zondag 13 januari 2013

EXOTISCHE KRUIDEN. ( DEEL 11 )

KORIANDER.


Van deze plant wordt met recht alles gebruikt en alle delen ervan zijn eetbaar. De plant kan 40 tot 70 centimeter hoog worden en is éénjarig. De bloemen zijn wit of roze.
De plant is al meer dan 3000 bekend o.a uit het Oude Egypte waar uit de zaden  olie geperst tegen darm- en maagklachten. 


Koriander wordt vooral veel gebruikt in de keukens van het Midden-Oosten, Indonesië, India, Landen rond de Middellandse zee, Afrika, China en de Zuid Amerikaanse landen. De zaden lijken op de peperbollen.
Koriander kan gebruikt worden in verse salades maar ook bij het koken van varkensvlees gerechten.
Er is duidelijk een verschil in smaak tussen de zaden en de verse bladeren van de plant.
Sommige mensen vinden het de smaak hebben van peterselie met een citroen smaak, maar je moet er van houden ( of leren het te waarderen).

Koriander is in de winkel vers te koop, maar ook als korrel maar of gemalen in poedervorm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten