400 JAAR STERRENKUNDE.
ER IS MEER TUSSEN HEMEL EN AARDE DAN WE WETEN.
Het jaar 2009 is het jaar van de sterrenkunde. Een ding weten we intussen wel zeker dat het heelal om ons heen onnoemelijk groot is en dat er steeds iets nieuws valt te ontdekken.
Voorbeeld van de "Hollandse kijker'.
Het is nu 400 jaar geleden, dat de Italiaan Gallieo Galilei voor het eerst door zijn telescoop keek; die was gebaseerd op het principe van de 'Hollandse kijker' welke in 1608 werd uitgevonden door de Middelburgse brillenmaker Hans Lipperhey; en hij hemel verschijnselen waarnam die nog nooit eerder door een mens gezien waren.
De theorie van Copernicus uit de 16e-eeuw dat de aarde om de zon draait en niet andersom en de uitvinding van de telescoop in de 17e-eeuw heeft een ware revolutie veroorzaakt in de sterrenkunde. Ook voor de scheepvaart zou dit een revolutie in de navigatie gaan worden in de plaatsbepaling op zee.
De planeet Saturnus.
Het was Nederlands grootste wetenschapper Christiaan Huygens die in 1655 de ring rond de planeet Saturnus ontdekte en de maan Titan.
Ruimte telescoop 'Hubble'.
Tegenwoordig speuren astronomen met gigantische telescopen het gehele heelal af en doen steeds weer nieuwe ontdekkingen. Met behulp van raketten worden er ruimtetelescopen in een baan in het heelal gebracht om dit nog verder te ontdekken. We zoeken naar het bestaan van het heelal en vragen ons af of er elders ook nog leven bestaat zoals hier op aarde. Buiten de beroeps-sterrenkundige zijn er enorm veel sterrenkunde-amateurs die vaak opmerkelijke ontdekkingen doen welke later vaak ook hun naam krijgt naast de internationale code.
Het is dit jaar ook 40 jaar geleden (3 maart 1969) dat de eerste mensen voet op de Maan zetten na een landing met de Apollo-9 en daarna weer veilig op aarde terug keerden. Het waren de astronauten James McDivitt, David Scott en Russel Schweickart. Hun namen zijn al bijna vergeten, maar hun vlucht was van enorm groot belang voor het gehele Apolloproject.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten