zondag 17 juni 2012

KORTENHOEF. (GEM. WIJDEMEREN)KORTENHOEF. (GEM. WIJDEMEREN.)Even weg van de snelweg. Volgend de A2 in de richting van Amsterdam nemen we de afslag naar Hilversum en volgen de weg langs de Loosdrechtse plassen, waarna we de afslag naar Kortenhoef nemen.
Kortenhoef is een klein dorp behorend tot de gemeente Wijdemeren gelegen in het Gooi provincie Noord-Holland. Het ligt slechts enige kilometers ten westen van de stad Hilversum.Het dorp bestaat uit een oud- en een nieuw gedeelte. Het oude gedeelte ligt aan de Kortenhoefse Dijk en het Moleneind. De oude naam voor dit gedeelte van het dorp was oorspronkelijk "Curtevenne". Het venne slaat op de veen afgravingen die er vroeger waren en waardoor de Kortenhoefse plassen zijn ontstaan. Het is een bos- en waterrijke omgeving.

Aan de dijk, aan de andere zijde van het water, ligt de oude NH-kerk. Aan deze zijde staan nog oude prachtige woningen die te bereiken zijn via een bruggetje over het water. Na het beƫindigen van het veenafgraven leefde men hier van de veeteelt en de binnenwater visserij. De veeteelt raakte in verval en veel van de prachtige landbouwgronden vallen nu onder het beheer van Natuurmonumenten.


Jaarlijks wordt in het begin van september op de Kortenhoefse Dijk het Nationale palingrook kampioenschap gehouden iets wat duizenden bezoeker trekt. Het is niet alleen het opsnuiven van de rookgeur van het roken van de paling, maar ook proeven van de vers gerookte paling.


Het nieuwe gedeelte van Kortenhoef ligt tegen de gemeente 's-Gravenland aangebouwd.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten