donderdag 12 september 2019

ZUIDELIJKE AFRIKAANSE KONINKRIJKEN.


       TWEE MINI KONINKRIJKEN 

           IN ZUIDELIJK AFRIKA.



SWAZILAND EN LESOTHO.

De van de zee afgesloten kleine koninkrijken Swaziland en Lesotho zijn voormalige Brits protectoraten die sterke economische en politieke banden hebben met de Republiek Zuid-Afrika.
Beide koninkrijkjes nemen een bijzondere positie in binnen het huidige Afrika, niet alleen vanwege hun etnische homogeniteit maar ook vanwege hun regeringsvorm, de monarchie, al heeft de koning van Lesotho voornamelijk een ceremoniële functie, terwijl de koning van Swaziland politiek zeer actief is.



LESOTHO.

De stichter van Lesotho, het land van Basotho, was Moshoeshoe, de eerste Basotho-koning.
Na de desastreuze stammenoorlogen die een groot deel van zuidelijk Afrika in de jaren twintig en dertig van de 19e eeuw teisterden bracht hij verschillende clans onder zijn bestuur.
Vanuit Thaba Bosiu ('Berg van de nacht'), zijn beroemde vesting in de bergen, sloeg hij vervolgens talloze aanvallen van de Zoeloes, Britten en Boeren af.
In 1851 wende Moshoeshoe zich moe van de strijd tot de Britten om hulp. Lesotho werd een brits protectoraat, dat op 4 oktober 1966 een onafhankelijke democratie werd.


Lesotho is een binnenstaat. Het is het enigste onafhankelijke land ter wereld dat volledig boven de 1000 meter ligt boven de zeespiegel.
het laagste punt is op 1400 meter  en 80% van het land ligt boven de 1800 meter.
Het hoogste punt is de Thabana Ntlenyana met 3482 meter. Het land heeft 909 kilometer aan landgrenzen.
Lesotho wordt aan twee zijden begrenst door het Drakensgebergte, waar in de winterperiode sneeuw op de toppen ligt. Lesotho wordt daarom ook wel het 'Zwitserland van Afrika' genoemd.
Lesotho heeft een oppervlakte van 30.355 km² en de hoofdstad is Maseru.
Ongeveer 10 km van de hoofdstad ligt Thaba Bosiu ('De berg van de nacht') waar de geschiedenis van het staatje begon.
Niet ver daarvan ligt het schilderachtige dorpje Roma met zijn zandstenen huizen.
Het Sehlabathebe Nationaal Park ligt in het oosten van Lesotho bij de plaats Bushman's Nek. Het gebied kent getande bergen, diepe valleien tussen loodrechte, hoge hellingen waar watervallen zich naar beneden storten en dorpjes liggen met ronde lemen woningen gedekt met riet bedekte daken.
Het park staat sinds 2013 met het aangrenzende  uKhahlamba-Drakensberg Park op de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO.
Het Oxbow skigebied, waar in de winter ruim een halve meter sneeuw ligt is bij de Zuid-Afrikanen zeer populair. In de zomer is het gebied geliefd als visstek voor het vangen van forel.


VALUTA EN VISUM.


Lesotho heeft een eigen muntstelsel, de loti.
De loti is gekoppeld aan de rand van Zuid-Afrika en het daarom eenvoudig om betalingen te doen.
Over het algemeen krijgt men ook als wisselgeld de Zuid-Afrikaanse munteenheid terug.
Het is officieel niet toegestaan om de loti het land uit te voeren.
Op de voorzijde van de bankbiljetten staat de eerste koning van Lesotho afgebeeld.
Op het biljet van 10 loti een lokale bewoners met een traditioneel hoofddeksel dat ook voorkomt op de vlag van het koninkrijk.

Bij het betreden van Lesotho moet men een geldig paspoort hebben en krijgt men bij de paspoort controle aan de grens een visum-stempel.


VLAG EN WAPEN VAN LESOTHO.

De vlag van Lesotho heeft drie horizontale banen in de kleuren: donkerblauw-wit-groen. De huidige vlag werd aangenomen op 4 oktober 2006 ter ere van het 40 jarig jubileum van het land te vieren.
Het wit ion de vlag staat symbool voor de vrede, het blauw voor de regen en het groen voor de rijkdom en kracht om in eigen voedsel te voorzien. Midden in de witte baan staat het traditionele hoofddeksel afgebeeld van de Basotho, de zogeheten mokorotlo. Het is een nationaal symbool.

Het wapen links dat in gebruik was van 1966 tot 2006 werd direct verkregen na de onafhankelijkheid op 4 oktober 1966.
Het is het symbool van de dynastie van Lesotho's grootste bevolkingsgroep, de Basotho. Op het schild een typisch model van de Sotho-stammen, staat een krokodil afgebeeld en is het symbool van de koninklijke familie uit de Koena-dynastie. (Vreemd genoeg leven er geen krokodillen in Lesotho). Boven het schild staat een symbolische afbeelding van Thaba Bosui, de plaats van het fort van de stichter van Lesotho. Achter het schild twee gekruiste wapens uit de 19e eeuw.
Schilddragers zijn twee Basutho-paarden. Het geheel staat op een bergrug, voorstellende het Drakensgebrgte met groene hellingen met bloemen en op een geel lint het motto: "Khotso Pula Nala". ("Vrede-Regen-Welvaart").

Op 4 oktober 2006 werd het huidige wapen aangenomen.
De gouden kleuren werden vervangen door bruin en de bruine krokodil werd blauw evenals de bergrand en het lint met het motto.





SWAZILAND.

Swaziland officieel het Koninkrijk Eswatini, is grotendeels begrensd door de Republiek Zuid-Afrika en in het oosten door Mozambique.
Het land heeft twee hoofdsteden: Mbabane is de bestuurlijke hoofdstad en Lobamba de koninklijke hoofdstad en de wettelijke hoofdstad.
De geschiedenis van Swaziland komt voor een groot deel overeen met die van Lesotho.
Het land van de Swazi's kreeg aan het eind van de 17e eeuw vorm onder het machtige stamhoofd Dlamini.
In de 19e eeuw trokken de blanke kolonisten het gebied binnen en in 1866 werd de grens met Transvaal vastgelegd, maar twee jaar later werd Swaziland door de Britten geannexceerd.
In 1881 werd op de Conventie van Pretoria de onafhankelijkheid van Swaziland erkend, maar vier jaar later trokken de Britten alsnog het gebied binnen en in 1889 werd koning Dlamini IV van de troon gestoten. De Swazi's zochten steun bij de Zuid-Afrikaanse republiek en werd in 1894 een protectoraat daarvan. Na de Tweede Boerenoorlog die uitliep op een Britse overwinning, werd Swaziland in 1902 een Brits protectoraat. Pas op 6 september 1968 werd het land pas onafhankelijk.
Op 19 april 2018 veranderde de koning Mswati III, de voormalige naam Swaziland in het Koninkrijk eSwatini. De koning Sobhuza II schafte in 1977 het parlement af en kreeg zo de absolute macht in het land. De huidige koning Mswati III regeert het land als een dictator. (In feite vernoemde hij het land naar zijn eigen naam)

Swaziland heeft een oppervlakte van 17.363 km² en is even groot als het Belgische Wallonië.
Het land heeft een grenslijn van 535 km met de Republiek Zuid-Afrika en 105 km met Mozambique.
In het oosten word het land begrenst door het Lebombogebergte met een grootste hoogte van 600 meter. het laagste gebied in het land ligt nog 200 meter boven de zeespiegel.

VALUTA EN VISUM.

Met de invoering van een eigen munt in 1974 poogde Swaziland zich van de knellende monetaire banden met het buurland Zuid-Afrika te bevrijden.
Eén Swazische lilangeni (SZL) heeft momenteel slechts een waarde van 0,6179 Euro.
Op de bankbiljetten staat de koning afgebeeld en ze zijn verboden op het land uit te voeren.

Voor Swaziland is een visum verplicht en een zes maanden geldig paspoort. Bij het betreden van het land wordt een visum stempel in het paspoort geplaatst.

VLAG EN WAPEN VAN SWAZILAND.

De huidige vlag van Swaziland werd aangenomen op 6 oktober 1968, exact een maand nadat het land onafhankelijk werd van Groot-Brittannië.
De vlag heeft vijf horizontale banen in de kleuren lichtblauw-geel-rood-geel-lichtblauw.
Centraal in het midden van de rode baan is liggend een schild met twee speren afgebeeld. Deze staan symbool voor de zelfstandigheid van het land en de potentie om te strijden tegen eventuele vijanden. De kleuren zwart en wit staan symbool voor vreedzame wijze waarop blank en zwart in het land samen leven.
Het rood in de vlag staat symbool voor de veldslagen die de bevolking van Swaziland vroeger heeft gestreden. Het geel staat symbool voor de natuurlijke hulpbronnen en het blauw voor de vrede en stabiliteit in het land. De vlag is gebaseerd op een vlag die opperhoofdman en later koning Sobhuza II in 1941 aan een legerkorps toekende. Na enige aanpassingen werd het op 6 september 1968 de vlag van onafhankelijk Swaziland.

Het wapenschild van Eswatini de huidige naam van Swaziland, heeft verschillende symbolen voor de traditionele cultuur.
De leeuw vertegenwoordigd de koning en de olifant de koningin-moeder. Ze ondersteunen een traditioneel Nguni-schild, op een blauw veld, dat "bescherming" vertegenwoordigd.
Het schild wordt gedekt door de lidlabe van de koning, of verenkroon, normaal gedragen tijdens Incwala, het feest van de oogst.
Op een wit lint onder het wapen staat het nationale motto: "Siyinqaba", wat betekend "Wij zijn het fort".


Geen opmerkingen:

Een reactie posten