dinsdag 24 maart 2009

BALI. CHERRY TOMATEN EN OUDE VROUWEN.

BALI. CHERRY TOMATEN EN OUDE VROUWENOp het eiland Bali (Indonesië) kent men niet zoals hier bij ons in Nederland de sociale voorzieningen voor oude- en weduwvrouwen.
Vaak moeten deze vrouwen rond komen van de 'de goede hand' hun schenkt of ze raken aan de bedelstaf. Er is een project opgezet om er voor te zorgen dat deze vrouwen door werk een eigen inkomen kunnen opbouwen. Zo kwam ik in contact met het team van Bali Fresh en ging met hen opstap om enkele van deze projecten te bekijken.


Ronald een Nederlander van Molukse afkomst is de hoofdprojectleider van dit ontwikkelingsproject wat ondersteund wordt door Nederland en wordt bijgestaan door enkele lokale jonge enthousiaste jongen mensen. Het is de bedoeling de mensen te leren om een betere kwaliteit te leveren dan dat wat alleen op de lokale markt wordt verkocht. De vele hotels stellen hogere eisen aan groenten en fruit dan de lokale bevolking en waarom duur te importeren als het ter plaatse ook verbouwd kan worden. In de hoger gelegen gebieden rond de plaatsen Ubud en Bedugul liggen kleine tuinderijen. Het is een heel ander Bali dan wat we kennen van de plaatjes met de sawa's en de stranden. Hier heerst vaak stille armoede.


Hier staan de kassen van het project. De kassen zijn opgebouwd met lokale materialen, zoals bamboe en zijn afgedekt met plastic en anti insecten gaas. Het benodigde geld wordt voorgeschoten en langzaam uit de winst van de oogst weer terug betaald. De zaden welke speciaal zijn geprepareerd voor de tropen komen uit Nederland. Tevens is het een Eco-project. De rijstboeren verbranden na hun oogst het kaf op de velden en gebruiken dit als bemesting. Dit verbrande kaf is ongedierte vrij en wordt in plastic teelzakken gedaan waarin de plant wordt gezaaid. Bevloeiing en bemesting wordt gedaan door een slang met een gaatje erin bij iedere plant. Dit plus het opbinden, knippen en oogsten wordt door de vrouwen gedaan. Van de opbrengst worden de materialen bekostigd en houden de vrouwen genoeg geld over om een beter leven te kunnen hebben. Het meest belangrijke is wel, dat ze eer van hun werk hebben.Het is van groot belang dat zo'n project goed begeleid wordt om misoogsten te voorkomen door schimmels etc.
Het was voor mij ook een leerzame dag en ging met plezier in op het verzoek nog een paar andere projecten te bezoeken.


                                       MET DANK AAN HET TEAM VAN 'BALI FRESH'.


1 opmerking: