vrijdag 6 januari 2012

AMSTERDAM CENTRAAL STATION. (DEEL 1)


 

AMSTERDAM CENTRAAL                     STATION. (1)






Een gebouw in Amsterdam waar dagelijks meer dan 250.000 mensen in- en uitlopen is het fraaie Centraal Station gelegen aan het IJ. Het is een juweeltje om te zien nu het geheel is opgeknapt, maar de jachtige reiziger ontgaat deze schoonheid van architectuur.




Het ontwerp is van de Roermondse architect Cuypers, die ook het Rijksmuseum heeft ontworpen. De overkappingen van de perrons vielen buiten Cuypers opdracht.


Het station verving in 1878 het gesloten Station Amsterdam Willemspoort en het van 1878 - 1889 gebruikte tijdelijke Station Westerdok. Voor de bouw werden er drie eilandjes in het IJ aangeplemt met zand uit de duinen bij Velzen, dat vrijkwam bij het graven van het Noordzee-kanaal. Om een stevige ondergrond voor de fundatie te verkrijgen werden er 8687 houten palen in de grond geslagen, maar ondanks dit traden er verzakkingen op wat de bouw enige jaren vertraagde.

Daar Cuypers geen opdracht had tot het ontwerpen van de perron overkapping werd het gebouw in oktober 1884 zonder overkapping opgeleverd.

De eerste perron overkapping werd ontworpen door L.J.Eijmer, civiel ingenieur bij de Staats Spoorwegen. De kap welke de eerste perrons overkapt bestaat uit boogspanten van 45 meter. Voor deze overkapping ontwierp Cuypers wel wel de decoraties voor de spanten en de kopgevels. Boven op deze overkapping staat aan iedere zijde het klassieke symbool van de spoorwegen; het 'gevleugelde wiel'. Uiteindelijk werd het station op 15 oktober 1889 geopend onder enorme publieke belangstelling.



In 1922 werd een tweede , smallere en langere overkapping aan de IJ-zijde van het station voltooid. Tot de beide overkappingen bleef een aantal perrons niet overkapt tot 1996, toen de derde middenkap gebouwd werd.








Door de aanleg momenteel van de Noord-Zuid Metrolijn kreeg het stationsplein een geheel nieuwe herindeling en werd er aan de IJ-zijde van het station een verhoogd busstation gebouwd met een overkapping. Het station heeft nu vier verschillende overkappingen.


                                                                     (Vervolg deel 2.)








Geen opmerkingen:

Een reactie posten