zondag 17 juni 2012

DE TROMPENBURGH - 'S-GRAVELAND. (1)

                              DE TROMPENBURGH. (1)


Het huidige landhuis gelegen aan het Zuidereinde 43 te 's-Graveland werd rond 1675 gebouwd door Cornelis Tromp. De architect was vermoedelijk de Amsterdamse stadsarchitect Daniël Stalpaert.
Het huis werd "Syllisburg"genoemd naar de adelijke titel "Graaf van Syllisburg" die Cornelis Tromp kreeg van de Koning van Denemarken, Christiaan V, voor zijn hulp als opperbevelhebber van de Deense vloot in de strijd tegen de Zweedse vloot.

CORNELIS TROMP.


Cornelis Tromp was de zoon van Maarten Harpertzoon Tromp (1598-1653) hij werd op 01-09-1629 te 's-Gravenhage geboren. Hij trouwde met Margaretha van Raephorst op 25-01-1667 te Amsterdam. Hij overleed op 29-05-1691 te s'-Graveland en is bijgezet in de Oude Kerk te Amsterdam.
Net zoals zijn vader maakte hij zijn carriere op de Hollandse vloot. Op zijn 35ste was hij reeds Luitenant-Admiraal met alleen Michiel de Ruyter in rang boven zich. In 1666 werd hij na een meningsverschil, waarbij hij de hem opgedragen order van Michiel de Ruyter niet uitvoerde, door de Staten Generaal uit dienst ontslagen.
In 1677 volgde zijn eerherstel en werd Cornelis Tromp benoemd als opvolger van Michiel de Ruyter met de rang Luitenant-Admiraal-Generaal. In 1691 werd hij benoemds tot opperbevelhebber van de Hollandse vloot.
De naam "De "Trompenburgh" dateert ergens uit de 18e eeuw. De achterzijde en wel het meest fraaie deel van het huis is zichtbaar vanaf de weg. Via een groen omzoomde oprijlaan bereikt men de voorzijde van het huis gelegen in een park.


Het rechthoekige woonhuis heeft een afgeplatdak met balustrade en heeft houten buitenmuren. Via een overdekte gang is het verbonden met het er achter liggen de prachtige achthoekige paviljoen met een rond koepeldak gesierd met een vergulde windvaan, voorstellende het vlaggeschip "De Witte Olifant"


Het woongedeelte staat geheel leeg en in het paviljoen bevindt zich de koepelzaal.
                                ( De "Witte Olifant" (1667) Vlaggenschip met 82 kanonnen.)

                                                                         Zie deel 2.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten