zondag 8 september 2019

ZUID-AFRIKA. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 1)

        

           EEN LAND MET ZEER 

       GEMENGDE  BEVOLKING, 

    CULTUREN, EN ELF TALEN. (1)


ZUID-AFRIKA.


Officieel de Republiek Zuid-Afrika. Het land wordt begrenst in het westen door de Atlantische Oceaan; in het noordwesten door Namibië; in het noorden door Botswana;  in het noordoosten door Zimbabwe en Mozambique; in het oosten door Swaziland en de Indische Oceaan en in het zuiden door de Atlantische- en Indische Oceaan. Zuid-Afrika heeft een oppervlakte van 1.221.037 km².
De bestuurlijke macht is gevestigd in Pretoria, de wetgevende macht in Kaapstad en de rechterlijke macht in Bloemfontein.
Het land heeft zeven grote rivieren waarvan de Vaal-rivier die samenvloeit in de Oranje-rivier uitmond in de Atlantische Oceaan, de overige rivieren monden uit in de Indische Oceaan.
Door het land lopen de Drakensbergen, waardoor de Blyde-rivier zijn weg vindt door de canyon, de twee na grootste canyon van de wereld.


BESTUURLIJKE INDELING.

Zuid-Afrika is bestuurlijk verdeeld in negen provincies met ieder een eigen hoofdstad.

1. West-Kaap met de hoofdstad Kaapstad.
2. Noord-Kaap met de hoofdstad Kimberly.
3. Oost-Kaap met de hoofdstad Bhisho.
4. KwaZoeloe-Natal met de hoofdstad
    Pietermaritzburg.
5. Vrijstaat met de hoofdstad Bloemfontein.
6. Noordwest met de hoofdstad Mafiking.
7. Gauteng met de hoofdstad Johannesburg.
8. Mpumalanga met de hoofdstad Nelspruit.
9. Limpopo met de hoofdstad Pietersburg.

De regering is heden bezig met het veranderen van de namen van de steden etc. die verwijzen naar het koloniale verleden van het land.
Zo was de naam van de hoofdstad van Oost-Kaap vroeger Buffalo City; de naam van Nelspruit is veranderd in Mbombela; Mafikeng werd Mafeking en die van Pietersburg in Polokwane.

HET GESPROKEN WOORD IN HET LAND.

In het land worden in totaal elf erkende talen gesproken. De twee hoofdtalen welke op de scholen worden onderwezen zijn het Afrikaans en het Engels. De overige talen die per regio zijn gebonden zijn het Zoeloe, Xhosa, Zuid-Sotho, Tswana, Venda, Noord-Sotho, Tsonga, Swazi en het Zuid-Ndebele.


VLAG EN WAPEN VAN ZUID-AFRIKA.

De huidige vlag van Zuid-Afrika werd op 27 april 1994 aangenomen.
De vlag toont een horizontaal geplaatste groene letter Y met aan de hijszijde een gele rand met een zwarte driehoek en aan de andere zijde een witte rand met boven een rood veld en onder een blauw veld.
Het rood in de vlag staat symbool voor het bloed dat is vergoten in de vele strijd die het land heeft geleverd. Het blauw staat symbool voor de twee oceanen die in het zuiden samenkomen.
Het groen staat symbool voor de natuur en de wilde dieren die in het land leven. Het wit staat symbool voor hoop en de diamant. Het geel staat symbool voor het goud en het zwart voor de vrije bevolking.

Zuid-Afrika aan drie zijden omringt door het water van de oceanen heeft natuurlijk een marine met een eigen vlag. 
De vlag bestaat uit een wit veld dat in vier gelijke delen wordt verdeeld door een groen kruis. In het linker boven kanton staat de nationale vlag afgebeeld. 



Links staat de vlag van de nationale defensie afgebeeld met een groen veld en linksboven de nationale vlag en rechtsonder het defensie symbool. Rechts de vlag van het leger met een rood veld en rechtsonder het symbool.


Links de vlag van de luchtmacht met een lichtblauw veld en rechtsonder het symbool. Rechts de vlag van de politie met een blauw veld en een horizontale gele baan en rechtsonder het symbool. 










Het wapen van Zuid-Afrika is in 2000 in gebruik genomen om het wapen uit 1910 te vervangen. Het is het vierde wapen van het land.
In het schild de afbeelding van de zwarte bevolking met daarboven twee traditionele wapens en groene bladeren. In de driehoek de kleuren van de huidige vlag en tussen de vleugels een kop van een zeearend met daarboven de zon.
Om het schild korenaren en twee slagtanden van een olifant.
In het groen onder het geheel het moto: "Ke e: / xarra // ke" in de Khoisan-taal van het Xam-volk, wat betekend: "Verscheidene volken verenigd".


WAPEN EN VLAG VAN PRETORIA.

In de stad Pretoria is de bestuurlijke macht van Zuid-Afrika gevestigd.
De stad is gelegen in de provincie Gauteng. De naam van de stad is afkomstig van de leider van de Voortrekkers, Andries Pretorius. Het wapen werd toegekend op 7 februari 1907.
Het wapen toont een rood schild met in het midden een gescheurde doornboom omgeven door acht vliegende gouden bijen. In het midden van het schild een klein schild met een geel veld en daarop een Romeinse Praetor (magistraat).
Boven het schild op een geel-rode wrong een gouden kasteel met drie torens. Schilddragers zijn een eland en een kudu, beide in natuurlijke kleuren.
Beide schilddragers staan een gouden versiering waarop een rood lint met het motto: "Praestantia Praevaleat Pretoria".




De vlag van Pretoria heeft twee horizontale banen in de kleuren rood en geel. beide kleuren komen voor in het wapen van de stad.







(1). WEST-KAAP. (WES KAAP).

West-Kaap is een van de negen provincies van Zuid-Afrika en heeft een oppervlakte van 129.462 km² en de hoofdstad is Kaapstad.
De provincie  ligt aan de kustlijn van de Atlantische Oceaan met een lengte van 400 km en aan de kustlijn van de Indische Oceaan met een lengte van 500 km.
De West-Kaap is het meest zuidelijke punt van het werelddeel Afrika. De West-Kaap is in zes regio's ingedeeld; West Coast, City of Cape Town, Cape Winelands, Overberg, Eden en Centraal Karoo.

VLAG EN WAPEN VAN WEST-KAAP.

De vlag van de provincie West-Kaap heeft een wit veld met daarop geplaatst de afbeelding van het wapen, maar wordt ook als hiernaast weergegeven.


Het wapen werd in 1998 goedgekeurd en bestaat uit een schild, schildragers, een basis, een kroon en een motto.
Het schild toont een rood anker in een wit veld, wat symbool staat voor hoop, stabiliteit, geloof en de maritieme geschiedenis en rijkdommen van de provincie.
Een tros druiven in een wit veld, welke symbool staat voor het belang van de landbouw, maar meer specifiek als een wijnproducerend gebied.
In het blauwe veld een kleipot als symbool voor de vervaardiging ervan door de oorspronkelijke Khoi bevolking.
Het schild wordt gedekt door een kroon rustend op het schild en bestaat uit: een kralenhoofdring een vorm van versiering onder de San bevolking; protea-bloemen die de provincie vertegenwoordigen; en ringen die worden beschouwd als symbolisch voor perfectie, zonder begin en zonder einde.
De schilddragers zijn links een Quagga een dier dat zo goed als is uitgestorven en rechts een bontebok. Het geheel staat op een basis met twee kleuren blauw, welke symbool staan voor de twee oceanen met daarop op een gouden band met aan de einde struisvogelveren het motto: "SPES BONA" ("Goede Hoop")

VLAG EN WAPEN VAN DE HOOFDSTAD KAAPSTAD.

De vlag van Kaapstad, waar de wetgevende macht van Zuid-Afrika ie gevestigd is een geen officieel geregistreerde vlag en werd 1996 steeds gewijzigd.
De vlag rechts werd tussen 1996 en 2003 gebruikt en toont het silhouet van de Tafelberg met de aangrenzende pieken van Devil's Peak en Lion's Head. 

Van 2003 tot 2014 kreeg de stad een nieuwe vlag: deze had een wit veld met daarop verfstrepen in de kleuren van de regenboog met daarop afgebeeld het silhouet van de Tafelberg in het wit met de Devli's Peak en Lion's Head.





De huidige vlag werd aangenomen in 2014 en bestaat uit een wit veld met een rozet van vier concentrische cirkels, elk bestaan de uit zes silhouetten van de tafelberg. Daarnaast in drie talen de naam van de stad.
Links het oude wapen van Kaapstad en rechts het moderne wapen van Kaapstad.
In het oude wapen, dat werd toegekend op 29 december 1899, staan op een schild een rechtopstaand anker afgebeeld met blauwe linten met op het anker een schild met drie ringen.
Het kleine schild is ontleend aan het wapen van Jan van Riebeeck, de stichter van de stad. Schildragers zijn links vrouwe Fortuna met een anker en rechts een rode leeuw. het schild werd gedekt met dekkleden met daarboven een muurkroon met daarop een een anker en de drietand van Neptunus. Beide staan op een rots met daarop het logo van de stad.
Het huidige wapen heeft boven in het schild een witte baan met daarop afgebeeld in blauwe cirkels de fleur-de-lis. Onderste deel is rood met de drie cirkels uit het wapen van de stichter van de stad en daartussen een leeuw.
het schild wordt gedekt door een blauw-rode wrong met daarop afgebeeld een rots met een vrouw en een anker. Schildragers zijn een koedoe en een spiesbok staande op een versiering met een lint en het motto: "SPES BONA" ("Goede Hoop").

(2). NOORD-KAAP. (KAPA BOKONE).

De provincie Noord-Kaap grenst in het westen aan de Atlantische Oceaan en in het noorden aan Namibië en Botswana.
De provincie heeft een oppervlakte van 372.889 km² en de hoofdstad is Kimberly.
De provincie staat bekend om haar diamantmijnen.
Noord-Kaap is opgedeeld in vijf districten en is de provincie met het laagste aantal inwoners.


VLAG EN WAPEN VAN NOORD-KAAP.

De vlag van de provincie Noord-Kaap heeft een wit veld met daarop afgebeeld het wapen van de provincie, maar wordt ook als hiernaast weergegeven.

Het wapen van de provincie heeft midden in het schild een ruitvorm welke symbool staat voor de minerale rijkdom en het economisch welzijn van de provincie, waarbij de boom en de zon het ecologische erfgoed vertegenwoordigen.
Het rood in de beide hoeken staat symbool voor de grond.
De blauwe golven staan symbool voor de twee grote rivieren die hier samenkomen en naar de Atlantische kust stromen. Het schild wordt gedekt door een kroon die gebaseerd is op de San (bosjesmensen) hun hoofddeksels. Schilddragers zijn links een kudu en rechts een gemsbok.
Het geheel rust op een rotsachtige ondergrond met op een wit lint met rode uiteinden in de Auni-taal van de clan van de San het motto, vertaald betekend het "streven naar een beter leven".


WAPEN VAN DE HOOFDSTAD KIMBERLY.

De stad Kimberly werd in 1877 opgericht en het wapen kwam in 1900 in gebruik.
Het geheel lijkt op een uitdrukking van laat-Victoriaans imperialisme en koloniaal patriottisme. De achtergrond wordt gevormd door de Union Jack met bovenin drie gele cirkels met een fleur-de-lis en onderin drie gouden ringen.
In het midden een witte ruit met een rode leeuw wat symbool staat voor de diamantmijnen en industrie van de stad.
Onder het wapen het motto: "SPERO MELIORA" ("Ik hoop voor betere dingen").



                Zie vervolg: ZUID-AFRIKA. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten