vrijdag 28 april 2017

BRAZILIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 4)

HET GROOTSTE LAND VAN 

ZUID-AMERIKA 

EN HET GROOTSTE 

PORTUGEES SPREKENDE LAND. (4)BRAZILIË DE REGIO'S. (3)


ZUIDOOSTELIJKE REGIO.

Tot de zuidoostelijke regio behoren de deelstaten:
Espirito Santo (7), Minas Gerais (12),
Rio de Janneiro (18) en São Paulo (24)ESPÍRITO SANTO. (7)

De deelstaat Espírito Santo grenst aan de Atlantische Oceaan in het oosten, aan de deelstaat Rio de Janeiro in het zuiden, de deelstaat Minas Gerais in het westen en de deelstaat Bahia in het noorden.
Espírito Santo heeft een oppervlakte van 46.096 km² en de hoofdstad is Vitória. De deelstaat is ingedeeld in 4 mesoregio's , 13 microregio's en 78 gemeenten. De naam van de staat is vertaald "heilige geest", naar de Heilige Geest van het Christendom.

(De berg Pedra-Azul in het binnenland.)

De hoogste berg in het binnenland is de Pico da Bandeira met een hoogte van 2892 meter.
De staat heeft in 2012 een contract afgesloten met het Havenbedrijf Rotterdam N.V. voor de aanleg van een diepzeehaven met een omvang van 1.000 hectare, voor de overslag van aardolie, aardgas, droge bulk, stukgoed en offshore diensten, de Porto Central.
De belangrijkste rivier is de Doce (Zoete rivier).
De oorspronkelijke inheemse bewoners waren de Amerindians, zij noemden de eerste Portugezen "Tupi" wat "maishaar" betekend. daar ze voor die tijd nog nooit blonde mensen hadden gezien en ze de kleur vergeleken met het haar op een maiskolf.

VLAG VAN ESPÍRITO SANTO.

De vlag van Espirito Santo werd aangenomen op 7 september 1909.
Het is een horizontale driekleur; lichtblauw-wit- 
roze-rood.
In het midden van de witte baan staat het motto: "Trabalha E Confia" ("Arbeid en vertrouwen").
De eerste vlag van Espirito Santo als provincie was een verticale twee kleur; donkerblauw-rood.
Van 1909 tot 1937 waren de kleuren van de vlag hetzelfde als heden maar zonder het motto in de witte baan.WAPEN ESPIRITO SANTO.

Het wapen van Espirito Santo is gelijk aangenomen als officieel symbool met de vlag op 24 juli 1947 toen het een Braziliaanse staat werd. Het is geen heraldisch wapen.
Het wapen is gemodelleerd naar het wapen van Brazilië. Waar in het Braziliaanse wapen de kleuren geel en groen zijn, bestaat die in het wapen van Espirito Santo uit Roze en blauw.
In het midden in een cirkel staat een afbeelding van de Convento da Penha, een historisch gebouw nabij de hoofdstad.
In een zwarte band rond de cirkel staat bovenin het motto van de staat en onderin de naam van de staat. De ster met het schild staat tussen twee takken: een tak van het suikerriet en een tak van de koffieplant als symbool voor de verbouwing van deze producten. De takken zijn samengebonden met een lint met aan de linkerzijde de datum 23 mei 1535 verwijzend naar de stichting van de staat en de datum 12 juni 1817 naar de executie van de onafhankelijkheidsstrijder José Martins in de Revolutie van Pernambuco.
De drie kleine blauwe sterren verwijzen naar de buurstaten Bahia, Rio de Janeiro en Minas Gerais.


MINAS GERAIS. (12)

(Binnenland Minas Gerais.)

De deelstaat Minas Gerais grenst aan Bahia in het noorden en noordoosten, Espirito Santo in het oosten, Rio de Janeiro in het zuidoosten, São Paulo in het zuiden en zuidwesten, Goiás in het westen en het Federaal District in het noordwesten.
Minas Gerais heeft een oppervlakte van 586.522 km² en de hoofdstad is Belo Horizonte. Vroeger van 1721 tot 1897 was Ouro Preto (zwart goud) de hoofdstad.
De deelstaat is ingedeeld in 12 mesoregio's, 66 microregio's en 853 gemeenten. Het woord 'minas' vindt zijn oorsprong in het woord mijnen.
De staat heeft enorme reserves aan ijzer, goud, edelstenen, waaronder smaragd- topaz- en aquamerijnmijnen. Het binnenland is heuvelachtig en rotsachtig, het zuiden licht heuvelachtig met veel koffieproductie en veeteelt. De stad Ouro Preto staat bekend om zijn oude Portugese koloniale architectuur, ook veel andere steden kennen nog zeer oude kerken en kloosters.

VLAG VAN MINAS GERAIS.


De vlag van Minas gerais heeft een wit veld met in het midden een gelijkbenige rode driehoek. De driehoek staat symbool voor de Drie-eenheid.
Rond de driehoek staat het motto van de staat; "Libertas Quae Sera Tamen" ("Vrijheid, alhoewel laat").
WAPEN VAN MINAS GERAIS.

Het wapen van Minas Gerais is geen heraldisch wapen.
Het wapen toont een vijfpuntige ster met een rode rand.
In het midden van de ster staan gekruist twee pikhouwelen met een mijnlamp welke symbool staan voor de vele mijnbouw in het gebied. Aan beide zijden van de bovenste punt van de ster het motto van de staat dat ook in de vlag voorkomt.
Onder de ster de naam van de staat., met daaronder op een lint de datum 15 juni 1891, de dag waarop de eerste grondwet van kracht werd.
Rond de ster takken van de koffieplant en aan iedere zijde nationale bloemen.

RIO DE JANEIRO. (18)

(Het Christusbeeld en de Suikerbrood berg het symbool van de stad Rio de Janeiro.)

De deelstaat Rio de Janeiro grenst in het oosten en zuiden aan de Atlantische Oceaan, São Paulo in het zuidwesten, Minas Gerais in het westen en noordwesten en Espirito Santo in het noordoosten.
De staat heeft een oppervlakte van 43.780 km² en de hoofdstad is Rio de Janeiro.
Rio de Janeiro is ingedeeld in 6 mesoregio's, 18 microregio's en 92 gemeenten.
Rio de Janeiro stad was vroeger de hoofdstad van Brazilië, voordat de nieuwe hoofdstad Brasilia werd gebouwd in het binnenland. De deelstaat had in die tijd de naam Guanabara met als hoofdstad Niterói en was Rio de Janeiro zelf een stadstaat. Niterói ligt aan de andere zijde van de baai tegenover Rio de Janeiro en is een stille forensenstad.

VLAG VAN RIO DE JANEIRO.

De vlag van Rio de Janeiro werd op 5 oktober 1965 in gebruik genomen en verving de bijna gelijke vlag uit 1891 toen het een staat werd.
De vlag heeft vier gelijke vakken; wit-lichtblauw-lichtblauw-wit met op de kruising van de vakken het wapen van Rio de Janeiro.
WAPEN VAN RIO DE JANEIRO.

Het wapen van Rio de Janeiro is geen heraldisch wapen.
Het wapenschild heeft een ovale vorm wat verwijst naar het christendom en is omringt door een geel gedraaid touw. het schild is verdeeld in drie velden. Het wapen wordt verklaard naar kleur, daar de adelaar over twee schildelen is geplaatst. De ster boven het schild staat voor de deelstaat in Brazilië.
Het blauw in het bovenste veld staat staat voor de lucht, in het onderste veld voor de zee met het groen erbij en de stranden.
Het roodbruin stelt de bergrug in het Nationaal Park Serra dos Órgãos voor met in het midden de berg Dedo de Deus (vinger van god) afgebeeld en rechts de berg Soberto.
Het groen staat voor de laaglanden in het binnenland. De adelaar houdt de vleugels gespreid alsof hij vliegt en staat zo symbool voor een krachtige, eerlijke en rechtvaardige overheid. Tevens staat de adelaar symbool voor het verspreiden van de boodschap van hoop en vertrouwen naar alle uithoeken van de staat. De adelaar staat op een cirkel met daarin een zilveren dwarsbalk met de datum 9 april 1892 de dag van de eerste grondwet van de staat. Rond het blauwe deel van de cirkel in een zilveren rand het motto "Recte Rempublican Gerere"  ('Recht Oorlog Overheid").
Aan de linkerzijde van het wapenschild een suikerrietstengel en rechts een vruchtdragende koffie tak, waar deze zijn zijn samengebonden door een lint de naam van de staat.

SÃO PAULO. (24)(De stad São Paulo.)


De deelstaat São Paulo grenst aan de Atlantische Oceaan in het zuidoosten, Aan de deelstaat Paraná in het zuidwesten, de deelstaat Mato grosso do Sul in het westen, Minas Gerais in het noorden en noordoosten en de deelstaat Rio de Janeiro in het oosten.
 De deelstaat wordt ingedeeld in; 15 mesoregio's , 63 microregio's en 645 gemeenten.
De deelstaat heeft een oppervlakte van 248.223 km² en de hoofdstad is São Paulo. 
Het gebied van de Piratininga vlakten was rond de Tietê rivier was vroeger het thuisland van de inheemse bewoners de Tupi, zoals de Tupiniquim, Guaianas en de Guari indianen.
São Paulo was in het begin van de 17e eeuw een van de armste gebieden van het land. In 1690 kwam daar verandering in door goudvondsten in Minas Gerais en de toestroom van nieuwe kolonisten.
In 1822 verklaarde keizer Peter I São Paulo tot een keizerlijke stad. Het is het moderne handelscentrum van Brazilië.

VLAG VAN SÃO PAULO.

De vlag werd in 1932 de vlag van de staat São Paulo maar pas in 1946 officieel aangenomen.
De vlag heeft een voor en achterzijde, waarbij de achterzijde het zelfde is maar het kanton rechtsboven heeft staan.
De vlag bestaat uit zeven zwarte banen die door zes iets smallere witte banen worden gescheiden.
In het rode kanton staat in een witte cirkel, voorstellende de wereldbol, de afbeelding van het land Brazilië. Om de witte cirkel in het geel vier sterren welke symbool staan voor het sterrenbeeld Zuiderkruis.
De kleuren wit en zwart staan voor het feit dat Brazilië  een samenleving heeft van gemengde rassen.

WAPEN VAN SÃO PAULO.

Het wapen van São Paulo is geen heraldisch wapen. Het wapen werd aangenomen op 29 augustus 1932 en herbevestigd in 1948.
Het schild wordt gedekt door de ster die de deelstaat vertegenwoordigd in het land Brazilië.
Het wapen in het rode schild staat symbool voor het zwaard van de apostel Paulus, recht en het bewaken van de grondwet van de staat. Paulus is de beschermheilige van de stad die naar hem vernoemd is.
Naast het wapen de letters S en P voor São Paulo. Onder in het schild een eikentak voor moed en een lauriertak voor overwinning en glorie.
Rond het schild zijn takken geplaatst van de koffieplant.
Onder het schild op een rood lint het motto; "Pro Brasilia Fiant Eximia"
("Het beste doen voor Brazilië").                      Zie vervolg: BRAZILIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 5)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten