donderdag 24 september 2009

STAD BRUGGE IN BELGIË.STAD BRUGGE IN BELGIË.
BRUGGE.

Even een dag er tussen uit en naar het historische plaatsje Brugge gegaan wat op de Werelderfgoedlijst staat. Het was bewolkt en koel weer ideaal om te wandelen door het fraaie stadje met veel mooie gebouwen.

Aan de oevers van het Zwin, ontstond tussen de 7e en 9e eeuw een kleine nederzetting. De Noormannen die er beschutting zochten noemden de plaats 'Bruggia'. Rond de vesting, die daar door de graven van Vlaanderen werd gebouwd, de 'Burg', groeide de stad, die weldra, dank zij haar verbinding met de zee, een belangrijk handelscentrum werd. De stad werd omringt door een gegraven vestinggracht de Dijver De graven van Vlaanderen maakten er vanaf de 11e eeuw hun residentiestad van. Tijdens de 13e eeuw groeide Brugge uit tot een wereldhaven en kreeg in de zelfde tijd luister als residentiestad van de hertogen van Bourgondië. Brugge werd een praalstad, een artistiek centrum zonder weerga.

Het Belfort en de Hallen werden rond 1240 gebouwd. Ze deden dienst als vergaderzaal voor de stadsmagistraten. Vanaf de 83 meter hoge toren heeft men een weids uitzicht over het Vlaamse vlakke land, maar om dit te bewonderen dienen er eerst 366 traptreden beklommen te worden en weer afgedaald.
De Markt is door de eeuwen heen het voornaamste plein van de stad geweest in politiek, economisch en sociaal leven.

Brugge kan je op drie manieren bekijken, wandelend, vanaf het water met een bootje en met een open paardenkoets.

Zo hebben we eerst uren door de straatjes van het oude centrum en langs de kade's van de Dijver gewandeld, daarna het geheel vanaf het water bekeken, de toren van het Belfort beklommen om panorama opnames te maken en uiteindelijk ook maar een rondrit met de koets gemaakt waarbij we weer dingen zagen die we later weer wandelend hebben verkend. Uiteindelijk deze mooie dag afgesloten met een Vlaamsgerecht, waarna het weer 245 km rijden was naar huis.
1 opmerking:

  1. het is weer een drukke dag geweest begrijp ik zijn de beentjes nu niet tekort geworden???
    Rina.

    BeantwoordenVerwijderen