VOORDAT DE EURO KWAM.
De gulden; de naam zegt het al, was oorspronkelijk een gouden munt.
Het is de naam geweest voor vele munten in verschillende landen van het huidige Europa.
De eerste goud gulden werd in Florence ( Italië) geslagen rond 1250, vandaar ook de naam florin of florijn.
De Nederlandse gulden vindt zijn oorsprong in de goud gulden die hertog Albrecht in 1388 in Dordrecht liet slaan. Het oude munt gebouw bestaat nog steeds in Dordrecht.
De gulden is dus feitelijk vanaf de Middeleeuwen tot 2002 een Nederlandse munteenheid geweest en wettig betaalmiddel.
We gebruikten voor de aanduiding van onze munt eenheid de afkortingen f. of fl, wat is afgeleid van de florijn. Internationaal werd vaak de afkorting dfl. gebruikt, wat Dutchflorin betekend. Echter zelden gebruikten we de afkorting gld. voor de gulden.
Veel vorsten lieten hun afbeelding in de munt slaan. Zo werd de munt met keizer Karel V de carolusgulden genoemd. Na de gouden carolus van 1521 kwam in 1582 de zilveren carolus. Tot 1680 was dit de eerste munt eenheid van de Zeventien Provinciën.
Rond 1694 werd de keizerafbeelding vervangen door de Nederlandse maagd met lans. Het werd de generaliteitsgulden.
Het was pas in 1818 dat een Nederlandse vorst ( koning Willem I ) op een munt werd afgebeeld en dat zou in de verdere geschiedenis zo blijven met koningen en vorstinnen. Op de achterzijde werd het Nederlandse wapen met de leeuw afgebeeld. Tevens werd in 1818 op de zijkant van de munt de spreuk ingevoerd "God zij met ons".
Buiten de meest bekende een gulden hebben er ook nog gulden munten bestaan van een halve gulden, tweeënhalve gulden drie gulden en tien gulden.
De naoorlogse gulden was verdeeld in munten van een cent, vijf cent, tien cent en vijfentwintig cent.
In het voormalige Nederlands Indië hebben we ook de gulden gekend zoals ook in Suriname en de Nederlandse Antillen. Alleen op de Antillen was de gulden aan de dollar gekoppeld.
Ook op de bankbiljetten stonden tot en met de regeringsperiode van koningin Juliana de vorsten afgebeeld. Deze werden later vervangen door afbeeldingen van bekende historische Nederlanders of ander fraaie afbeeldingen.
Vooral het biljet van vijftig gulden met de zonnebloem deed vrolijk aan. Het deed je in donkere dagen aan de zomer denken en het maakte eens mens blij als hij het uit kon geven. Natuurlijk hadden we niet dagelijks of nooit de hoogste valuta biljetten in de beurs zitten.
Terug naar de gulden is niet omdat het om de gulden gaat, maar om de fraaie biljetten die heel wat kunstiger zijn dan onze huidige euro biljetten. Gelukkig kennen we in Europa nog verschil in formaat van klein naar groot in de waarde van de biljetten. In de VS zijn alle biljetten van de zelfde kleur en formaat en alleen de afbeelding van de president en het bedrag er op zijn verschillend.
Heeft u nog in een oude sok of een trommeltje op zolder geldig Nederlands papiergeld liggen, dan is dat inwisselbaar tot 1 januari 2032 bij De Nederlandse Bank.
Kizoa slideshow: OUDE DFL. BILJETTEN. - Slideshow
Geen opmerkingen:
Een reactie posten