woensdag 25 mei 2016

EUROPA. LANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 8)"DE OUDE WERELD". (8)

EUROPA.
POLEN.

Officieel de Republiek Polen. Het land is gelegen in Midden-Europa. Het wordt begrenst in het westen door Duitsland, in het zuiden door Tsjechië en Slowakije, in het oosten door Litouwen, Wit-Rusland en Oekraïne en in het noorden door de Oostzee en de Russische enclave Kaliningrad.
Polen heeft een oppervlakte van 311.888 km², waarvan 2,6% water. De hoofdstad is Warschau en de voertaal is Pools.
Het woord Polen is afkomstig van het Poolse woord Pole, hetgeen veld of vlakte betekend.

In 966 bekeerde de vorst Mieszko zich tot het christendom en wist verschillende Slavische stammen te verenigen. Zijn zoon 
Boleslaw de Dappere werd de eerste koning. Onder koning Casimir de grote moderniseerde Polen en werd in 1364 de Universiteit van Karkau gebouwd. Het land kreeg een sterke economie en breidde zich naar het oosten uit. In 1386 werden Polen en Litouwen samengevoegd. Het Pools-Litouwse Rijk was tussen 1386 en 1572 qua oppervlakte het grootste in Europa. het strekte zich uit van de Oostzee tot de Zwarte Zee. Polen kreeg in 1791 de eerste geschreven grondwet in Europa.


Het tijdens de napoleontische oorlogen opgerichte Hertogdom Warschau werd door de Russische tsaren geannexeerd.
Na de WO-I werd in 1918 een nieuw groter Polen opgericht, dat in de oorlog van 1919-1921 tegen Rusland zich succesvol verdedigde.
Bij de aanvang van de WO-II werd het land opgedeeld tussen nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie. Uiteindelijk vielen de Duitser alsnog Polen binnen op een verraderlijke wijze. De oorlog koste aan meer dan 20% van de Poolse bevolking het leven. Warschau werd volledig plat gebombardeerd in 1944 door de Duitsers.


In het begin van de Duitse bezetting begonnen de nazi's de Poolse Joden samen te drijven in getto's van de steden Warschau, Lódz en Kraków. In 1942 begonnen de Duitsers de Joden af te voeren naar de vernietigingskampen Auschwitz-Birkenau, Treblinka, Soribór en andere.
Meer dan 3miljoen mensen werden daar omgebracht.
In 1945 kwam er een einde aan de Duitse bezetting door de verdrijving hiervan door het Rode Leger.
Gesteund door het Rode Leger kwam Poolse Volksrepubliek tot stand. In 1970 begonnen de eerste scheuren te ontstaan in het communistische regiem in Polen doch dit werd in opdracht van de Russen onderdrukt door de staat van beleg af te kondigen. In 1983 werd de staat van beleg opgeheven en begon de regering aan hervormingen. Polen bleef een Volksrepubliek tot 1989.
Sinds de huidige republiek is het land lid geworden van de NAVO, de Europese Unie, de VN, de Wereldhandelsorganisatie en de OESO.


VLAG VAN POLEN.

De huidige vlag van Polen wordt gebruikt sinds de 20e eeuw.
De vlag bestaat uit twee gelijke horizontale banen wit en rood.
Polen kent ook een handels- en dienstvlag, waarbij in deze vlaggen in de witte baan het wapen van Polen is afgebeeld.
De kleuren van de Poolse vlag hebben geen specifieke symboliek, maar ie gebaseerd op de middeleeuwse Poolse wapens en banieren.

WAPEN VAN POLEN.

Het wapen van Polen bestaat uit een rood schild met daarop een witte adelaar met een gouden snavel en nagels. De adelaar draagt een gouden kroon.
Het symbool van de adelaar werd voor het eerst gebruikt op geslagen munten onder het bewind van Boleslaw I van Polen.
Het symbool van de adelaar werd voor het eerst gebruikt door de Piasten. Het was een oud geslacht uit de Europese dynastie, wat haar oorsprong had in de 9e eeuw dicht bij de West-Slavische stam der Polanen.PORTUGAL.

Officieel de Portugese Republiek. Het land is gelegen in het zuidwesten van Europa en grenst in het noorden en oosten aan Spanje en verder aan de Atlantische Oceaan.
Portugal heeft een oppervlakte van 92.212 km², waarvan 0,5% water.
De hoofdstad is Lissabon en de voertaal is Portugees.

De eerste bewoners van het gebied waren de neanderthalers en later de homo sapiens. De eerste geschiedenis van het land gaat terug tot 1.000 v.Chr. toen er aan de Atlantische kust Fenicische nederzettingen ontstonden. In de 8e eeuw v.Chr. kwamen de Kelten uit Centraal-Europa in het noordelijke deel en deze vermengden zich met de Iberische bevolking. In de 4e eeuw v.Chr. waren het de grieken en de Carthagers die semipermanente vestigingen bouwden aan de kust.
In 219 v.Chr. vielen de Romeinen het gebied binnen, maar het duurde 200 jaar eer ze het hele schiereiland hadden veroverd. Het werd een deel van het Romeinse Rijk onder de naam Lusitania.
In de vroege middeleeuwen vielen Germaanse stammen het gebied binnen. In 711 kreeg het gebied een inval te verwerken van de islamitische Moren. In 1095 schonk koning Alfonso VI van Castllië als dank voor de hulp in de strijd tegen de Moren, het graafschap Portucale aan zijn schoonzoon Herdrik van Bourgondië. Deze voegde Portucale en Coimbra samen en verklaarde Portugal in 1109 onafhankelijk. In 1249 werd de Algarve veroverd op de Moren en in 1255 werd Lissabon de hoofdstad.


Portugal is van oudsher een zeevarende natie.
In de 15e en 16e eeuw overschaduwde Portugal de meeste andere landen op economisch, politiek en cultureel gebied en ontwikkelde het een uitgebreid rijk over de hele wereld.
Het was Hendrik de Zeevaarder (4-3-1394 Porto / 13-11-1460 Sagres) de derde zoon van koning Johan I van Portugal die Portugal als een zeevarende natie op de kaart zette en ontdekkingsreizen liet uitvoeren.
Tegen het einde van de 16e eeuw ontstond er een teruggang in Portugal door de oorlogen op zee tegen de Nederlanders en de Engelsen.
In het begin van de 17e eeuw probeerde Filips IV Portugal tot een Spaanse provincie te maken.
Halverwege de 18e eeuw was er weer een opbloei op economisch en financieel gebied, het Pombal-tijdperk.
Op 1 december 1807 werd Lissabon ingenomen door de Franse troepen on leiding van maarschalk Junot. De koninklijke familie nam de vlucht naar Brazilië. Na de Franse periode keerde de koninklijke familie terug naar Portugal. Op 1 februari 1908 werd koning Karel  en de kroonprins Lodewijk Filips in de straten van Lissabon dood geschoten. Grote politieke instabiliteit was het gevolg. Het gevolg was het uitroepen van de republiek.


In 1926 volgde er een militaire staatsgreep en kreeg het land een militaire dictatuur onder Oliveira Salazar. Dit zou duren tot de Anjerrevolutie in 1874. Gedurende de WO-II van Portugal neutraal.
In 1975 verleende Portugal onafhankelijkheid aan haar Afrikaanse kolonies en aan Oost-Timor.
Macau bleef onder bestuur van Portugal na een verdrag in 1986 en werd in 1999 teruggeven aan China.
Hoewel Portugal tot de armste landen van Europa behoort, is het een ontwikkeld land. Het land is lid van de VN, de NAVO, de OESO en de Europese Unie sinds 1986.


VLAG VAN PORTUGAL.

De vlag van Portugal bestaat vanuit de hijszijde uit twee verticale banen groen en rood. de verhouding in breedte is 2/5 groen en 3/5 rood.
Op de grens van beide banen is het wapen van Portugal, de escudo, afgebeeld.
De vlag werd aangenomen op 30 juni 1911.
Portugal kent ook nog een oorlogsvlag ter zee. deze heeft een vierkant doek met twee gelijke verticale banen groen en rood met in het midden het volledige staatswapen.

WAPEN VAN PORTUGAL.

Het wapen van Portugal heeft elementen van het wapen van Alfons I van Portugal. In 1485 werd het door Johan II van Portugal aangepast en komt grotendeels overeen met het huidige wapen.
Het rode wapenschild wordt gedekt met een zilveren veld met daarop vijf quinas  in het blauw met daarop de bijbehorende vijf witte stippen. In de rode band staan zeven kastelen afgebeeld.
Het schild ligt op een gouden armillarium, ringen van een wereldbol, met aan beide zijden gouden olijftwijgen welke zijn samen gebonden het een groen en rood lint.
Het groene lint staat voor hoop en het rode voor moed en bloed dat is vergoten voor de vrijheid van het land.
Het armillarium was in de 15e en 16e eeuw een belangrijk navigatie instrument. De vijf  quinas respecteren de vijf Moorse koningen die bij de slag van Ourique verslagen werden.
Op de oorlogsvlag ter zee ontbreken het groene en rode lint, maar is er een wit lint met de tekst in het Portugees; "Pátria esta éa ditosa minha amada" ( Dit land is gezegend met mijn liefde).

ROEMENIË.

Officieel de republiek Roemenië. Het land is gelegen in Zuidoost-Europa aan de Zwarte Zee. Verder grenst het land aan Bulgarije, Servië, Hongarije, Oekraïne en Moldavië.
Roemenië heeft een oppervlakte van 238.391 km², waarvan 3% water. De hoofdstad is Boekarest en de voertaal is Roemeens.
De naam van het land vind zijn oorsprong in het Latijn van het woord Romanus ("Romein")
De eerste bewoners van het gebied waren de Daciërs die er een koninkrijk hadden tussen 70v.Chr. tot 45 V.Chr. Het was een machtig koninkrijk tot het einde van de 1e eeuw n.Chr. In het jaar 101 begon de Romeinse keizer Trajanus een oorlog tegen de Daciërs. De Romeinen voerden het merendeel van de bevolking af als slaven.
Tussen 271 en 275 verlieten de Romeinen het gebied nadat de Goten er waren binnengevallen en later de Hunnen weer kwamen. Door de constante volksverhuizingen kreeg het land een zeer gemende bevolking.


Gedurende de middeleeuwen kwam het gebied in handen van de Turken. Nadat de Turken verdreven waren kwam een gedeelte van het land in handen van het Russische Rijk.
In 1812 annexeerde Oostenrijk-Hongarije het noordelijke deel van het gebied.
Het gehele gebied werd bestuurd door drie prinsdommen; Transsylvanië, Moldavië en Walachije. Deze verenigden zich op 24 januari 1862 als de Verenigde Prinsdommen van Roemenië.
Tijdens de Russische-Turkse oorlog tussen 1877-1878 vocht Roemenië aan de Russische zijde.
In 1878 werd de onafhankelijke staat Roemenië door de grootmachten erkend.
In 1939 werd Roemenië de grootste olieleverancier van Duitsland. In 1940 vond er een staatsgreep plaats en het nieuwe regime werkte samen met nazi-Duitsland. Gedurende die periode werden er 280.000 tot 380.000 Joden vermoord. In 1944 vielen de Sovjet-legers Roemenië binnen. De Rode troepen bleven in het land gelegerd en in 1946 wonnen de communisten de verkiezingen. 
Roemenië bleef tot het einde van de Koude Oorlog in 1989 een communistisch land.
Roemenië werd in 2004 lid van de NAVO en is sinds 2007 lid van de Europese Unie.


VLAG VAN ROEMENIË.

De vlag van Roemenië is een verticale driekleur bestaande uit een blauwe, een gele en een rode baan.
De drie banen hebben ieder de zelfde breedte. Het ontwerp werd aangenomen in 1994, maar was reeds in 1989 in gebruik.
De drie kleuren hebben een diepe oorsprong en staan namelijk voor de drie voormalige vorstendommen en historische provincies Walachije (blauw), Transsylvanië (geel) en Moldavië (rood).Roemenië kent ook nog een oorlogsvlag. (rechts)

WAPEN VAN ROEMENIË.

Het wapen van Roemenië werd op 10 september 1992 goedgekeurd door het parlement. Het is gebaseerd op het wapen dat het Koninkrijk Roemenië tussen 1922 en 1947 in gebruik had.
In het wapen van Roemenië zijn de drie kleuren van de vlag terug te vinden. Het schild in het midden is verdeeld in vijf delen. Elk deel staat voor één historische regio:
1. De gouden adelaar - Walachije.
2. De oeros - Moldavië.
3. De dolfijnen - Dobroedzja.
4. Een zwarte adelaar, zeven kastelen, een zon en maan - Transsylvanië.
5. Een leeuw en een brug - Oltenië en Banaat.
Het schild rust op de borst van een gouden adelaar met een kruis in zijn bek en met een scepter en een zwaard in zijn klauwen. Het geheel is afgebeeld op een blauw schild. De adelaar heeft een rode snavel en rode klauwen.

SERVIË.

Officieel de Republiek Servië. Het land is gelegen in het zuidoosten van Europa en is sinds 5 juni 2006 een onafhankelijke staat, nadat het 85 jaar deel uitmaakte van Joegoslavië.
Het land grenst aan Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Macedonië, Albanië en Montenegro.
Het heeft een oppervlakte van 77.474 km². De hoofdstad is Belgrado en de voertaal is Servisch.
De Serviërs bestaan oorspronkelijk uit zes verschillende bevolkingsgroepen die zich in de Balkan vestigden.
De eerste Servische staat werd gesticht in de 7e eeuw. Het land was verdeeld in verschillende staten die wel  tegen een  gezamenlijke vijand vochten maar ook onderling.
In 1499 werd het gebied door de Ottomanen ingenomen. Veel Serviërs vluchten naar Hongarije. Pas in 1804 kreeg het land zijn zelfstandigheid weer terug en verkreeg zijn volledige onafhankelijke status in 1878.
Servië was van 1718 tot 1739 een provincie van de Habsburgse Monarchie, maar kwam in 1739 wederom onder Ottomaans bewind.

De Servische vorsten waren niet meer dan Leenmannen van de Ottomanen en kochten de erfelijkheid van de troon. Na diverse opstanden tegen het Ottomaanse bewind werd op het Congres van Berlijn in 1878 de onafhankelijkheid van het vorstendom Servië erkend.
Het begin van de WO-I was het gevolg van een beschuldiging van Oostenrijk-Hongarije van de moord op hun kroonprins Franz Ferdinand in Serajevo. Na een zware weerstand van de Servische troepen werd het land alsnog in 1914 geannexeerd door Oostenrijk-Hongarije. Na het beëindigen van de WO-I werd op 1 december 1918 het Koninkrijk Joegoslavië uitgeroepen, wat een samenvoeging was van het Koninkrijk Servië, Kroaten en Slovenen.
Op 25 maart 1941 sluit de Joegoslavische regering een pact met de fascistische Duitsers om te voorkomen dat het koninkrijk niet aangevallen zal worden. De bevolking was het er niet mee eens en ging demonstreren. Op 6 april sloot Joegoslavië een overeenkomst met de Sovjet Unie, wat inhield dat Joegoslavië de Sovjet-Unie erkende in ruil voor soevereiniteit van Joegoslavië te bewaken.
In de ochtend van 6 april 1941 werd Belgrado door de Duitsers gebombardeerd.

Dat zelfde jaar organiseerde een groep Joegoslaven een communistische partizanengroep onder leiding van Josip Tito.
Tito zou na het beëindigen van de WO-II leider worden van de communistische federale republiek Joegoslavië.
Na de dood va Tito begon de federatie op een gewelddadige manier uiteen te vallen wat de balkanoorlog tot gevolg had en vele slachtoffers door etnische zuiveringen.
In 2006 volgde de Servische en Montenegrijnse onafhankelijkheidsverklaring.
In oktober 2011 kreeg Servië ket kandidaat-lidmaatschap voor de Europese Unie toegekend.

VLAG VAN SERVIË.

De vlag van Servië is een horizontale driekleur; rood-blauw-wit.
Het zijn de pan-Slavische kleuren. In de officiële vlag word het wapen van Servië gevoerd. De vlag werd op 16 augustus 2004 aangenomen. In 2010 werd het wapen aangepast.
De Servische vlag is een omgekeerde Russische vlag en ook op die vlag gebaseerd.
Servië kent ook nog een civiele vlag, waarin het wapen ontbreekt en een oorlogsvlag welke een rood veld heeft met linksboven in het veld een afbeelding van de Servische vlag met wapen.

WAPEN VAN SERVIË.

Het wapen van Servië  werd aangenomen op 17 augustus 2004.
Het is hetzelfde wapen als ten tijde van het Huis Obrenovíc uit 1882.
Het wapen toont een twee koppige witte adelaar op een rood schild onder een kroon. De twee koppige adelaar ontleend zijn oorsprong in het Byzantijnse Rijk. Aan ieder zijde van de staart van de adelaar staat een fleurs-de-lys afgebeeld.
De adelaar draagt op zijn borst een rood schild met daarop een wit kruis en vier ocila's. (Servisch kruis). Ocila's zijn stalen voorwerpen waarin bij religieuze gebeurtenissen vuur wordt gedragen.
Servië kent ook nog het groot wapen waarin het schild met kroon staat afgebeeld onder een hermelijnen mantel onder een kroon.
De kroon is afkomstig van de voormalige Servische monarchie.           Zie vervolg: EUROPA. LANDEN VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 9)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten