vrijdag 27 maart 2009

De FRANGIPANI - BOOM EN BLOEMEN.


DE FRANGIPANI.

De botanische naam van deze boom is Apocynaeae. In Indonesia spreekt men over de Kemboja, in Malysia over de Kamboja en in Thailand over de Lan-tom.
De boom heeft heerlijk welriekende vijfbladige bloemen welke veel worden gebruikt bij Budistische en Hindu ceremonies in offeranden.
Een vrouw met Frangipani bloemen in haar haardracht brengt een bloemoffer op het strand op Bali.


Het is de meest gemakkelijke tropischeboom die zich laat vermeerderen uit zaden en door snijstekken uit te poten. Dit een van de redenen dat deze inheemse boom zich zo snel heeft verspreid in andere tropische gebieden. De bomen komen ook veel voor op de Moslim begraafplaatsen in Malysia en Indonesia.
Het is een boom die de meest vreemde of populaire benamingen heeft gekregen zoals; Dead Men's Fingers (Australië), Jasmin de Cayenne (Brazilië) en de Pagoda of Temple Tree (India).


Bij het afsnijden van een tak of het maken van een inkeping in de bast scheidt de boom een stollende witte latex vloeistof af.
De meest voorkomende kleuren van de Fragipani zijn de witte met het gele hart, de rosé met een geel-bruin hart en de gele met buitenom een witte rand.
De boom heeft een zeer grillige knoestige groei (vandaar de Autralische bijnaam) en kan wel 7 meter hoog worden.
Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen