zaterdag 26 september 2020

STAKELLICHT EN -POT.

 

                       EEN LICHT UIT DE TIJD 

                                    VAN 'TOEN',

                     HEDEN PYROTECHNISCH



STAKELLICHT.

Een stakellicht, een fakkel of toorts is een licht waarmee signalen kunnen worden gegeven.
In het toenmalige nieuwe Zeeaanvaringsregelement wordt voor loodsvaartuigen, die loodsdienst kunnen verrichten, voorgeschreven dat ze met tussenpozen van ten hoogste tien minuten een stakellicht moeten tonen.
Een schip dat een loods verlangt kan eveneens een stakellicht ontsteken.
Hiervoor wordt veelal een blauwlicht gebruikt, een blauw stakellicht.
Vissersvaartuigen maakten gebruik van stakelichten om de aandacht te trekken van naderende schepen als er gevaar dreigde voor hun vistuig of voor een aanvaring.

HANDSTAKELLICHT.

Handstakellicht is een in de hand houden toorts, tegenwoordig van pyrotechnische aard, welke een helder licht geeft en dient om de aandacht trekken.
bestaat uit een kartonnen kokertje, gevuld met sas; is aan één kant afgesloten door een houten handvat en wordt aan de andere kant van de sas afgedekt door een dop, waarover een capsule is aangebracht.
De bovenkant van de sas is voorzien van een strijkvlak.
Na verwijdering van de capsule wordt de dop afgenomen. Om de sas te ontsteken moet de dop over het strijkvlak worden gestreken.
Door toevoeging van een chemisch preparaat kunnen aan de brandende sas bepaalde kleuren worden gegeven. 
Schepen besluit en rondschrijven van de Scheepvaartinspectie geven diverse voorschriften en aanwijzingen. Tot de inventaris van de reddingsboten en vlotten behoren handstakellichten welke een helder rood licht geven.
Tot de pyrotechnische handstakellichten behoren, behalve de roodlichten. ook de zg. blauwlichten.

STAKELPOT.

De stakelpot ook wel fakkelbus is een blikken of koperen bus met een deksel.
Aan de bus, die gedeeltelijk is gevuld met terpentijn, is een hol cilindervormig handvat bevestigd, waarin zwavelstokken zijn gestoken.
Op het deksel is een staande handgreep; aan de binnenkant van het deksel is een kwast van lampekatoen aangebracht, die in gesloten toestand in de terpentijn ie gedompeld.
Om te stakelen wordt het deksel afgenomen, omgekeerd in de hand gehouden en de lampekatoen aangestoken. 
Dit geeft een schitterend wit licht, dat vroeger als handstakellicht werd gebruikt om noodseinen te geven of om een loods te vragen.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten