zondag 16 april 2017

CANADA. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 4 - SLOT)


         CANADA HET TWEEDE 

             GROOTSTE LAND 

           VAN DE WERELD. (4) 


TERRITORIUM.


YUKON.

Yukon is een territorium van Canada en is het meest noordwestelijke gebied van het land.
Het gebied werd in 1898 opgericht als Yukon Territory, maar in 2003 werd door de federale regering de naam veranderd in Yukon.
Yokon heeft een oppervlakte van 482.443 km², waarvan 1,7% aan zoet water. De hoofdstad is Whitehorse.
In het noorden grens het gebied aan de beaufort Zee, in het westen aan Alaska, in het zuiden aan British Columbia en in het oosten aan de Northwest Territories.
Het hoogste punt is de berg Mount Logan met een hoogte van 5959 meter. De belangrijkste rivier is de Yukon rivier welke op de Mackenzie rivier na de grootste is van Canada.


(Yukon rivier.)

De eerste westerse kolonisten kwamen rond 1750 aan in dit gebied, vooral voor de jacht en het bond van de huiden. het gebied kreeg in 1896 meer bekendheid toen er in de Bonanza kreek bij het plaatsje Dawson goud werd gevonden, wat het begin was van de Klondike Goldrush.
Van 1898 tot 1953 was Dowson City de hoofdstad van het gebied en dat ging dat jaar over naar Whitehorse.
Meer dan de helft van het gebied is bedekt men bossen.
De economie draait maar voor een klein deel op de landbouw, welke gebieden dicht om de steden liggen. verder is er veel  houtkap van de naaldbomen.
Elektriciteit wordt opgewekt in waterkrachtcentrales. Verder is er in kleine mate mijnbouw van steenkool, winst van aardolie en -gas.


VLAG VAN YUKON.

De vlag van Yukon is een verticale driekleur; groen-wit-blauw. In het midden van de witte baan staat het wapen afgebeeld boven twee takken wilgenroosjes de nationale bloem.
Het groen staat symbool voor de vele bossen, wit voor de sneeuw en het blauw voor de rivieren en de meren.WAPEN VAN YUKON.

Het wapenschil van het wapen van Yukon wordt gedekt door een rood-gele wrong met daarop een husky hond.
In het bovenste deel van het wapenschild staat het kruis van Sint George afgebeeld als aandenken voor de eerste Britse kolonisten. Op het kruispunt van het kruis in een cirkel het symbool van de bonthandel.
De golvende verticale twee witte en blauwe lijn staan symbool voor de Yukon rivier en de goudhoudende kreken van Klondike.
De rode pieken links en rechts van het midden staan symbool voor de bergen en de vier gele cirkels voor de minerale reserves van Yukon.NORTHWEST TERRITORIES.

De Northwest Territories liggen ten noorden van de 60e breedtegraad tussen Yukon en Nunavut.
In het westen liggen de Rocky Mountains terwijl naar het noorden en oosten het landschap steeds vlakker wordt.
De Mackenzie is de belangrijkste rivier en de bekendste meren zijn Great Bear Lake en Great Slave Lake.
Het gebied heeft een oppervlakte van 1.346.106 km², waarvan 12% aan zoet water. De hoofdstad is Yellowknife.
De oorspronkelijke bewoners zijn de indianen en de eskimo's.
Buiten het Engels en het Frans worden er nog negen lokale talen gesproken.

(Landschap in Yukon.)

Voor de eenwording van Canada was het gebied in handen van het privaat bedrijf de Hudson's Bay Company. In 1870 werd het gebied aan Canada overgedragen. Bij dit gebied behoorde ook Nuvanut.
De belangrijkste economische activiteit is de mijnbouw, van onder andere diamanten, goud en aardgas.
Op 1 april 1999 werd Nuvanut van het territorium afgescheiden, wat de helft van het grondgebied inhield.

VLAG VAN NORTHWEST TERRITORIES.

De vlag werd aangenomen in 1969 en bestaat uit drie verticale banen blauw-wit-blauw. De middelste witte baan heeft de dubbele breedte als de blauwe, zoals in de vlag van Canada. 
In het midden van de witte baan staat het wapen van de Northwest Territories afgebeeld.
het blauw staat symbool voor het water en het wit voor de sneeuw.


WAPEN VAN NORTHWEST TERRITORIES.

Het wapen van Northwest Territories werd op 24 februari 1956 toegekend door koningin Elizabeth II van Engeland.
Het wapen schild komt ook voor op de vlag. het schild wordt gedekt door een rood-witte wrong met daarboven tussen de kompasroos van de magnetische noordpool twee narwallen. Vissen met een speerpunt in hun kop.
Het bovenste deel in het wapen is een wit vlak met een golvende blauwe baan, dit staat symbool voor de Noordwest passage.
Het onderste deel word diagonaal in tweeën gedeeld. Het groen staat voor de bosgebieden en het rood voor de toendra's. De gele vakjes staan voor goudbaartjes en de dierenkop voor de sneeuwvos.


NUNAVUT.

Nunavut is het grootste en noordelijkste territorium van Canada.
het werd officeël afgesplitst van Northwest Territories op 1 april 1999. 
Het gebied bestaat groten deels uit eilanden gelegen in de Arctische Zee. Grenst in het westen aan Northwest Territories, in het zuiden aan Manitoba en in het oosten aan de Hudson baai.
Het heeft een oppervlakte van 2.093.190 km², waarvan 7,5% aan zoet water. Door haar enorme oppervlakte is het het vijfde grootste landdeel ter wereld. De hoofdstad is Iqaluit.


Door haar enorme oppervlakte is het in feite het minst bevolkte gebied van Canada.
De meeste bewoners zijn de Inuit (eskimo's) waaraan het gebied ook haar naam dankt. Nuvanut betekend in het Inuktit "ons land".
Deze bewoners leven van de jacht en de visvangst, walvisvangst, het maken van traditionele kunst en leven nog veel in de iglo's.
De economie is afhankelijk van de mijnbouw, exploratie van aardolie en -gas en mineralen reserves. verder speelt het pool toerisme een grote rol in het leven van de oorspronkelijke bewoners.

VLAG VAN NUVAVUT.

De vlag van Nuvavut werd aangenomen op 1 april 1999.
De vlag bestaat in een gele en witte verticale helft met in het midden in het rood een Inuit-mijlpaal. In de rechterbovenhoek van het witte deel een blauwe ster.
De kleuren staan symbool voor de rijkdom van het land, de zee en de lucht. het wit voor de sneeuw en het ijs en de blauwe ster voor de poolster (Niqirtsuituq) welke ook het leiderschap van de ouderen symboliseerd.

WAPEN VAN NUVAVUT.

Het wapen werd officieel aangenomen op 31 maart 1999.
Het wapen wordt gedekt door een blauw-witte wrong met daarboven op een iglo met daarop de Koninklijke Britse Kroon.
Het wapenschild heeft een ronde vorm. In het bovenste deel op een blauwe achtergrond boven een halve cirkel van vijf gele bollen staat de poolster afgebeeld. In de onderste gele helft  de Inuit mijlpaal en een schaal met voedsel.
Het schild heeft twee schilddragers. De linkse drager is een kariboe welke op een groene weide staat van arctische heide met klaprozen en dwerg wilde roosjes. De rechter schildrager staat op een ijsschots en is een narwal vis.
Onder het wapen op een gele baan het motto in het Inuktitut syllabary; "Nuvanut Onze Kracht".

OTTAWA DE HOOFDSTAD.

Ottawa is de hoofdstad van canada en is gelegen in de provincie Ontario (Rood aangegeven in het kaartje) gelegen tegen de grens van de provincie Quebec.
Ottawa dankt haar naam aan het volk de Odaawaag dat leefde op de noordelijke oevers van Lake Huron en de grens van Canada en de VS.
Ottawa vormt samen met het in Quebec gelegen Gatineau de National Capital Region.
In Ottawa zelf staat het parlements gebouw wat is gebouwd op een glooiende heuvel Parliament Hill.
Op 3 februari 1916 brandde het gebouw af waarna het in 1922 in haar huidige stijl werd opgebouwd met de Peace Tower, de klokkentoren, die tegenwoordig het symbool van de stad is.Ottawa werd op 31 december 1857 gekozen als hoofdstad van Canada. De keuze viel op deze stad omdat Montreal en Toronto een te uitgesproken Franse of Engelse traditie hadden. Tevens lag de stad strategisch verder van de grens van de VS.


Gedurende de WO-II was Ottawa de verblijfplaats van de toenmalige Prinses Juliana en haar kinderen van het Nederlandse koninklijk huis. Hierdoor is er nog steeds een hechte band met Nederland. Elk jaar in mei, vindt daarom in Ottawa het Tulpen festival plaats, waarbij het Nederlandse koningshuis 10.000 tulpenbollen naar de stad stuurt als dankgebaar voor de huisvesting van haar familieleden en de hulp bij de bevrijding van Nederland van de Duitse bezetting.VLAG VAN OTTAWA.

Ottawa kende van 1987 tot 2000 een vlag die bestond uit drie gelijke verticale vakken in de de kleuren; paars-rood-blauw.
In het midden van de middelste rode baan stond het wapen van de stad afgebeeld.
Het paars stond symbool voor de Monarchie, rood voor de Liberalen en het blauw voor de Conservatieven.
De vlag stemde niet met de regels van de heraldiek en was bij de bevolking niet populair.

De huidige vlag is een modern ontwerp en werd op 1 januari 2000 door het stadsbestuur aangenomen.
De vlag heeft twee kleuren; blauw en blauwgroen met in het midden een gestileerde O in het wit. De O moet staan voor het esdoornblad, het symbool van Canada, en de Peace Tower en Centrumblok van de parlementsgebouwen, het symbool van Ottawa.
Het blauw staat symbool voor de rivieren en de waterwegen, zoals de rivier de Ottawa. De groen helft staat symbool voor de grote groene ruimte in de stad en de kwaliteit van het leven in het gebied, evenals de parken en de bossen met hun bomen.

WAPEN VAN OTTAWA.

Het wapen van Ottawa, wat nog voorkwam in de oude vlag van de stad, werd in 1954 aangenomen. Het wapen werd in 2001 opnieuw aangenomen.
Het wapenschild wordt gedekt door een helm met blauw-witte linten. Op de helm een blauw-witte wrong met daarop de witte den met in het midden een kleine badge.
De witte den staat symbool voor de historische basis van de economische macht van de Ottawa Valley. De kleine badge verwijst naar Bytown, de stad die later de stad Ottawa werd.
Het wapenschild heeft boven een brede rode baan en is verder wit. het witte gedeelte wordt kruislings verdeeld door twee golvende blauwe banen welke de Rideau en de Gatineau rivieren voorstellen. De koninklijke kroon linksboven verwijst naar koningin Victoria en het esdoornblad rechtsonder is het symbool van Canada. In de rode baan op het schild staat links een afbeelding van twee gekruiste pijlen en een paddel  welke representatief zijn voor de eerste bewoners van het gebied. In het midden een afbeelding van de astrolabium wat symbool staat voor de ontdekking van Canada en recht gereedschappen welke symbool staan voor de bouw van de stad.
De groene ondergrond waarop de schildragers staan verwijst naar de geschiedenis van de Ottawa vallei. De linker schilddrager is een houtvester en staat voor de historische economische kracht van Ottawa, terwijl de schildrager rechts, een officier van de Civil Service Rifle Regiment verwijst naar Ottawa als plaats en centrum van de regering.
Onder het wapen op een lint de spreuk; "Advance Ottawa en Avant" (Ottawa wilskrachtig voorwaarts).                                                                       FINE - END. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten