woensdag 30 maart 2016

AZIË. LANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 14-SLOT)

HET GROOTSTE WERELDDEEL

VAN ONZE PLANEET AARDE.

(14-SLOT)

AZIË.
                 GEBIEDEN MET BETWISTE STATUS

                         EN BEZETTE GEBIEDEN. (2)

NOORD-CYPRUS.

Noord-Cyprus ie behandeld onder het onderwerp Cyprus.

OOST-TURKESTAN.

Oost-Turkestan is de benaming voor de autonome regio Sinkiang in de Volksrepubliek China die door onder andere Oeigoeren wordt gebruikt.
De eerste bewoning van dit gebied dateert uit de steentijd.
Het land is een onderdeel van van het grotere Turkestan, een groot gebied in Centraal-Azië. Turkestan betekend dan ook "land van de Turken". het achtervoegsel -stan betekend in het Perzisch "land van".
In de oude China stond al het land voorbij de Jaden Poort bekend als "Xiyu" of de "Westelijke gebieden".
De Oeigoeren noemden de oases van het Tamirbekken "Altishahr", de "Zes Steden". Het gebied dank zijn naam aan de Mongoolse Dzjoengaren, die het in de 17e eeuw veroverden.
Na de verovering door de Qing-Dynastie in 1884 werd het gebied Sinkiang "Nieuwe grens" genoemd.
Na de val van het Chinese Keizerrijk werd het gebied ingenomen door het communistische Volksbevrijdingsleger in 1949. In het land heerste onderlinge meningsverschillen om zich aan te sluiten bij de Volksrepubliek China welke tot gewapende strijd uitliep.
Onder druk van de toenmalige Sovjet-Unie werden er onderhandelingen gevoerd. Ter vervanging van de provincie Sinkiang werd op 1 oktober 1955 de Oeigoerse Autonome Regio Sinkiang van de Volksrepubliek China opgericht.
China bleef daarna steeds meer Han-Chinezen naar het gebied verhuizen om zo meer politieke macht te verkrijgen, wat vaak de oorzaak was van onderling geweld tussen de twee bevolkingsgroepen.


VLAG VAN OOST-TURKESTAN.

De vlag is gebaseerd op de Turkse vlag welke een rood veld heeft.
De Vlag van Oost-Turkestan heeft een blauw veld welke kleur staat voor de islam. In het veld staat de zelfde afbeelding als in de Turkse vlag, de halve maan en de ster.


PARACELEILANDEN.

De Paraceleilanden zijn gelegen in de Zuid-Chinese Zee.
Ze zijn gelegen ten oosten van Vietnam, ten zuiden van China en ten westen van de Filipijnen.
Deze eilanden groep wordt momenteel bezet door de Volksrepubliek China, maar ook Taiwan en Vietnam claimen het recht op de eilanden.
De eilanden zijn gelegen in een zeer visrijk gebied, maar in de bodem bevinden zich ook olie- en gasvelden en zijn daarom van economisch belang voor dat land wat ze in bezit heeft.
De eilanden zijn vlak en het hoogste punt steekt slechts 14 meter boven de zeespiegel.
De eilanden vallen onder het bestuur van de Chinese provincie Hainan-Da Nãng en voeren de vlag van de Volksrepubliek China.


SHAKSGAM.

Shaksgam of de Trans-Karakoram Strook is een gebied van 5180 km² gelegen in het noord-oosten van Kasjmir. Het gebied valt onder beheer van de Volksrepubliek China en voert de Chinese vlag. Het gebied is zo goed als onbewoond en bestaat uit het dal van de gelijknamige rivier. Het is een zeer hoog gelegen gebied op een hoogte van 3800 meter en is zeer moeilijk toegankelijk.
In 1887 werd het voor het eerst door een westerling bezocht.
Karavaanroute loopt door het dal van de rivier en is in de maanden juni tot augustus niet te gebruiken daar de rivier in die periode buiten haar oevers treedt.
Het gebied behoorde voor 1947 tot Kasjmir als onderdeel van het Dograrijk. In 1947 werd het door Pakistan veroverd. Op 3 maart 1963 werd het door Pakistan afgestaan aan China in het Chinees-Pakistaans grensakkoord.
India erkent zowel het gezag van Pakistan als dat van China niet, omdat zij Kasjmir als een volledig Indisch grondgebied zien.


SPRATLY-EILANDEN.

De Spratly-eilanden zijn riffen gelegen tussen het zuiden van Vietnam en de zuidelijke Filipijnen. Ze liggen ten zuiden van de Paraceleilanden in de Zuid-Chinese Zee.
Het totale land oppervlakte is niet meer dan 5 km².
Deze eilanden worden door China, Vietnam en Taiwan opgeëist. Ook Brunei, Maleisië en de Filipijnen claimen een deel van deze eilanden.
De gebieden rond de eilanden zijn zeer visrijk, maar in de bodem liggen olie en gasvelden.
In feite zijn deze eilanden onbewoond.


Om hun recht op deze eilanden kracht bij te zetten hebben de Chinezen er een vliegveld met een legerbasis op aangelegd en is in 2014 begonnen met de bouw van kunstmatige eilanden in het gebied.
De eilanden voeren zodoende de vlag van de Volksrepubliek China.

TAIWAN.

Taiwan is behandeld onder het onderwerp over Taiwan. 


TIBET.

Tibet is zeer hooggelegen: het zuiden ligt in het gebergte van de Himalaya, en de rest in het Tibetaans Hoogland.
het wordt traditioneel opgedeeld in de regio's Kham in het oosten; Amdo in het noorden; U in het centraal gelegen gebied; Ngari in het westen en Tsang in het zuiden.
Tibet verklaarde zich na de Xinhairevolutie onafhankelijk van China in 1912, dit werd echter door geen enkel land erkand.
In 1950-51 viel het volksbevrijdingsleger het land weer binnen, waarna Tibet opnieuw deel van China werd.
De Tibetaanse Autonome Regio grenst in het zuiden en westen aan Nepal, Bhutan, Myanmar en de Indische deelstaten. Van noord naar oost grenst het aan de Chinese provincies. 


De naam Tibet komt van het woord Tubbat, zoals de vroegere Arabische geschiedschrijvers het oude koninkrijk noemden.
De religie van Tibet groeide in het 2e millennium uit tot een belangrijk fenomeen, dat bepalend was voor de gehele samenleving, de politiek, wetenschap en de geneeskunde. het is het Tibetaans boeddhisme.
De religieuze leider van de Tibetanen is de Dalai Lama.

VLAG VAN TIBET.

De vlag van Tibet werd in 1913 door de Dertiende dalai lama geïntroduceerd als samenvoeging van de legervlaggen van de provincies. Na de inname van het land in 1950 door China is het vertonen van de vlag verboden. Het is het symbool van de Tibetaanse regering in ballingschap.
Alle elementen in de vlag hebben een symbolische betekenis.
In het midden de witte driehoek voorstellende de besneeuwde heilige berg Kailash, die symbool staat voor de ligging van het land in het Himalayagebergte in het hart van Azië.
De zon en het juweel zijn boeddhistische symbolen. De zon die opkomt boven de besneeuwde berg staat voor genot van vrijheid, spirituele gelukzaligheid en de materiële welvaart voor alle stammen van Tibet.
De driekleurige juweel vastgehouden door de sneeuwleeuwen, symboliseert de achting van het Tibetaanse volk voor de Boeddha, de dharma (de leer van Boeddha) en de sangha (de boeddhistische gemeenschap).
De zes rode lichtstralen die uit de zon komen, staan voor de zes oorspronkelijke stammen van Tibet. De kleur blauw symboliseert de aanvaarding  en interactie van het geestelijk en wereldlijk gezag.
De rode kleur van de zes stammen en het blauw van de hemel symboliseren de niet-aflatende prestaties van de twee beschermgodinnen, die zowel de geestelijke als de wereldlijke heerschappij in Tibet beschermen.
De twee sneeuwleeuwen staan voor de vorm van bestuur, de regering die zowel geestelijk als wereldse macht heeft, die wordt gekenmerkt door boeddhistische principes.
De gele rand symboliseert de leer van Boeddha, de bloei en de verspreiding ervan. deze is als puur, verfijnd goud en is onbegrensd door tijd en ruimte.
De rechterzijde van de vlag zonder gele rand staat voor Tibet's openheid naar de niet-boeddhistische gedachte en ander wereldbeelden.
Officieel voert Tibet de vlag van China.

WAPEN VAN TIBET.

Tibet heeft geen wapen maar een embleem. het is het embleem van de regering in ballingschap.
het embleem combineert verschillende elementen van de vlag van Tibet en bevat veel boeddhistische symbolen.
Ook hier staat de heilige berg centraal met daarboven de maan en de zon. Tussen beide sneeuwleeuwen het wiel met acht spaken de Dharmacakra. het wiel vertegenwoordigd de Edele Achtvoudige Pad van het boeddhisme. Binnen in het wiel, het driekleurige wervelende juweel wat staat voor de praktijken van de tien verheven deugden en de 16 menselijke wijzen van gedrag.
Beide leeuwen staan op een lint met de vertaalde tekst: "Tibetaanse regering, Gaden Palace, overwinnaar in alle richtingen".
het Gaden Palace, gelegen in het Drepung klooster was de residentie van de Dalai Lama. 


ZUID-OSSETIË.

Zuid-Ossetië wordt begrenst in het noorden door Rusland en oosten, zuiden en westen door Georgië.
Georgië ziet Zuid-Ossetie als onderdeel van haar staatsgebied en wordt daarin gesteund door de meeste landen en internationale organisaties.
Zuid-Ossetië verklaarde zich in 1990 als de Republiek Zuid-Ossetië.
De hoofdstad is Tsinvali en het gebied heeft een oppervlakte van 3.900 km².Rusland erkend het als een eigen staat maar de onderlinge contacten verlopen stroef doordat de Russen veel te veel invloed trachten uit te oefenen in het gebied.VLAG VAN ZUID-OSSETIË.

De vlag van Zuid-Ossetië is een horizontale driekleur in de kleuren; wit-rood-goud.
De vlag werd officieel op 30 maart 1992 in gebruik genomen.
De kleuren hebben elk een symbolische betekenis: wit staat symbool voor intelligentie en morele eenheid, rood staat voor de moed van de martelaren en geel staat voor de rijkdom en de welvaart.
Tevens beelden de drie kleuren de historische band uit van de drie bevolkingslagen: de militaire aristocratie, de geestelijkheid en het gewone volk.

WAPEN VAN ZUID-OSSETIË.

Zuid-Ossetië heeft geen officieel wapen maar een zegel.
Centraal staat de afbeelding van een luipaard met op de achtergrond zeven met sneeuw bedekte bergen. 
Rondom de afbeelding in het midden staat de officiële naam van het land; boven in het Russische en onder in het Ossetisch. 
beide teksten zijn van elkaar gescheiden door twee cirkelvormige elementen in de kleuren zilver,goud en rood. Deze drie kleuren komen ook voor in de vlag van het land.
FINE.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten