woensdag 20 april 2016

EUROPA. LANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)



DE "OUDE WERELD". (2)

EUROPA.



ALBANIË.

Officieel de Republiek Albanië. Het land is gelegen in het westen van het Balkanschiereiland.
Albanië grenst (met de klok mee) aan Montenegro, Kosovo, Macedonië, Griekenland en de Ionische- en Adriatische Zee.
Het land heeft een oppervlakte van 28.748 km², waarvan 4,7% water.
De hoofdstad is Tirana en de voertaal is Albanees.

Het gebied werd in de oudheid bewoond door Lilyiërs en Traciërs. In latere tijden kwam het onder bewind van de Romeinen. Byzantijnen en de Ottomanen.
AlbanIë werd na de eerste balkanoorlog afgescheiden van het Ottomaanse Rijk en riep daarop op 28 november 1912 haar onafhankelijkheid uit.
Delen van het land waren bezet door Servië, Montenegro en Griekenland. Onder druk van Oostenrijk-Hongarije en Italië werd het land door de internationale gemeenschap erkend.


Het land bleef hierna kampen met interne opstanden welke werden geleid door de buurlanden. Het land verklaarde zich in de WO-I neutraal, maar werd ingenomen door Italië, Servië, Montenegro en Griekenland.  In 1916 werd het land overgenomen door Oostenrijk-Hongarije.
Na de WO-I trokken de bezetters zich onder druk van de VN uit het land terug. In 1925 werd het land een republiek onder Zogu, die zich in 1928 tot koning kroonde. het land werd steeds meer afhankelijk van Italië, welke het land in 1939 annexeerde. Na 1944 werd het een satellietstaat van de Sovjet-Unie. In 1968 verliet Albanië als eerste land het Warschaupact en werd een bondgenoot van het communistische China. In 1992 kwam er na verkiezingen een einde aan de macht van de communistische partij en werd het een democratie.
Albanië is een arm land. Aan de kust een klein landbouwgebied en in het binnenland ruw en bergachtig.

Albanië is lid van de VN, de NAVO, de Organisatie voor veiligheid en Samenwerking in Europa, de Raad van Europa, de Wereldhandelsorganisatie en de Organisatie voor Islamitische Samenwerking. Verder is het een van de opgerichte leden van de Unie voor het Middellandse Zeegebied en lid van de Europese Unie.


VLAG VAN ALBANIË.


De nationale vlag van Albanië bestaat uit een rood veld met in het midden een zwarte twee koppige adelaar.
De oorsprong ligt in de tijd dat het land een monarchie was (1913-1914) en het de rode vlag met de tweekoppige adelaar gebruikte met daar boven een witte ster. 
De adelaar is een herinnering aan Byzantium.
het land heeft tot heden negen van dergelijke vlaggen gekend met deze twee koppige adelaar, maar dan vaak met een omlijsting van deze vogel of een ander symbool boven de koppen.

WAPEN VAN ALBANIË.

het wapen van Albanië is een aanpassing op de vlag van het land.
Op een rood schild, met een gouden rand staat in het zwart de twee koppige adelaar afgebeeld. Boven de twee koppen staat in het goud de muts van Skanderberg afgebeeld. Deze muts is gemaakt van een geitenkop met horens.
Skanderberg is de nationale held van Albanië en een standbeeld van hem staat in Tirana.







BELARUS. (WIT-RUSLAND)

Officieel de Republiek Belarus. Het is een van de laatste communistische landen in Europa.
Het land grenst aan Polen, Lithuania, Latvia, Rusland en Oekraïne.
Het land heeft een oppervlakte van 207.600 km²
De hoofdstad is Minsk en de taal is Wit-Russische en Russisch.
De naam Belarus komt van het Russische woord belaja, wat wit betekend en zodoende de naam "Wit-Rusland". Veel inwoners maken liever geen gebruik van deze naam omdat het in hun ogen een associatie heeft met het "imperialisme" van Rusland in de tijd van de tsaren en het Sovjettijdperk.
De Wit-Russische gebieden maakten in de 14e eeuw deel uit van Litouwen. In 1569 vormde Litouwen samen met Polen een nieuwe staat en werd Wit-Rusland deel van het Pools-Litouwse Gemenebest.


In de jaren 1773-1793-1795 met de Poolse Delingen kwam het gebied aan Rusland toe en in 1922 werd het onder de naam Wit-Russische SSR een deelstaat van de Sovjet-Unie.
In 1990-1991 maakte Wit-Rusland zich los van de Sovjet-Unie en richtte samen met andere voormalige Sovjetrepublieken het Gemenebest
van Onafhankelijke Staten op.
Na het uiteen vallen van de Sovjet-Unie in 1991 maakte de democratisch gekozen president zich sterk voor een Euraziatische Unie en was tegen het het uiteen vallen van de Sovjet Unie.
Het land wordt volgend dictatuur geregeerd. 


VLAG VAN BELARUS.

De huidige vlag werd in 1995 aangenomen. De vlag bestaat uit twee horizontale banen, waarvan de bovenste de dubbele breedte heeft van de onderste. De bovenste baan is rood en de onderste is groen.
Aan de hijszijde is verticaal een rood ormanent op een witte achtergrond aangebracht.

De vlag is bijna gelijk als de vlag onder het bewind van de Sovjet-Unie, in die tijd stond linksboven in de rode baan in het geel de hamer en de sikkel met daarboven de vijfpuntige ster.
De rode kleur van de vlag verwijst naar de geschiedenis van Wit-Rusland, meer specifiek naar de Slag bij Tannenberg (1410), waarbij de Wit-Russen een rode vlag gebruikten en naar de strijd van het Rode Leger tegen Nazi-Duitsland in de WO-II.
Het groen staat voor de heldere toekomst van het land en symboliseert de vele bossen in het land.
Het ornament aan de hijszijde verwijst naar het cultureel verleden en de eenheid van het volk.


WAPEN VAN BELARUS.

Belarus heeft geen wapen, maar een embleem wat het oude wapen in 1995 verving, daar het niet aan de heraldische eisen voldoet.
In het midden van het embleem staat in groene contouren het grondgebied van Belarus afgebeeld te midden van zonnestralen van de opkomende zon boven een wereldbol.
De randen van het embleem worden gevormd door tarwe aren met bloemen en klaver, die in het lint van de vlag gewikkeld zijn.
Op het lint onderaan staat in het Russisch: "Republiek Wit-Rusland".
Boven in het embleem staat een vijfpuntige rode ster.


BELGIË.

Officieel het Koninkrijk België. Het land grenst in het westen aan de Noordzee, in het Noorden aan Nederland, in het oosten aan Nederland, Duitsland en Luxemburg en in het zuiden aan Frankrijk.
België heeft een oppervlakte van 30.528 km², waarvan 6,2% water. De hoofdstad is Brussel. Het land kent drie talen; Nederlands in Vlaanderen, Frans in Wallonië en Duits in een klein deel in het Oosten. In de regering wordt Frans en Nederlands gesproken.

België is ontstaan na de Belgische Revolutie in 1830 toen het zich afscheidde van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Na de afscheiding bleef het economisch zwaartepunt in het noordelijke deel achter wat pas weer opkwam in de jaren zestig en kreeg de zware industrie een opkomst in het zuiden gelegen Wallonië. Kolen- en staalindustrie speelden een grote rol in het land.



In de prehistorie werd het land bevolkt door Keltische en Germaanse stammen. Gedurende de Romeinse overheersing werd het land Belgae genoemd, waaruit later de naam België is ontstaan.
Na de val van het Romeinse Rijk viel Gallia Belgica, wat bestond uit Zuid-Nederland, Noord-Frankrijk en een deel van West-Duitsland, uiteen in een aantal feodale staten gedurende de Middeleeuwen. Tijdens het bestuur van Karel de grote werd het grote Frankische Rijk verdeeld tussen Frankrijk en het Duitse Rijk, waarbij de rivier de Schelde gold als de grens tussen de beide rijken.
Een gebied waarin nu het huidige België lag kwam in handen van de Habsburgers in de 15e eeuw en werd in 1795 door de Fransen overgenomen..
Na de nederlaag van Napoleon in 1815 bij Waterloo ging een deel van het land op in het verenigd Koninkrijk der Nederlanden, wat gold als een bufferstaat tegen het onrustige en revolutionaire Frankrijk.
Na de Belgische Revolutie werd het land een constitutionele monarchie met de spreuk in het wapen 'Eendracht maakt Macht' wat slaat op de negen provincies waarvan de wapens ook zijn vertegenwoordigd in het wapenschild. Op 18 oktober 1908 verwierf België de Belgische Congo als kolonie, daarvoor was de Kongo Vrijstaat het persoonlijk bezit van koning Leopold II geweest.
Tijdens de beide Wereldoorlogen 1914-1918 en 1940-1945 was België bezet door de Duitsers.
Het land is opgedeeld in 10 provincies, 5 in het Vlaamse deel en vijf in het Wallonische deel.
België is lid van de Benelux. de EGKS wat later de EEG en de EU werd. In Brussel de hoofdstad is het Europees Parlement en de Europese Commissie gevestigd.


VLAG VAN BELGIË.


De vlag van België bestaat uit drie gelijke verticale banen in de kleuren zwart-geel-rood.
In 1830 bestond de vlag nog uit drie horizontale banen in de kleuren rood-geel-zwart. In 1831 werd door het Nationaal Congres die driekleur in de grondwet opgenomen met verticale banen.
De kleuren van de Belgische vlag zijn die van het wapenschild van het voormalige hertogdom Brabant.
België kent de civiele vlag, staatsvlag, oorlogsvlag ter zee en de koning heeft een eigen standaard.


WAPEN VAN BELGIË.

Het wapen werd ingevoerd op 17 maart 1837. Centraal in het wapen staat een zwart schild met daarop een klimmende leeuw in goud, getongd en geklauwd in rood; dit is het historische wapen van Brabant.
De schildragers bestaan uit twee aanziende leeuwen die het schild en een speer vasthouden met de vlag van België.
Onderaan het schild hangt de Leopoldsorde en staat op een rood lint de nationale leuze: "L'union fait la Force - Eendracht maakt macht".
Het geheel wordt gedekt door een hermelijnen mantel, uitgevoerd in rood en opgeknoopt met gouden koorden; die de monarchie voorstellen. Het wapen is gekroond met de koningskroon van België. Boven de kroon is op een vaandel het wapen van Brabant afgebeeld, geflankeerd door aan iedere zijde de vaandels met wapens van de acht andere provincies; Antwerpen, West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Luik, Henegouwen, Limburg, Luxemburg en Namen.


BOSNIË EN HERZEGOVINA.

Bosnië en Herzegovina zijn ontstaan na het uiteenvallen van het voormalige Joegoslavië. op 5 april 1992.
Het land ligt op het Balkanschiereiland en heeft een oppervlakte van 51.209 km². 
De hoofdstad is Serajevo en de voertaal in het land is Bosnisch, Kroatisch en Servisch.
Het land grenst aan Kroatië, Servië en de Adriatische Zee.
Ver voor onze jaartelling werd het gebied bewoond door de Kelten. Later werd het gebied bewoond door de Romeinen, Goten en Germaanse volken.
De oostelijke Balkan werd een korte tijd onder de voet gelopen door de Hunnen en uiteindelijk trokken de Slaven naar het gebied.

Einde 14e en begin 15e eeuw rukten de Ottomanen o, een gevolg hiervan was de Slag op het Merelveld in 1389. het koninkrijk Bosnië werd pas in 1463 door de Turken veroverd.
Tot 1913 werd het gebied door de Turken overheerst.
In 1878 werd tijdens het Congres van Berlijn Bosnië en Herzegovina toegekend aan Oostenrijk-Hongarije. 
In de zomer van 1914 werd er in Serajevo een aanslag gepleegd op de kroonprins van Oostenrijk-Hongarije, wat te aanleiding was tot de Eerste Wereldoorlog.
Na het einde van de WO-II was vanaf 1945 tot 1992 het land een deel van de Socialistische Federatieve Republiek Joegoslavië. Na de val van de Berlijnse Muur kwam er een einde aan Joegoslavië. De landen werden onafhankelijk maar streden een bloederige oorlog uit onderling met etnische zuiveringen. Pas na 1995 werd het enigszins rustig in de regio.

VLAG VAN BOSNIË EN HERZEGOVINA.

De vlag heeft een blauw veld waarop een gele driehoek en negen sterren zijn geplaatst. Van de negen sterren zijn er maar twee half geplaatst.
De vlag is drie jaar na de Bosnische burgeroorlog, in 1998, in gebruik genomen.
De gele driehoek symboliseert de vorm van het land en de drie volken die er leven: Serviërs, Kroaten en Bosniakken.
De sterren en de kleurcombinatie zijn ontleend aan de vlag van de EU.

WAPEN VAN BOSNIË EN HERZEGOVINA.

Het wapen heeft de zelfde afbeelding als de vlag.
Het is in gebruik sinds 1998 en is het vierde wapen van het land sinds 1353.
In het huidige wapen zijn de zeven lelies (fleurs-de lys) uit het oude wapen vervangen door de zeven sterren. 





BULGARIJE.

Officieel de Republiek Bulgarije. het land ligt in het oosten van de Balkan en ten zuiden van de rivier de Donau aan de Zwarte Zee.
Buurlanden zijn Roemeniè. Europees-Turkije, Griekenland, Macedonië en Servië-Montenegro.
Het land heeft een oppervlakte van 110.900 km², waarvan 0,3% water.
De hoofdstad is Sofia en de voertaal is Bulgaars.
Het land werd een volksrepubliek in 1990 na de val van het communisme.

Het waren de Donau-Bulgaren, een Turkse stam uit Centraal-Azië, die in de zevende eeuw het Eerste Bulgaarse Rijk stichten.. In de 14e eeuw werd het gebied veroverd door de Ottomanen.
Tussen 1762 en en totstandkoming van de onafhankelijkheid in 1878 was er sprake van de Bulgaarse renaissance. Op 3 maart 1978 kreeg Bulgarije zelfbestuur als zelfstandig vorstendom in het Ottomaanse Rijk. Op 22 september 1908 werd het een volledig onafhankelijk koninkrijk. Het won en verloor grondgebied gedurende de balkanoorlogen en de WO-I.


Na de WO-II kwam het land onder de sfeer van de Sovjet-Unie en werd het een communistische volksrepubliek. In 1989 ontvluchten vele etnische bewoners van Turkse en Pomakse afkomst het land vanwege de houding van de regering ten opzichte van de islamitische minderheden. Turkse namen en de bouw van moskeeën werden verboden.
In 1989 werd het land een meerpartijenstaat en in 1990 na de val van het communisme zocht het land toenadering tot de EU.
Op 7 mei 1992 werd Bulgarije lid van de Raad van Europa, op 29 maart 2004 lid van de NAVO en op 1 januari 2007 trad het land toe tot de Europese Unie.


VLAG VAN BULGARIJE.


De vlag van Bulgarije is in gebruik sinds 16 april 1879. Het is een horizontale driekleur; wit-groen-rood.
Het wit staat voor vrijheid en vrede, rood voor de dapperheid, groen voor de wouden en de landbouw.
Het wit en rood zijn twee van de drie pan-Slavische kleuren.



WAPEN VAN BULGARIJE.

Het huidige wapen is in gebruik na de val van het communisme en werd in 1997 in gebruik genomen. Het is het negende wapen sinds 1741.
Centraal in het wapen op een rood schild een gouden klimmende leeuw. De schilddragers zijn twee gekroonde leeuwen in het geel die op groene bladeren lopen.
Het wapen wordt gedekt met de afbeelding van de oude Bulgaarse koninklijke kroon van tsaar Ivan Asen II.
Onder het wapen staat in het Bulgaars de nationale spreuk; "Eendracht maakt macht".


                Zie vervolg: EUROPA. LANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten