donderdag 24 september 2009

BRUGGE. UITZICHT VANAF DE TOREN VAN HET BELFORT.


BRUGGE.  UITZICHT VANAF 

DE TOREN VAN HET BELFORT

Het Belfort.

Na het beklimmen van de 366 treden van de wenteltrappen van het Belfort heb je een prachtig uitzicht over de stad en het vlakke land van West-Vlaanderen. Helaas was het bewolkt en zodoende was de Noordzee niet te zien. Diep beneden ligt de stad aan je voeten en heb je een uitzicht op de Burg ook wel de Acropolis van de stad Brugge genoemd.Van rechts naar het midden zien we de Heilige Bloedbasiliek, het Stadhuis, de Oude Griffie en het Gerechtsgebouw. De Heilige Bloedbaseliek is een romaanse dubbelkapel uit de 12e eeuw.
Volgens de traditie werd het 'Heilig Bloed' door graaf Diederik van de Elzas, uit Jeruzalem naar Brugge gebracht en in 1150 aan de stad toevertrouwd.
Het Gotische Stadhuis werd in 1376 gebouwd en is een van de oudste monumentale stadhuizen van Vlaanderen. De voorgevel is voorzien van 6 spitsbogen en 48 nissen met evenveel beelden.


De oorspronkelijke beelden van bijbelse figuren en Vlaamse vorsten werden in 1792 vernield.
In 1464 had in het stadhuis de eerste vergadering der Staten Generaal plaats.
Het gerechtsgebouw is in classicistische stijl gebouwd.


Tussen de Oude Griffie en het Stadhuis ligt de mooie barok poort van de Blinde Ezelstraat.
Hier moest vroeger de bruidegom door en langs de voormalige herberg met die naam op weg naar zijn bruid om te trouwen op het stadhuis. Trouwde hij dan alsnog dan was hij: 'zo blind als een ezel'.
De toren van het Belfort staat 1 meter uit het lood. Dus ook de Belgen hebben een 'toren van Pisa'.

(Links een opname van de Markt aan de voet van de toren.)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten