donderdag 5 september 2019

THAILAND-ZUID. VLAGGEN EN EMBLEMEN. (DEEL 6)

             EEN LAND VOL CULTUUR,

          VRIENDELIJKE BEVOLKING,

                      EN DAT NOOIT 

         EEN KOLONIE IS GEWEEST. (6)



THAILAND.

                               PROVINCIES, VLAG EN EMBLEEM ZUID-THAILAND.



1. Chumphon.
2. Krabi.
3.Nakton Si Thammarat.
4. Narathiwat.
5. Pattani.
6. Phang Nga.
7. Phattlung.
8. Phuket.
9. Ranong.
10. Satun.
11. Songkhia.
12. Surat thani.
13. Trang.
14. Yala.



(1). CHUMPHON.

De provincie Chumphon ligt in het noorden van Zuid-Thailand en grenst aan de Golf van Thailand. De provincie ligt op de landengte van Kra, de smalle landbrug die het schiereiland van Maleisië verbindt met het vasteland van Thailand.
De provincie heeft een oppervlakte van 6.009 km² en is de 38e in de rangvolgorde van het land. De belangrijkste rivier is de Lang Suan-rivier.
Voor de kust liggen nog 44 kleine eilandjes die tot de provincie behoren.

De vlag van de provincie heeft een donkerblauw veld met daarin centraal geplaatst het embleem van de provincie. Bovenin het embleem de naam van de provincie.


Het embleem van de provincie toont de fortuin brengende thevada op een lotusvoetstuk, geflankeerd door twee ficusbomen.
Op de achtergrond zijn een fort en twee wachttorens zichtbaar, een verwijzing naar het voormalige kamp waar de moedige strijders uit de provincie bijeenkwamen voordat ze ten strijde trokken tegen de vijand.

De provinciale bloem is de Indiase schot ( Canna indica) en de vingerbanaan is een ander provinciaal symbool.



(2) KRABI.

De provincie Krabi is een van de zuidelijkste provincies van Zuid-Thailand en grenst aan de Andaman Zee in het westen. De provincie heeft een oppervlakte van 4.709 km² en de de 46e in de rangvolgorde van het land.
Het gebied is tot zelfs in de zee bezaaid met solitaire kalksteenpieken. De provincie heeft 154 eilanden. De hoofdstad is Krabi.



De vlag van de provincie heeft een geel veld met linksboven een rood vierkant met daarin afgebeeld twee oude gekruiste zwaarden. Onder de zwaarden de naam van de provincie.



Het embleem van de provincie toont twee oude gekruiste zwaarden voor de berg van de Indische Oceaan en Khao Phanom Bencha, die met een hoogte van 1397 meter boven zeeniveau de hoogste berg van de provincie is.

De provinciale boom is de thung-fa of Alstonia macrophylla.




(3). NAKHON SI THAMMARAT.

De provincie Nakhon Si Thammarat is een van de zuidelijkste provincies van Zuid-Thailand en heeft een oppervlakte van 9.942,5 km² en de 18e in de rangvolgorde van het land.
De provincie ligt aan de oostkant van het Maleisische schiereiland aan de Golf van Thailand. In de provincie is de hoogste berg van Thailand gelegen, de  Khao Luang met 1.835 meter.
De hoofdstad is Nakhon Si Thammarat.



De vlag van de provincie heeft twee horizontale banen in de kleuren paars en geel. In het midden van de vlag staat het embleem van de 
provincie afgebeeld.


Het embleem van de provincie toont in het midden de Phra Baromathat chedi van Wat Phra Mahathat Voramahavihan, een van de belangrijkste historische locaties van Thailand. Deze zou reeds in 311 zijn gebouwd.
De chedi wordt omringt door de dieren van de Chinese dierenriem.
De twaalf dieren staan symbool voor de twaalf Naksat-steden of stadstaten van het Thammarat koninkrijk: de rat van Saiburi; de os van Pattani; de tijger van Kelantan; het konijn van Pahang; de draak van Kedah; de slang van Phatthalung; het paard van Trang; de geit van Chumphon; de aap van Bantaysamer; de haan van Saulau; de hond van Takua Pa en het varken van Kraburi. Sommige van deze steden bestaan tegenwoordig niet meer.

De provinciale bloem is de Gouden Doucheboom (Cassia fistula) en de provinciale boom is de Millettia atropurpurea.

(4). NARATHIWAT.

De provincie Narathiwat ligt in het uiterste zuiden van het Maleisische schiereiland aan de Golf van Thailand en grenzend aan Maleisië.
De provincie heeft een oppervl;akte van 4.475 km² en de is 50e in de rangvolgorde van het land.
De provincie was vroeger een deel van het semi-onafhankelijke Maleis Sultanaat van Patani. Pas in 1909 kwam het geheel onder het bestuur van Siam.

De vlag van de provincie heeft aan de hijszijde een geel vierkant veld met daarin het embleem van de provincie. Het rechterdeel van de vlag heeft vier rode en drie witte horizontale banen.
Onder in het embleem de naam van de provincie met daarboven een kleine garuda.
De hoofdstad is Narathiwat.

het embleem toont een zeilboot met op het witte zeil een afbeelding van de witte olifant. De olifant is een koninklijk symbool en werd op het zegel gezet om de witte olifant Phra Sri Nararat Rajakarini te herdenken die hier gevangen werd en aan de koning werd gepresenteerd. Het scheepje staat symbool als de verbinding met de zee.

De provinciale boom is de Chengal (Neobalanacarpus heimii) en de provinciale bloem is de Odontadenia macrantha.
Het provinciale symbool is de longkong-vrucht (Lasium parasitium).

(5). PATTANI.

De provincie Pattani ligt in het zuiden op  de oostelijke zijde van het Maleisische Schiereiland grenzend aan de Golf van Thailand.
De provincie heeft een oppervlakte van 1.940,4 km² en de is 67e in de rangvolgorde van het land. Pattani betekend "dit strand". Opvallend is dat het merendeel van de bevolking islam is. De hoofdstad is Pattani.

De vlag van de provincie heeft twee horizontale banen in de kleuren geel en groen. In het midden van de vlag staat het kanon Phraya Tani afgebeeld uit het embleem van de provincie.





Het embleem toont het kanon Phraya Tani, bekend als Sri Pattani in het Maleis, dat in de provincie werd gegoten. Het kanon werd in 1785 naar Bangkok gebracht en in nu te zien in het ministerie van Defensie in die stad.

De provinciale bloem is de Chinese hibiscus (Hibiscus rosa-sinensis), en de provinciale boom is de Ironwood (Hopea odorata).


(6) PHANG NGA.

De provincie Phang Nga ligt aan de wetszijde van het Maleisische Schiereiland grenzend aan de Andaman Zee met in het zuiden de Phang Nga Baai.
De provincie heeft een oppervlakte van 4.170 km² en is de 53e in de rangvolgorde van het land.
De hoofdstad is Phang Nga.



De vlag van de provincie heeft drie verticale banen in de kleuren donkerblauw-geel-rood.
In het midden staat het embleem van de provincie afgebeeld. Onderin de gele cirkel de naam van de provincie.

Het embleem van de provincie toont een soort van patrijspoort met een uitzicht over het water naar de kust.
Op de kust liggen de bergen van Phu Khao Chang met op de voorgrond het stadhuis. Verder toont het de baggerschip om de tinmijnbouw in de provincie te vertegenwoordigen.

De provinciale boom is de Cinnamomum porrectum (winterharde kaneel) en de provinciale bloem is de Anaxagorea javanica.



(7). PHATTHALUNG.

De provincie Phattalung ligt in het oosten op het Maleisische Schiereiland aan de Golf van Thailand, maar is door twee andere provincies net van de kust afgesloten. In het oosten van de provincie ligt het Songkhla-meer.
De provincie heeft een oppervlakte van 3.424,5 km² en is daarmee de 58e in de rangvolgorde van het land.
De hoofdstad is Phatthalung.

De vlag van de provincie heeft twee horizontale banen in de kleuren paars en geel.
In het midden van de vlag is het embleem van de provincie geplaatst met onderin het embleem de naam van de provincie.




Het embleem van de provincie toont de berg Phu Khao Ok Thalu, met een hoogte van 177 meter, het symbool van de provincie.

De provinciale boom en bloem is de zoete shorea (Shorea roxburghii).




(8). PHUKET.

De provincie Phuket bestaat uit het eiland Phuket en nog eens 32 kleinere eilanden voor de westkust van Thailand gelegen in de Andaman Zee.
het is het grootste eiland van het land en is via de Sarasin-brug verbonden met het vaste land. Phuket is een zeer populaire vakantie bestemming en heeft een oppervlakte van 576 km² en de 75e in de rangvolgorde van het land.
De hoofdstad is Phuket.



De vlag van Phuket heeft een lichtblauw veld met in het midden het embleem van de provincie.



Het embleem van de provincie toont twee vrouwen, de zusters Thao Thep Krasattri en Thao Si Sunthon die de provincie hielpen beschermen tegen de Birmese invasie tijdens de Negen Legeroorlogen in 1785.
Het embleem is een cirkel omringt door een kranokpatroon dat de moed van de leiders in de provincie toont. Het embleem werd in 1985 in gebruik genomen.



(9). RANONG.

De provincie Ranong ligt aan de westkust van het Maleisische Schiereiland aan de Andaman Zee en heeft een oppervlakte van 3.298 km² en is daarmee 95e in de rangvolgorde van het land. In het noordwesten grenst de provincie aan Myanmar.
De provincie staat bekend als een van de natste plaatsen in Thailand, daar het regenseizoen hier bijna acht maanden duurt.
De hoofdstad is Ranong.


De vlag van de provincie heeft twee verticale banen in de kleuren groen en geel. 
In het midden staat het embleem van de provincie afgebeeld met onderin de naam van de provincie en net daarboven een kleine rode garuda.




Het embleem van de provincie toont een verblijf bovenop een heuvel, als een gedenkteken dat koning Chulalongkom (Rama V) ooit deze plaats bezocht en verbleef is het Ratana Rangsan paleis bovenop de Niveskiri-heuvel.

De provinciale boom is de Banaba (Lagerstroemia speciosa) en de provinciale bloem is de orchidee Dendrobium formosum.


(10). SATUN.

De provincie Satun ligt op het Maleisische Schiereiland aan de westkust van de Andaman Zee. De provincie heeft een oppervlakte van 2.479 km² en is daarmee de 69e in de rangvolgorde van het land. De hoofdstad is Satun.
In de provincie zijn twee maritieme parken te vinden.


De vlag van de provincie heeft een groen veld met in het midden het embleem van de provincie. Onderin het embleem de naam van de provincie.




Het embleem van de provincie toont Pra Samut Thewaa op een rots in de zee, met achter zich te zonsondergang.
Pra Samut Thewaa is een geest die de zee bewaakt. De rots is zijn goddelijke voertuig. De zonsondergang staat symbool voor de Adaman Zee die ten westen van de provincie ligt.

De provinciale boom is het Thaise rozenhout (Dalbergia bariensis) en de provinciale bloem is de besneeuwde orchideeboom (Bauhinia acuminata).


(11). SONGKHLA.

De provincie Songkhla ligt op het Maleisische Schiereiland in het oosten aan de Golf van Thailand. De provincie heeft een oppervlakte van 7.393,9 km² en is de 26e in de rangvolgorde van het land. De hoofdstad is Songkhla.
Het hoogste punt in de provincie is de Khao Mai Kaeo met 821 meter. In het noorden van de provincie ligt het Songkhla-meer, het grootste natuurlijke meer van Thailand.


De vlag van de provincie heeft een groen veld met in het midden het embleem van de provincie. Onder het embleem in het geel de naam van de provincie.



Het embleem van de provincie toont een schelp op een Phan (dienblad of schaal) met glazen decoraties.
Het symbool voor de schelp is onbekend, maar er wordt beweerd dat het een versiering was op het jasje van Prins van Songkhla.

De provinciale boom is de Sa-dao-thiam (Azadirachta excelsa).




(12). SURAT THANI.

De provincie Surat Thani ligt in het midden van het Maleisische Schiereiland aan de Golf van Thailand. 
De provincie heeft een oppervlakte van 12.891,5 km² en is de 6e in de rangvolgorde van het land. De hoofdstad is Surat Thani.
De naam betekend 'stad van de goede mensen', een titel aan de stad gegeven door Koning Rama VI.

De vlag van de provincie heeft twee horizontale banen in de kleuren oranje en geel. 
In het midden staat het embleem van de provincie afgebeeld met daaronder in witte letters de naam van de provincie.




Het embleem van de provincie toont de pagode van Phra Boromathat Chaiya, waarvan wordt aangenomen dat deze 1200 jaar geleden is gebouwd.
De provinciale bloem is de bua phut (Rafflesia kerrii), een parasitaire plant met de een van de grootste bloemen van alle planten. De provinciale boom is de ton kiam (Cotyelobium melanoxylon).


(13). TRANG.

Trang is een van de zuidelijkste provincies van Thailand gelegen op het Maleisische Schiereiland aan de Straat van Malakka.
De provincie heeft een oppervlakte van 4.917 km² en is de 44e in de rangvolgorde van het land. De hoofdstad is Trang.
De provincie bevat tevens 46 eilanden gelegen in de Straat van Malakka en bestaat uit zeer weinig laagland en bestaat verder uit het Khao Luang en het Banthat-bergketen, waarop de bronnen liggen van de twee belangrijkste rivieren, de Trang-rivier en de Palian-riovier.




De vlag van de provincie bestaat uit drie horizontale banen in de kleuren lichtblauw-wit-lichtblauw met in het midden het embleem van de provincie.
Onderin het embleem de naam van de provincie en een kleine garuda.


Het embleem van de provincie toont een vuurtorenbrug boven een zee met woeste golven. Dit symbool verwijst naar het belang van Trang als zeehaven die handel drijft met het buitenland.

De provinciale bloem en boom is het groene ebbenhout (Jararanda filicifolia). Deze boom werd geïmporteerd uit Australië, evenals de rubberboom die door de zelfde gouverneur werd geïmporteerd en kreeg al snel de naam "si trang" door de bevolking.

(14). YALA.

Yala is de zuidelijkste provincie van Thailand gelegen op het Maleisische Schiereiland en grenst in het zuiden aan Maleisië.
De provincie heeft een oppervlakte van 4.521,1 km² en de 48e in de rangvolgorde van het land. De hoofdstad is Yala.
Het hoogste punt in de provincie is de Ulu Titi Basak met 1.533 meter in het Sankalahiri-gebergte op de grens van Thailand en Maleisië.



De vlag van de provincie heeft twee horizontale banen in de kleuren donkergroen en wit. In het midden van de vlag staat het embleem van de provincie afgebeeld met onder in het embleem de naam van de provincie met daarboven een kleine garuda.


Het embleem van de provincie toont rotsen en een mijnwerker met eenvoudige gereedschappen, waaronder schoffels, koevoeten en manden. Dit staat symbool voor de periode dat Yala een mijnstad was voor het delven van tin- en wolfraamerts.

De provinciale boom is de rode saraca (Saraca declinata), en de provinciale bloem is het kogelhout  (Minusops elengi). 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten