donderdag 17 maart 2016

AZIË. LANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 11)


HET GROOTSTE WERELDDEEL

VAN ONZE PLANEET AARDE. (11)

AZIË.
THAILAND.

Officieel het Koninkrijk Thailand. het land stond tot 1939 bekend onder de naam Siam. De naam van het land in het Thai is "Prathet Thai", 'Prahet' betekend 'land' en het woord 'Thai' wordt als 'vrij' vertaald.
Het land wordt begrenst door Laos in het noordoosten en oosten, Cambodja in het zuidoosten, in het zuiden en zuidoosten door de Golf van Thailand, in het zuiden door Maleisië, in het westen door de Andaman Zee en Myanmar en in het noordwesten door Myanmar.
Het land heeft een oppervlakte van 513.120 km², waarvan 0,4% water. De hoofdstad is Bangkok en de voertaal is het Thai.
In het eerste millennium trokken bevolkingsgroepen vanuit Zuid-China naar het huidige Thailand. Hier bestonden reeds eerdere beschavingen uit de brons- en ijzertijd.
De Thais vestigden hun eerste koninkrijk met het Koningkrijk Ayutthaya.
De Thaise koninkrijken werden regelmatig bedreigd vanuit Birma en Vietnam, maar ook door onderlinge rivaliserende staten. Het land kende verschillende koninklijke namen.
Van 1932 tot 1973 werd het land bestuurd door een militair bewind. De militairen kwamen aan de macht door een geweldloze staatsgreep. Hierbij werd het land van een absolute monarchie tot een constitutionele monarchie veranderd.


Europese mogendheden vormden in de 19e en 20e eeuw een bedreiging voor het land, maar het land heeft een kolonisatie ten aller tijden weten te voorkomen.
Thailand koos om politieke redenen de zijde van Japan gedurende de WO-II, maar een dag na de aanval op Pearl Harbour vielen alsnog de Jappen het land binnen. Toen het tij in 1944 begon te keren ontwapenden de Thai op 15 augustus 1945 de meeste Japanse soldaten, voordat de Britten kwamen om de krijgsgevangenen te bevrijden die te werk waren gesteld aan de dodenspoorlijn met de brug over de rivier de Kwai.
De Britten beschouwden de Thai als een verslagen vijand, maar de V.S. besloot het land te steunen bij de wederopbouw na de oorlog.
In januari 1946 werden er democratische verkiezingen gehouden. Gedurende de Vietnamoorlog versnelde de modernisering en verwestering van de Thaise samenleving.
Tot op heden bleef het land last houden van interne politieke problemen waarbij regelmatig het leger de macht overnam om de rust te doen terugkeren. Voor de Thai is de koning het hoogste en het heiligste persoon in het land. Thailand is geliefd bij de toerist vanwege de prachtige stranden, de enorme hoeveelheid aan boeddhistische tempels en de fraaie landschapscultuur. De Thai is vriendelijk en gastvrij van instelling.


VLAG VAN THAILAND. 

De huidige vlag van Thailand werd in gebruik genomen op 28 september 1917.
De vlag heeft vijf horizontale banen in de kleuren rood-wit-blauw-wit-rood. De blauwe baan is tweemaal zo breed als de andere banen.
De kleuren rood-wit en blauw symboliseren achtereenvolgens de natie, de godsdienst en de koning. 
De Thaise naam voor de vlag is Thong Trairong, wat driekleurige vlag betekend.
In de oorlogsvlag van het land staat in het midden een rode cirkel met de afbeelding van de naar links kijkende witte olifant.

WAPEN VAN THAILAND.

Thailand heeft geen wapen maar een embleem.
Met het embleem wordt weergegeven een Garoeda, in het hindoeïsme en het Boeddhisme een mythisch wezen, half mens, half adelaar.
De romp en de armen zijn menselijk; de poten en de vleugels dierlijk.
het is in Thailand het staatssymbool en het symbool van de Thaise monarchie.
Ook in Indonesië kent men deze  mythische afbeelding en is de nationale luchtvaart maatschappij en naar vernoemd.
TURKIJE.

Officieel de Republiek Turkije. het grootste deel van dit land is gelegen in Azië.
Het Aziatische deel en het Europese deel van het land worden gescheiden door de Dardanellen, de Zee van Marmara en de Bosporus.
Slechts een klein deel met de stad Istanbul is gelegen in Europa.
Het totale land heeft een oppervlakte van 783.562 km², waarvan 1,3% water.
De hoofdstad gelegen in de Aziatische deel is Ankara en de voertaal is Turks.
Het land grenst aan Bulgarije, Griekenland, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Iran, Irak en Syrië.
In het zuiden grenst het land aan de Middellandse Zee en in het noorden aan de Zwarte Zee.


Het huidige Turkije werd voor de komst van de Turken over het algemeen aangeduid als Klein Azië of Anatolië.
Het Anatolië heeft een een geschiedenis die duizenden jaren terug gaat en was bewoond door volken als de Hettieten, Frygiërs, Urateërs, Armeniërs en Grieken.
In de 2e eeuw v.Chr. kwam dit gebied onder Romeins bestuur. Na het uit een vallen van het Romeinse Rijk werd Anatolië een deel van het Byzantijnse Rijk met Constantinopel (Istanbul) als hoofdstad.
De Turken afstammelingen van de Oghuz-stammen uit Centraal-Azië. veroverden Anatolië rond 1071. In 1453 na de stichting van het Ottomaanse Rijk veroverden de Turken Constantinopel en riepen de stad uit als hun hoofdstad.
Gedurende de WO-I kozen de Turken de zijde van Duitsland, Oostenrijk en Bulgarije. Zij verloren de oorlog. Na de oorlog ontstond er een enorme volksverhuizing en werden Grieken, Armenièrs en Assyrièrs verdreven. Honderdduizenden werden de dood ingejaagd.
Tijdens de WO-II bleef het land neutraal. In 1974 vielen Turkse troepen het noorden van het eiland Cyprus binnen, waardoor het eiland in twee delen werd gedeeld; het Griekse en het Turkse deel.
Turkije kampt heden met interne problemen aangaande de Koerdische minderheid in het land, corruptie schandalen, het beperken van de persvrijheid en het steeds verder instellen van de islamitische wetgeving. Het land wenst lid te worden van de E.U.


VLAG VAN TURKIJE.

De vlag van Turkije werd poas op 29 mei 1936 officieel vastgelegd.
Het doek bestaat uit een geheel rood veld met een krimpende maan en een scheef staande vijfpuntige ster in het wit.
Het rood staat symbool voor het bloed van de soldaten van Turkije.
De halve maan en ster dateren uit de Ottomaanse periode.
WAPEN VAN TURKIJE.

Turkije kent geen officieel wapen maar een nationaal embleem.
Het embleem is een rode cirkel met daarin de halve maan en de ster, omringt door een dunne witte- en rode cirkellijn.
Het embleem werd in 1923 in gebruik genomen na het afschaffen van het Ottomaanse Sultanaat in 1922.
Er zijn pogingen gedaan om een officieel wapen in gebruik te stellen, voor het eerst in 1925 en j.l. in 2014, maar tot op heden zonder succes.TURKMENISTAN.

Turkmenistan ligt in Azië en grenst in het westen aan de Kaspische Zee en verder aan Kazachstan, Oezbekistan, Afghanistan en Iran.
Het land was tot 12991 een deel van de voormalige Sovjet-Unie.
Het land heeft een oppervlakte van 488.100 km², waarvan 0,49% water. De hoofdstad is Asjchabad en de voertaal is Turkmeens.
De verre geschiedenis van het land kende de steppen nomaden een ruitervolk wat elkaar bestreed om de vruchtbare gronden om hun kudden op te weiden.
Het land kende invasies van de Hunnen, Turkse volken en de Mongolen. In 1881 na de val van de Toerkmeense vesting Gök Tépé kwam het gebied onder bestuur van het Russische Rijk, het keizerrijk. Na de Russische Revolutie werd het gebied een deel van de Sovjet-Unie.


Het land is rijk aan natuurlijke hulpbronnen als zout, aardolie, zwavel, aardgas en steenkool.
Op sommige plaatsen ontstaan doordat het land ook op een tektonische plaat ligt diepe brandende gaten die men de poorten naar de hel noemt.
Verder is de landbouw een grote bron van inkomsten. De Turkmeense paarden zijn wereld bekend.VLAG VAN TURKMENISTAN.

De huidige vlag werd aangenomen op 24 januari 2001.
De vlag bestaat uit een groenveld, wat symbool staat voor de islam. Aan de hijszijde gescheiden van de rand door een groene band een zeer fraai versierde rode baan. Deze baan bevat onder meer vijf fraaie tapijtpatronen die de rijke cultuur van het land uitbeelden.
In het groene veld staat linksboven nog een witte halve maan met vijf witte sterren. De maan en de sterren staan symbool voor de band tussen de Turkse volken, waartoe de Turkmenen behoren.

WAPEN VAN TURKMENISTAN.

Het huidige wapen is gebaseerd op het islamitisch symbool Rub El Hizb. Centraal in het wapen op een blauwe achtergrond het beroemde Turkmeense paardenras Akhal-Teke. Op de rode cirkel om het paard  staan vijf tapijtornamenten afgebeeld welke staan voor de vijf traditionele Turkmeense stammen. Een belangrijk export product van het land.
Het buitenste vlak heeft een groene achtergrond met een oranje rand.
Op deze groene achtergrond staat bovenin de witte halve maan met de vijf witte sterren afgebeeld; links en rechts korenaren en onderin de katoenplant. De vijf sterren staan voor de vijf provincies van het land.


VERENIGDE ARABISCHE EMIRATEN.

De Verenigde Arabische Emiraten omvatten de landen Abu Dhabi, Dubai, Sharja, Umm Al Qaywayn, Ras al-Khaima en Fujairah.
Ze grenzen aan Saoedi-Arabië en Oman en zijn gelegen aan de Arabische Golf en de ingang ervan Straat Hormuz.
Het gebied heeft een oppervlakte van 83.666 km², waarvan 11% water. De hoofdstad is Abu Dhabi en de voertaal is Arabisch.
De regeringsvorm is een Federatie van emiraten, waarbij ieder landje nog zijn eigen wetten heeft. 

Al in de vroegste geschiedenis was er een drukke handel tussen de tegenwoordige emiraten en de omliggende landen van de Perzische Golf. In die periode was het klimaat minder droog en viel er meer regen, zodat er akkerbouw en veeteelt mogelijk was. Tot aan de islamisering in de 7e eeuw bleven deze gebieden in de macht van de Perzen.
Verschillende Arabische stammen streden om de macht in het gebied zowel in het binnenland als aan de kust. Pas in de 9e eeuw kwam het gebied tot bloei door de handel met Indië, China en Oost-Afrika. In de 15e eeuw ontdekten de Portugezen de zeeroute via Kaap de Goede Hoop en ontdekten zo deze Arabische gebieden. Langs de kust van Fujairah bouwden zij een hele reeks forten.


In het einde van de 16e eeuw verloren de Portugezen hun invloed in het gebied mede door toedoen van de Britten die handelsverdragen afsloten met de sjeiks. Deze invloed zou duren tot na de WO-II in verband met de enorme aardolie productie in deze landen.
In 1968 kondigden de Britten aan zich terug te trekken uit het gebied met ingang van 1971.
Op 2 december 1971 vormden zich zes emiraten tot een gezamenlijke staat en drie maanden later trad ook Ras al-Khaimah toe. Oman , Qatar en Bahrein haakten op het laatste moment af.


De vondst van aardolie en -gas deed het leven van de inwoners sterk veranderen. Woestijn volken werden stadsvolken. De economie van de staten nam zeer snel toe. Wat eens kleine haventjes waren werden nu grote zeehavens voor de overslag van aardolie producten in tankers. 
Moderne luchthavens werden aangelegd en voor de kust werden drie palmeilanden opgespoten met woningen voor de elite.
Arbeid wordt door grote groepen gastarbeiders verricht uit Pakistan, India en Bangladesh welke vaak werken onder erbarmelijke omstandigheden zonder enige rechten. De grote projecten worden door westerse maatschappijen uitgevoerd.


VLAG VAN DE VERENIGDE ARABISCHE EMIRATEN.

De vlag werd op 2 december 1971 op de onafhankelijkheidsdag in gebruik genomen.
De vlag heeft de Pan-Arabische kleuren rood-groen-wit-zwart.
Een verticale rode baan links die een kwart van de breedte inneemt en drie horizontale banen in groen-wit en zwart van de zelfde breedte. De kleuren symboliseren de Arabische eenheid.
Daarnaast hebben ze ieder nog een aparte betekenis: groen symboliseert vruchtbaarheid, wit neutraliteit en zwart de olie rijkdom.

WAPEN VAN DE VERENIGDE ARABISCHE EMIRATEN.

Het wapen is een veel voorkomende afbeelding in de Arabische landen.
Het wapen is op 1 mei 2008 ingevoerd.
Het toont een gouden valk of havik, het symbool van de Qoeraisj-stam, waartoe de profeet Mohammed behoorde.
Op de borst van de vogel staat in een cirkel de vlag van de Emiraten afgebeeld en op een zwarte cirkel daarom heen zeven kleine witte sterren voor de zeven emiraten.
Onder de vogel staat op een rode achtergrond de naam in het Arabisch afgebeeld.
Van 1973 tot 2008 stond in de cirkel op de borst van de vogel op een rode achtergrond en blauwe golven het traditionele Arabische zeilschip de dhow afgebeeld.


VIETNAM.

Officieel de Socialistische Republiek Vietnam. Het land ligt op het schiereiland Indochina in Zuidoost-Azië en wordt begrenst door China in het noorden, de Golf van Tonkin en het daarin gelegen Chinese eiland Hainan in  het noord-oosten, door de Zuid-Chinese Zee in het zuidoosten, door Cambodja in het zuidwesten en door Laos in het noordwesten.
Het land heeft een oppervlakte van 330.972 km², waarvan 1,3% water.
De hoofdstad is Hanoi en de voertaal is Vietnamees.
Na meer dan duizend jaar Chinese overheersing werd Vietnam in de 10e eeuw een onafhankelijke staat.
In de 19e eeuw werd het land samen met de buurlanden laos en Cambodja, door Frankrijk gekoloniseerd.
Na de Eerste Indochinese Oorlog van 6 december 1946 tot 1 augustus 1954 verlieten de Fransen het gebied. Vietnam werd in twee delen opgedeeld. Het noordelijke deel werd communistisch en het zuidelijke deel was anticommunistisch.
Gedurende de Tweede Vietnam Oorlog van 1957 tot 1975 streden beide landen tegen elkaar, waarbij het noorden de oorlog won en beide gebieden onder een gezag brachten.
De oorspronkelijke geschiedenis van het land gaat ver terug voor onzer jaartelling. Een van de eerste Vietnamese staten was Dai Viet Quoc; vertaald als Groot Viet Land/Rijk, waarbij Viet verwees naar het volk. In 1010 kreeg het land haar eerste keizer van de Ly-dynastie welke het bestuur baseerde op de leer van Confucius.


Van de 15e eeuw tot in de 17e eeuw was het land regelmatig in oorlog met haar buurlanden.
In 1535 waren het de Portugezen die er als eerste Europeanen er een handelspost stichtten in Faifo. In de 17e eeuw heerste er een burgeroorlog tussen twee invloedrijke families. De Europeanen profiteren hiervan door aan beide kampen wapens te verkopen.
Tegen het einde van de 17e eeuw kwamen de Franse en de Engelse handelaren in het land. Na een mislukte interne rebellie namen de Fransen op 5 juni 1862 de macht over en werd het land een Franse kolonie.
Tijdens de WO-II behoorde het gebied tot Vichy-Frankrijk. Door deze situatie ontstond in 1941 een verzetscoalitie van de communisten en nationalisten de Viet Minh; tegen de kolonisator. Op 2 september riep de leider van de Viet Minh Hanoi uit als de hoofdstad en hiermee was het land verdeeld in een Noord- en Zuid Vietnam.
Het noorden begon met politieke zuiveringen en hiermee begon de periode van de 'bootvluchtelingen'. De V.S. steunde het zuidelijke deel maar zou uiteindelijk de strijd tegen de Viet Minh verliezen.


VLAG VAN VIETNAM.

De huidige vlag werd op 30 november 1955 aangenomen als de vlag van Noord-Vietnam. Bij de hereniging van Noord- en Zuid-Vietnam op 2 juli 1976 werd dit de officiële vlag van de Republiek Vietnam.
De vlag bestaat uit een rood veld met in het midden een vijfpuntige gele ster die het leiderschap van de Vietnamese Communistische Partij symboliseert.
De vijf punten staan voor de arbeiders, de boeren, de soldaten, de intellectuelen en de handelaars. Het rood staat symbool voor het vergoten bloed van het volk en de communistische revolutie.
De vlag van de Republiek Zuid-Vietnam had twee horizontale banen met boven de kleur rood en onder de kleur lichtblauw met in het midden een vijf puntige gele ster.


WAPEN VAN VIETNAM.

Vietnam kent geen officieel wapen, maar een embleem.
Dit embleem werd aangenomen als het embleem van Noord-Vietnam op 30 november 1955 als het embleem van Noord-Vietnam en op 2 juli 1976 als het symbool van geheel Vietnam.
Het embleem is een stijl van de socialistische heraldiek.
Centraal de vijf puntige ster van de Communistische Partij op een rode achtergrond. De brede gouden rand met rijst staat symbool voor de landbouw, het tandrad staat voor de industrie.
Onder het embleem in gouden letters de naam van het land.
ZUID-KOREA.

Officieel de Republiek Zuid-Korea. Het land ligt op het zuidelijkste deel van het Koreaanse Schiereiland en wordt in het noorden geschieden van Noord-Korea door een gedemilitariseerde zone. In het westen grenst het land aan de Gele Zee, in het zuiden aan Straat Korea en in het oosten aan de Japanse zee.
Het land heeft verder nog 3000 eilanden die voornamelijk in het zuiden en westen van de kust liggen.
Zuid-Korea heeft een oppervlakte van 100.188 km², waarvan 0,3% water.
De hoofdstad is Seoel en de voertaal is Koreaans.
De oude geschiedenis van het land is het zelfde als dat van Noord-Korea tot aan het begin van de Koreaanse oorlog.
Na het beëindigen van de oorlog in september 1953 kreeg het land veel financiële steun van de V.S.
Het land is een democratie en heeft een zeer welvarende industrie weten op te bouwen.

Tussen het Noorden en het Zuiden ligt een gedemilitariseerde zone die is afgesloten met een 'ijzeren gordijn' en mijnenvelden.
Ondanks vele pogingen tot een gezinshereniging te komen van de Zuiden en een ontspannen politieke en militaire sfeer met het Noorden zijn de beide landen nog steeds officieel met elkaar in staat van oorlog.
Dreigementen van het Noorden zijn aan de orde van de dag.

VLAG VAN ZUID-KOREA.

De vlag van Zuid-Korea bestaat uit een wit veld met centraal in het midden het Yin-Yang-symbool, van boven rood en van onder blauw. Hieromheen zijn vier verschillende trigrammen uit het oude boek I Ching, boek van de veranderingen geplaatst.
De symboliek komt uit de oude taoïstische filosofie Yin Yang.
De witte achtergrond staat symbool voor de vrede. De rod-blauwe cirkel wordt Taeguk genoemd, de oorsprong van alle dingen in het heelal. Het blauw (Eum) staat voor de negatieve aspecten en het rood (Yang) staat voor de positieve aspecten.
De vier trigrammen staan symbool voor (met de klok mee van linksboven):
Kracht; (geon) = hemel.
Straling; (ri = vuur , zon, en yang.
Kloof; (gam) = water, maan, en yin.
Veld; (gon) = aarde.

WAPEN VAN ZUID-KOREA.

Centraal in het wapen staat het Yin-Yang symbool als ook in de vlag. het is omringd door vijf gestileerde bloembladeren.
Op een wit lint dat een de onderzijde blauw is staat in het Koreaans de naam van het land.

                Zie vervolg: AZIË. LANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 12)Geen opmerkingen:

Een reactie posten