is voorzien van fraai allegorisch lofwerk. Het hout van de koets is gedeeltelijk verguld met bladgoud en gedeeltelijk beschilderd.
De koets is een 'berline' op acht veren en wordt getrokken door een span van acht paarden.
De vier wielen symboliseren zonnen. Op de kroonlijst zijn de wapens van de toenmalige elf Nederlandse provincies afgebeeld en het wapen van de stad Amsterdam, de schenker van de koets. Aan weerszijden van de statie bok, die bekleed is met rood laken, is het nationale Rijkswapen afgebeeld. Het totale gewicht van de koets is ongeveer 5,5 ton.
De koets werd incidenteel ook gebruikt tijdens het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard in 1937, het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus in 1966 en bij de doop van kroonprins Willem-Alexander in 1967.
Alleen als het staatshoofd de koets gebruikt mag deze getrokken worden door acht paarden.
Bij alle overige aangelegenheden door zes paarden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten