zaterdag 15 april 2017

CANADA. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3).

       CANADA HET TWEEDE 

           GROOTSTE LAND 

         VAN DE WERELD. (3)


DE PROVINCIES. (2)


ONTARIO.

De provincie Ontario dank zijn naam aan het Ontariomeer.
Ontario wordt begrensd door: in het noorden de Hudson Baai, in het oosten door de provincie Qurbec, in het zuiden door de Grote Meren en de Amerikaanse staten Minnesota, Michigan, Ohio, Pannsylvania en New York en in het westen door de provincie Manitoba.
Ontario heeft een oppervlakte van 1.076.395 km², waarvan 14,8% aan zoet water. De hoofdstad is Toronto.
Ontario is rijk aan vele rivieren en meren. De grote meren, waarvan alleen het Michiganmeer Amerikaans is, zijn via de Saint Lawrence rivier verbonden met de Atlantische Oceaan en zijn van groot economisch belang voor de provincie. Overige rivieren zijn slechts gedeeltelijk of helemaal niet bevaarbaar. De rivieren Ottawa en Niagara worden gebruikt voor de opwekking van Hydro-elektriciteit.


(Niagara waterval.)

Het klimaat is zeer afwisselend door de ligging aan het vele water. In de zomer zijn er temperaturen rond de 23 C en in de winter tot min 4 C.
Ontario heeft het grootste bevolking aantal van alle provincies. De economie is afhankelijk van het transport over de St.Lawrence Seaway, petrochemische industrie, mijnbouw en bosbouw. Ook de komst van vele toeristen naar de Niagara watervallen en het verblijf in de hotels brengt de provincie veel geld op.
Ontario was voor de komst van de Europeanen bewoond door de indianenstammen Ojibaw, Iroquois en de Algonquian. Rond 1610 werd het gebied verkend door de Fransen en de Britse zeevaarder Henry Hudson. Franse en Engelse kolonisten lagen regelmatig met elkaar in conflict. Na de Franse en Indiaanse oorlog in 1763 kwam het gehele gebied onder controle van de Engelsen.
Tijdens de oorlog van 1812 vielen Amerikaanse troepen Canada binnen en werd Toronto plat gebrand. De Amerikanen verkregen door deze oorlog meer controle over de Grote meren, slaagden er niet in vaste voet aan de grond te krijgen en werden weer uit Canada verdreven. Veel Amerikaanse slaven wisten na hun vlucht een veilig heenkomen te vinden in Canada.


VLAG VAN ONTARIO.

De vlag van Ontario is een Brits rood vaandel met aan de rechterkant het wapen van Ontario.
De vlag is officieel in gebruik sinds 21 mei 1965.
De vlag van Ontario is in feite een herinnering aan de oude Canadese vlag en staat symbool voor de band met het verenigd Koninkrijk.
Tegenstanders waren daarom blij met de verandering van de Canadese vlag in de huidige vlag van Canada.

WAPEN VAN ONTARIO.

Het wapen van Ontario werd bij koninklijk ontwerp verkregen door koningin Victoria op 26 mei 1868.
Het werd op 27 februari 1909 bij koninklijk besluit door koning Edward VII het officiële wapen.
Het wapenschild wordt gedekt door een geel-bruine wrong met daarop een zwarte beer.
In het bovenste deel van het wapenschild staat het kruis van St. George en in het onderste deel op een groene achtergrond drie met elkaar verbonden bladeren van de esdoorn.
Schilddragers zijn links een rendier en rechts een hert.
beide dieren staan op een lint met de Latijnse spreuk; "Ut Incepit Fidelis Sic Permanet" ("Loyaal zijn begonnen, loyaal zijn gebleven").

QUEBEC.

De provincie Quebec (in het Frans Québec) is een aparte natie in Canada. De provincie wordt begrenst: in het noorden aan de Hudson Straat, in het oosten aan New Foundland, in het zuiden aan Ontario en in het westen aan de Hudson Baai.
Quebec heeft een oppervlakte van 1.542.056 km², waarvan 11,5 % aan zoet water. De hoofdstad is Quebec. De grootste stad is Montreal.
De naam Quebec komt van het woord Gepéég van het Mi'kmag volk, wat betekend "vernauwing van de rivier" op de plaats waar nu de stad Quebec ligt aan de St. Lawrence rivier.
In 1534 werd het gebied ontdekt door de Fransman Jacques Cartier. Hij eiste het gebied op voor de Franse koning Frans I en noemde het Nieuw-Frankrijk (La Nouvelle-France). Om een kolonie te stichten in 1541 mislukte.
In 1806 werd de eerste Franse kolonie gesticht op de plaats waar nu Quebec ligt en in 1642 werd de stad Ville-Marie gesticht, het huidige Montreal.


(De kust van Quebec aan de Hudson Straat.)

In 1759 werd door de Britten het Franse legioen verslagen en in 1791 werd Quebec een provincie van het huidige Canada. Uiteindelijk stemde de Britten er mee in dat deze provincie het Frans als eigen voertaal mocht behouden als enige officiële taal.
Quebec kent veel bosrijke natuur met diepe ravijnen in de bergen en kleine snelstromende rivieren. Verder is er veel landbouw op het platte land en rond de steden industrie.VLAG VAN QUEBEC.

De huidige vlag van Quebec de "Fleurdelisé" geheten werd aangenomen in 1948.
Het witte kruis in de vlag en de Franse leies in de blauwe vakken zijn afkomstig van een vlag die een Frans-Canadese militie onder leiding van Louis-Joseph de Montcalm in 1758 gebruikte bij de Slag van carillon.
De witte bloem staat voor reinheid van de maagd Maria.
De vlag heeft geen verwijzing naar de oude vlag van Frankrijk.


WAPEN VAN QUEBEC.

Het wapen van Quebec werd ontworpen door koningin Victoria op 26 mei 1868 en werd door de regering geadopteerd op 9 december 1939.
Het wapenschild wordt gedekt door Victoriaanse kroon.
Het schild is verdeeld in drie horizontale vakken: in het bovenste vak op een blauwe achtergrond staan drie gouden fleurs-de-lis welke symbool staan voor koninklijk Frankrijk; in het middelste vak op een rode achtergrond een gouden leeuw welke symbool staat voor het Engelse koningshuis; in het onderste deel op een gele achtergrond drie groene bladeren van de esdoorn welke symbool staan voor Canada.
Onder het schild een lint met de spreuk in het Frans; "Je me souviens"
("I remember" - "Ik onthoud".)
Het wapen van Quebec heeft geen schilddragers.


NEW BRUNSWICK.

De provincie New Brunswick dankt haar naam aan de Duitse stad Brunswijk. Het is de enige provincie die officieel tweetalig Engels-Frans is.
New Brunwick wordt door de Fundybaai gescheiden van de provincie Nova Scotia in het oosten, in het zuiden grenst het aan de Amerikaanse staat Maine, in het westen aan Quebec en in het noorden aan de St. Lawrence Baai.
De provincie heeft een oppervlakte van 72.908 km², waarvan 2% aan zoet water. De hoofdstad is Fredericton.


(Fundybaai bij hoogwater.)

De kust van New Brunswick is zeer rotsachtig.
In de Fundybaai vindt tweemaal per dag de getijdenbeweging plaats met de grootste amplitude van de wereld: gemiddeld verschil van 16 meter.
Bij opkomend tij vloeit telkens 100 miljard ton zeewater binnen in de 290 kilometer lange baai.


(Fundybaai bij laagwater.)

De economie van het gebied is afhankelijk van vooral de  zalmvisvangst op zee.


VLAG VAN NEW BRUNSWICK.

De huidige vlag van New Brunswick is gemodelleerd naar het wapen van de provincie en werd op 24 februari 1965 officieel in gebruik genomen.
Tussen 1950 en 1965 had New Brunswick een blauw Brits vaandel met rechts het wapen.
Boven in de huidige vlag op 1/3 van de hoogt op een rode achtergrond staat een leeuw afgebeeld die de band tussen Engeland en het voormalige Duitse land Brunswijk symboliseert.
In het onderste deel stad een Spaans galjoen afgebeeld op een blauw-wit-blauw golvende baan de zee, een heraldisch symbool. Het verwijst naar de scheepvaartindustrie en de handel die economisch van belang was voor de provincie.

WAPEN VAN NEW BRUNSWICK.

Het wapen van New Brunswick werd op 26 mei 1868 toegekend door koningin Victoria.
Het wapenschild wat de zelfde afbeeldingen heeft als welke op de vlag voorkomen, wordt gedekt door een helm met rood-gouden nlinten. De helm is gekroond en draagt een vis een vis met de Victoriaanse kroon.
De schildragers werden aan het wapen toegevoegd op 24 september 1984 door koningin Elizabeth II.
De vis staat symbool voor de Atlantische Zalm.
De beide schilddragers zijn herten met een witte staart, waarvan de linkse de Britse vlag en de rechtse de oude Franse vlag draagt.
Het geheel rust op een groene weide met blauwe bloemen.
Op een geel lint de spreuk; "Spem Reduxit" (Hoop hersteld).

NOVA SCOTIA.

Nova Scotia of Nieuw Schotland is een schiereiland is verbonden met New Brunswick en is  verder geheel omringt door de Atlantische Oceaan. Het eiland Cape Breton maakt ook deel uit van deze provincie, evenals het Sable-eiland dat bekend staat om zijn vele scheepswrakken.
Nova Scotia  heeft een oppervlakte van 55.283 km², waarvan 3,5% aan zoet water. De hoofdstad is Halifax.
Nova Scotia is net als New Brunswick bekend om het grote getijden verschil in de Fundy Baai.
Het was van 1674 tot 1675 een Nederlandse kolonie onder de naam Nederlands Acadië.


(Sable eiland.)

Sable eiland is niet meer dan een enorme zandplaat met duinen en dankt haar naam aan haar vorm van een sabel.
Nova Scotia daar in tegen is bergachtig.
De bewoners zijn economisch afhankelijk van de visvangst op zee.


VLAG VAN NOVA SCOTIA.

De vlag van Nova Scotia heeft een wit veld met daarop het Sint Andreaskruis wat ook voorkomt in de vlag van Schotland. In het midden van het kruis staat het wapen van Schotland afgebeeld.
Een goudschild met een rode klimmende leeuw omringt door een dubbele rand met fleur-de-lys.
De elementen staan symbool voor de band met Schotland. Nova Scotia was een van eerste provincies die reeds een eigen vlag had voor de Confederatie van Canada in 1867, namelijk 1858. Het gebruik van deze vlag is officieel nooit vastgelegd.

WAPEN VAN NOVA SCOTIA.

Het wapen van Nova Scotia is een van de oudste wapenschilden van Canada en het oudste buiten Groot Brittannië.
Het eerste wapen was in 1625 toegekend door koning Charles I aan de eerste Schotse kolonie. Dit wapen schild was in tweeën gedeeld door een golvende blauwe baan met daarop afgebeeld een zalm, in het bovenste deel op een gele achtergrond  twee distelbloemen en in het onderste gele deel een dilstelbloem. Het huidige werd in 1929 officieel toegekend.
Het wapenschild heeft dezelfde afbeelding als de vlag en wordt gedekt door een helm met blauw-witte linten. Boven de blauw-witte wrong zijn twee handen zichtbaar, een naakt en de ander in een harnas handschoen.
Beiden handen houden de distel en een laurier tak vast het symbool van Schotland en vrede. 
Beide schilddragers staan op een groene veld met voorjaarsbloemen van Nova Scotia.
De linker schilddrager is een Eenhoorn welke weer verwijst naar Schotland en de rechter is een indiaan van de Mi'kmaaq stam welke de oorspronkelijke bewoners waren in het gebied. Boven het wapen staat de spreuk afgebeeld met het moto; "Munit Haec et Altera Vincit"
( "Een verdedigd de ander veroverd").

PRINS EDWARDEILAND.

Prins Edwardeiland is het kleinste provincie van Canada. het is vernoemd naar Eduard de hertog van kent. Het eiland ligt ten noorden van Nova Scotia en heeft een oppervlakte van 5.660 km².
De hoofdstad is Charlottetown.
Het eiland heeft een uitgesproken laagland en het hoogste punt steekt 152 meter boven zee uit.
Het eiland wordt begrenst door het water van de Saint Lawrence Baai.
Het eiland is volledig afhankelijk van grondwater. De kust heeft duinen en midden op het eiland ligt een nationaal park. Verder is het landschap heuvelachtig.


(Landschap op Prins Edwardeiland.)

Het eiland werd in 1534 ontdekt door de Fransman Jacques Cartier en werd het een deel van de Franse kolonie Acadia onder de naam St. Jean.
In 1745 werd het veroverd door de Britten die de naam veranderden in Prins Edwardeiland.
De economie op het eiland is afhankelijk van de visvangst.


VLAG VAN PRINS EDWARDEILAND.

De vlag van Prind Edwardeiland is gemodelleerd naar het wapen van het eiland.
Boven in de vlag staat een Engelse leeuw afgebeeld, die voorkomt in de wapens van Eduard hertog van kent.
Onder leeuw in het witte deel staan op een groen veld drie kleine eiken die de drie bestuursdelen van het eiland voorstellen. Zij worden bescherm door de grote eik van het Verenigd Koninkrijk.
De randen van de vlag bestaan uit rood-witte blokken en worden gezien als de symbolische kleuren van het eiland. Zij komen niet voor in het wapen.

WAPEN VAN PRINS EDWARDEILAND.

Het wapen van Prins Edwardeiland werd officieel op 13 december 2002 toegekend door de Britse koningin Elizabeth II.
Het wapen wordt gedekt door een helm met rood-witte linten.
Op de helm een rood-witte wrong met daarop een vogel met een blad en vrucht van de rode eik in haar snavel. De vogel is een blauwe gaai.
Het wapenschild heeft de zelfde afbeeldingen als op de vlag.
De schilddragers zijn twee zilvervossen. beide vossen staan op een groen veld met rozen voor Engeland, distels voor Schotland en lelies voor Frankrijk.
Onder het geheel een lint met het motto; "Parva sub ingenti"
( "De kleine onder bescherming van de grote"), wat slaat op de bomen op het wapenschild en in de vlag.


NEWFOUNDLAND EN LABRADOR.

Newfoundland en Labrador zijn een provincie van Canada en traden in 1949 toe tot de Federale staat Canada.
Deze provincie bestaat uit het eiland Newfoundland, gelegen in de Golf van St. Lawrence, ten oosten van het Canadese vaste land, en de regio Labrador, dat het noordoostelijke schiereiland beslaat dat verder tot de provincie Quebec behoort.
De oppervlakte van de provincie  is 405.212 km², waarvan 2,2% aan zoet water. De hoofdstad is St. John's.

(Natuur op Newfoundland.)

De eerste Europeanen die deze kusten bereikten waren de Vikingen uit voornamelijk Noorwegen.
Zij ondekten onder Erik de Rode in 983 Groenland en vestigden zich daar. Vanuit Groenland bereikten zij de kust van Noord-Amerika en stichten een nederzetting onder Leif Erikson op Newfoundland, L'Anse aux Meadows. Deze nederzettingen werden om vreemde reden verlaten.
Pas in 1497 herontdekte John Cabot Newfoundland toen hij in opdracht van koning Hendrik VII van Engeland een vaarweg zocht via het noordwesten naar Azië.
Na de nederlaag van de Fransen in de Frans en Indiaanse oorlog in 1763 kwam het gebied langzaam onder de Britten. Pas in de tweede helft van de 19e eeuw was het gehele gebied pas in kaart gebracht.
Na de vorming van Canada in 1867 bleef Newfoundland nog lang een Engelse kolonie. Pas op 31 maart 1949 trad het toe tot de Confederatie als tiende provincie. In 2001 werd de naam van de provincie officieel gewijzigd in "Newfoundland en Labrador".

VLAG VAN NEWFOUNDLAND EN LABRADOR.

De huidige vlag van newfoundland en Labrador is een ontwerp van de kunstenaar Christopher Pratt, en werd op 28 mei 1980 door het parlement aangenomen.
De vlag heeft een brede symboliek: de blauwe kleur staat voor de zee, het wit voor de winterse sneeuw en ijs, het rood voor het harde werk van de inwoners en het goud voor het vertrouwen in een goede toekomst.
Tevens verwijzen de blauwe driehoeken naar de Union Flag en daarmee naar de Britse erfenis van de provincie, de rode driehoeken naar de twee delen van de provincie Newfoundland en Labrador en de gele pijl als een ere zwaard voor de militaire opoffering van de bevolking gedurende beide Wereldoorlogen I en II.

WAPEN VAN NEWFOUNDLAND EN LABRADOR.

Het wapen van de provincie Newfoundland en Labrador was ontworpen in opdracht van koning Charles I van Engeland in 1637.
Het werd na veel discussies weer aangenomen in 1928 en goedgekeurd door koningin Elizabeth II.
Boven het wapenschild op een rood-gele wrong staat het karibou hert afgebeeld het nationale dier.
Het wapen schild wordt door een wit kruis in vier vakken verdeeld; links onder en rechts boven op een rode achtergrond staan in het zilver een eenhoorn afgebeeld welke symbool staan voor Schotland; linksboven en rechtsonder in het goud op een rode achtergrond een leeuw welke symbool staat voor Engeland.
De schilddragers zijn twee Beothuk indianen de bewoners van het gebied. Onder het wapen op een groene ondergrond op een lint het motto; "Quaerite Prime Regnum Dei". ("Zoek eerst het koninkrijk van God").


Zie vervolg: CANADA. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 4 - TERRITORIUM).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten