WAAROM ZIJN DE
BANANEN KROM?
HET ONTSTAAN VAN EEN BANAAN.
Deze maand las ik op een weekkalender van een bekende supermarkt het volgende;
'Een banaan groeit recht omhoog, maar wordt tijdens de groei door de zwaarte kracht krom getrokken.'
Het is de steel van de enorme cluster bloemknop die langzaam door het gewicht naar beneden wordt getrokken, maar de vrucht zelf groeit omhoog naar het licht toe en daarom groeien ze krom.
De bananen groeien niet aan een boom, maar aan een plant. De stam van deze plant wordt tijdens de groei opgebouwd uit lagen (zoals bij een ui). De bladkroon van de plant kan een diameter krijgen van zeven meter. Het is een snel groeiende plant uit wortelstokken welke na negen maanden pas vruchtrijp is en dan duurt het nog 3 maanden eer de eerste vruchten kunnen worden geoogst.
Eerst ontstaat de bloemknop (zie opname boven) waarvan het schutblad na ongeveer 5 dagen rood-paars wordt en zich dan langzaam opent en de eerste krans met bloemen zichtbaar wordt.
Eerst valt het schutblad weg en komen de eerste vruchten tot stand waar de bloemen nog aan zitten.
Het gewicht van de tros kan oplopen tot 50 kilo.
De bananenplant bloeit helaas maar één keer en zal dan afsterven. Na de oogst wordt de plant vaak gekapt en verwerkt als veevoer voor o.a. varkens. Ook de bladeren worden gebruikt als onderlegger op een boord met gerechten, om eten in te pakken, maar ook om te drogen en te gebruiken voor kaft versiering van boeken etc.
Er is een enorme variatie aan bananen, net zoals bij de aardappels. Sommige zijn heerlijk zoet van smaak en ander zijn hard en melig. Je kan ze koken. bakken en er zelfs chips van maken.
Ook de kleur van de vrucht is niet altijd geel maar soms tegen het rood aan.
De banaan wordt meestal groen geoogst daar ze nog een lange weg heeft te gaan van de plantage, vervoerd in koelschepen, naar de lokale winkelier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten