zondag 17 juni 2012

DE TROMPENBURGH - 'S-GRAVELAND. (3)

                         DE TROMPENBURGH. (3)


In nissen in het onderste buiten gedeelte van het achthoekige paviljoen staan drie beelden van volborsttige dames, waarvan de middelste op een trompet blaast.In 1936 werd door de toenmalige eigenaar dhr. Blauw "De Trompenburgh" aan de Nederlandse Staat geschonken onder voorwaarde dat het geheel in originele stijl zou blijven.


Vanaf 1953 was het weer tijdelijk bewoond door een familie Houthoff die het niet eens kon worden, na een grondige restauratie van 2002-2004, met de Rijksgebouwendienst het gebouw open te stellen voor publiek, waarop de familie "De Trompenburgh" heeft verlaten.
In 2005 werd het gebouw opengesteld voor het publiek en sinds 2006 staat het geheel ter beschikking aan het Rijksmuseum te Amsterdam die het opengesteld elke eerste zondag van de maand vanaf 1 april tot 1 oktober voor het publiek. Dus gaat het zien!


(Op 02-07-2012 het volgende bericht ontvangen uit Kortenhoef; Per januari 2011 beëindigde het Rijksmuseum de exploitatie van Trompenburgh er worden geen rondleidingen en lezingen meer gehouden.)Geen opmerkingen:

Een reactie posten