vrijdag 21 april 2017

BRAZILIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 1)

HET GROOTSTE LAND VAN 

ZUID-AMERIKA 

EN HET GROOTSTE 

PORTUGEES SPREKENDE LAND. (1)BRAZILIË ALGEMEEN.Brazilië wordt begrenst in het oosten door de zuidelijke Atlantische Oceaan, in het zuiden door de landen Uruguay, Argentinië, Paraguay; in het westen door Bolivia, Peru, Colombia en in het noorden door Venezuela, Guyana, Suriname, Frans-Guyana en de Atlantische Oceaan. Brazilië is met 8.514.877 km², waarvan 1,65% aan water het op vier na grootste land van de wereld. De hoofdstad is Brasilia sinds 1960; voordien was het Rio de Janeiro en tot 1763 Salvador.. De officiële taal is het Portugees. Het land is een Presidentiële republiek met een meerpartijenstelsel.
Voor de bestuurlijke inrichting is het land verdeeld in  5 geografische regio's in welke 26 staten zijn gevestigd en één federaal district.
Brazilië heeft een sterk groeiende economie van exportindustrieën zoals; vliegtuigen van het type Embraer, elektrische apparaten, auto's, ethanol, textiel,, schoeisel, ijzererts, koffie, sinaasappelsap, sojabonen en suiker. In de export van olie is Brazilië de 22e van de wereld. het grootste deel van de elektriciteit wordt door waterkracht geleverd. Na de grootste waterkrachtcentrale van de wereld, de Drieklovendam in China is de Itaipu-waterkrachtcentrale de tweede en de grootste in Brazilië.
De grootste rivier in het land is de Amazone rivier.


GESCHIEDENIS.

Al duizenden jaren voor onze westerse jaartelling was het Amazonebekken en de kustgebieden van Brazilië reeds bewoond door verschillende indianen stammen.
Deze stammen waarvan er wel honderden zijn, worden in etnische groepen onder verdeeld, met als bekendste de Guarani, de Tupi en de Ge.
Zelfs tegenwoordig leven er nog indianen diep in de binnenlanden die nog nooit met de westerse beschaving in aanraking zijn gekomen, die van de jacht en visvangst leven en zodoende onze westerse ziekten ook niet kennen.

(Pedro Álvares Cabral.)

Rond het jaar 1500  kwamen de eerste Portugezen, in het huidige Porto Seguro in Brazilë aan wal onder leiding van de Zeevaarder Pedro Álvares Cabral, die gelijk de Braziliaanse kusten opeiste voor de Portugese Kroon.
Pa in 1530 kwam de kolonisatie goed opgang en werden in Bahia en Pernambuco is eerste suikerrietplantages aangelegd.
In het begin werd er amper nog Portugees gesproken en zelfs de kolonisten maakten gebruik van de inheemse talen als het Tupi en het Guarani.
Hierin kwam snel verandering na de komst van de Markies van Pombal in de 18e eeuw die snel het Portugese gezag verstevigde en het Portugees als officiële taal uitriep. Tevens kwam er met de komst van Pombal een einde aan de bescherming van de lokale bevolking, die al snel als slaven te werk werden gesteld en massaal in binnenland invluchten.
Ook de komst van de Roomse geestelijken om de indianen te bekeren bracht voor de lokale bevolking niet veel goeds. Ziekten als griep en pokken deden duizenden sterven, daar ze er geen weerstand tegen hadden.

NEDERLANDS-BRAZILIË.

Nederlands-Brazilië in het Portugees Nova Holanda (Nieuw Holland) was van 1630 tot 1654 een Hollandse kolonie.
Na de successen van de oorlogsschepen van de West-Indische Compagnie in 1628 en 1629, waaronder de overmeestering van de Spaanse zilvervloot door Piet Hein, had de WIC voldoende geld om haar macht verder uit te breiden tegenover de koninkrijken van het Iberische schiereiland Portugal en Spanje.
In 1629 besloten de Heren Negentien van de WIC om zich eigen te maken van de Portugese kolonie Brazilië.
D eerste poging om Salvador da Bahia in 1625/25 in te nemen liep uit op een mislukking door de grote Spaanse/Portugese armada.
Pas in 1630 wist een omvangrijke vloot van 67 schepen en 7000 manschappen het noorden van Brazilië te veroveren met de stad Recife. 


Vlag en wapenschild van het door de WIC veroverde deel van Brazilië met de naam Nieuw-Holland.

In de binnenlanden wisten de Portugezen langer stand te houden, maar uiteindelijk wist de inmiddels aangestelde gouverneur Weardenburgh met aangevoerde versterkingen uit Holland het gebied van Rio Grande tot aan Cabo Santo Agostinho te veroveren in 1634. Door het onverwachte bezit van zoveel plantages en in feite het gebrek aan eigen mensen en kennis deze te bewerking werden de Hollanders verleid tot het gebruik van slaven, zoals de Portugezen reeds deden.


(Mauritsstad en Recife.)


In 1637 werd Johan Maurits van Nassau-Siegen naar de nieuwe kolonie gestuurd om orde op zaken te stellen. De WIC had met 806 schepen in totaal 547 Iberische schepen buit gemaakt tussen 1623 en 1636, maar de kosten van het onderhoud, legers en voorraden waren vele malen hoger.
Johan Maurits stichtte Mauritsstad op het eiland Antonio tegenover de bestaande Portugese nederzetting Recife. Tevens stimuleerde hij de verdere ontwikkeling van de suikerrietproductie.
Door de Hollanders ingestelde godsdienstvrijheid emigreerden veel Amsterdamse joden naar de kolonie. De eerste synagoge van Brazilië werd dan ook in Recife gebouwd.
In 1654 trokken veel Nederlandse schepen zich terug uit het gebied vanwege de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog. Hiervan profiteerden de Portugezen en gaf de kolonie zich op 26 januari 1654 over bij de capitulatie van Taborda.
Vandaag de dag zijn er nog steeds enkele forten en gebouwen die herinneren aan de WIC periode.
Ook wordt de Nederlandse bevelhebber Johan Maurits nog steeds herdacht.


HET EINDE VAN DE KEIZERLIJKE KOLONIE VAN PORTUGAL.

(De oude keizerlijke vlag van Brazilië.)

In 1807 vluchtte het Portugees koninklijk huis, onder leiding van de latere koning Johan VI, voor het leger van Napoleon naar Brazilië, dat toen nog steeds een kolonie van Portugal was.
Rio de Janeiro werd in facto de hoofdstad van het Portugese rijk.
Portugal dat bezet was door de Fransen had het handelsmonopolie op Brazilië, maar moest nu haar havens in de kolonie openstellen voor buitenlandse schepen om een isolement te voorkomen. Rio de Janeiro werd in die tijd een waar machtscentrum en werden er de eerste Braziliaanse universiteiten gesticht en een Nationale Bibliotheek gebouwd.

(Keizer Peter I.)

In 1821, nadat Portugal vrij was van de Franse overheersing keerde koning Johan VI terug en bleef zijn zoon peter als regent achter in Brazilië.
In 1822 riep Peter de onafhankelijkheid uit en liet zich kronen tot keizer Peter I . Drie jaar later erkende Portugal de onafhankelijkheid. In 1831 werd Peter I opgevolgd door zijn zoon Peter II.
Intussen ontstond er in Brazilië een nieuwe rijke elite van de koffiebaronnen die in 1889 de monarchie door een staatsgreep ten val bracht en de federale republiek instelde.
In 1930 werd de Braziliaanse regering gedomineerd door rurale grootgrondbezitters. In de dertiger jaren kende het land een militaire regering en werd er een begin gemaakt met de industrialisering onder leiding van generaal Vargas.
na het aftreden van Vargas in 1945 begon het land aan een democratisering proces waaraan weer een einde kwam toen in 1964 weer het leger de macht greep.
In 1984 vond er uiteindelijk een geleidelijke overgang plaats naar een burgerregering en een verdere uitbouw van een democratische traditie. Brazilië is lid van de VN en de G20. Het land heeft 18 door de UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatste objecten, waaronder de Suikerbroodberg en het Christusbeeld. verder is het rijk aan beschermde natuurparken.

VLAG VAN BRAZILIË.

De vlag van Brazilië heeft een groen veld met in het midden een grote gele ruit, waarvan de lengte horizontaal ligt. In het midden van de ruit staat een blauwe wereldbol afgebeeld met sterren in vijf verschillende groottes en een witte band.
Op de witte band staat het motto "Ordem e Progresso". ("Orde en vooruitgang")
De vlag wordt ook wel Auriverde genoemd, het Portugees voor 'goud en groen'.
De vlag werd aangenomen op 19 november 1889, maar onderging op 11 mei 1992 een laatste verandering, toen er zes sterren aan toegevoegd werden.
De kleuren van de vlag zijn afgeleid van de vlag van het Braziliaanse keizerrijk, waarbij het keizerlijke symbool werd vervangen door de wereldbol.
Het geel staat symbool voor de rijkdom aan bodemschatten, waaronder goud. het groen staat symbool voor de flora en fauna, met name het gebied van de Amazonerivier.
De sterren vormen gezamenlijk het zuidelijke halfrond.

Lijst van sterren in de afbeelding.
1. Procyon als enige ster van het sterrenbeeld Kleine Hond.
2. Grote Hond met als grootste ster Sirius.
3. Canopus als enige ster van het sterrenbeeld Kiel.
4. Spica als enige ster van het sterrenbeeld Maagd.
5. Waterslang.
6. Zuiderkruis.
7. Octant met de ster Sigma Octantis.
8 Zuiderdriehoek.
9. Schorpioen met als grootste ster Antares.


WAPEN VAN BRAZILIË.

Het wapen van Brazilië werd aangenomen op 19 november 1889, op de zelfde dag als de vlag. het werd op 11 mei 1992 voor het laatst aangepast.
Het wapenembleem bestaat uit een vijfpuntige ster met geel-groene punten en een rode rand. Geel en groen zijn de nationale kleuren van Brazilië. In het midden van de ster in een lichtblauwe cirkel met een gele rand staan vijf sterren die het Zuiderkruis symboliseren.
Om de middelste cirkel een blauwe rand met 27 sterren die verwijzen naar de 26 deelstaten en het Federaal district.
Om de ster aan de linker kant een koffieplant en rechts een tabaksplant. Deze staan symbool voor de landbouw van het land.
Tussen beide gewassen steekt het zwaard van de gerechtigheid omhoog als symbool van de democratie.
Onder het wapenembleem staat op een blauw lint in het Portugees de naam van de republiek en de datum dat het land onafhankelijk werd van Portugal.
Voordat het land een republiek werd heeft het nog drie heraldische historische wapens gekend: het wapen van de prins regent Peter gedekt met de kroon van Portugal (1822), het wapen van keizer Peter met een keizerlijke kroon boven het schild (1822-1841) en het wapen van keizer Peter II met weer een aangepaste kroon (1841- 1889). het huidige wapen is een embleem en geen heraldisch wapen. 


                Zie vervolg: BRAZILIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten