maandag 7 maart 2016

AZIË. LANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 10)



HET GROOTSTE WERELDDEEL

VAN ONZE PLANEET AARDE. (10)

AZIË.





SINGAPORE.

Officieel de Republiek Singapore. Het is een stadstaat gelegen op het eiland Singapore met een oppervlakte van 716 km², waarvan 1,4% water.
De hoofdstad is Singapore en de voertalen op het eiland zijn; Mandarijn, Maleis, Tamil en Engels.
Buiten het hoofdeiland bestaat Singapore uit nog 63 kleine eilandjes welke van Indonesië worden gescheiden door de Straat Singapore en van Maleisië door Straat Johore.
Singapore kent twee hoge punten; de Bukit Timah Hill met 166 meter en Mount Faber met 105 meter.
De geschiedenis van dit kleine staatje gaat terug tot de 14e eeuw. Het stond in die tijd bekend onder de naam Temasek of te wel "stad van de zee". het was onderdeel van het Srivijaya-rijk. Het was vanwege de ligging een belangrijk handelscentrum en is dat door de eeuwen heen gebleven. Na de val van het Srivijaya-rijk werd het toenmalige Singapore geclaimd door omliggende rijken. het Thaise koninkrijk Ayutthaya deed een inval maar deze werd afgeslagen.
In het begin van de 15e eeuw werd Temasek hernoemd in Singapura.



Over de verandering van de naam gaan veel vertellingen:
Als eerste dacht men dat het Leeuwenstad betekende in het Sanskriet, maar in de omgeving leefden geheel geen leeuwen.
Volgens een legende zou koning Parameswarea van Srivijaya een beest uit zee hebben zien oprijzen dat op een leeuw zou lijken. Singa zou dan de betekenis hebben van leeuw.
In het Sanskriet staat het woord 'sing' voor steen. Hiermee zou men het de naam voor "rotsachtig gebied" hebben gegeven. Leeuwenstad zou duidelijk verwijzen naar een volksetymologie.


 In 1819 werd Singapore door de Britten gekoloniseerd. De Engelsman Sir Thomas Raffles stichtte er een handelspost en legde daarmee het fundament van de huidige stadstaat.
Gedurende de WO-II was Singapore door de Japanners bezet die alle buitenlanders en veel lokale bevolking onder brachten in een interneringskamp op de plaats waar nu het vliegveld is gelegen. Pas na een zware strijd gaven de Britten op 15 februari 1942 de stad over aan de Japanners.
De bezetting door de Japanners duurde tot september 1945.
In 1959 kreeg Singapore zelfbestuur en in 1963 sloot Singapore zich aan bij de Maleisische Federatie.
In 1965 trad de stadstaat uit de federatie en ging verder als een onafhankelijke republiek nog steeds onder Britse militaire bescherming. De stad begon aan een snelle wederopbouw. In 1967 trokken de Britten al hun troepen terug van het eiland. De bouw van raffinaderijen op eilandjes voor de kust en de bouw van scheepsnieuwbouw en reparatie werven maakten de stad welvarend.
De stad werd een stad met een modern aanzicht en veel oude traditionele woongebieden moesten wijken voor nieuwbouw projecten. Toch heeft men zich op tijd gerealiseerd niet al het oude te verwijderen maar op te knappen als behoudt van het verleden. In de stad leven wel meer dan zes godsdiensten naast elkaar en de stad staat bekend om zijn groot aantal aan tempels.


VLAG VAN SINGAPORE.

De vlag van Singapore werd op 3 december 1959 voor het eerst getoond.
De vlag bestaat uit twee gelijke horizontale banen rood en wit met linksboven  in de rode baan een halve maan en vijf sterren in het wit.
De halve maan staat symbool voor een jonge natie die opbloeit.
De vijf sterren staan symbool voor democratie, vrede, vooruitgang, rechtvaardigheid en gelijkheid.


WAPEN VAN SINGAPORE.

Het wapen schild wordt gedragen door links een Perzische leeuw en rechts een Maleise tijger en staan op twee rijsthalmen in goud.
Ze dragen een rood schild met een wassende maan en vijf sterren en deze vertegenwoordigen de opbloei van de staat en de de verschillende idealen.
Onder het geheel op een blauw lint staat de titel van het volkslied van Singapore.


SRI LANKA.

Officieel de Democratische Socialistische Republiek Sri Lanka.
Het is het voormalige eiland onder de naam Ceylon.
Het land is een eilandstaat en ligt ten zuid-oosten van India in de Indische Oceaan en de Golf van Bengalen.
Het land heeft een oppervlakte van 65.610 km², waarvan 1,3% water.
De hoofdstad is Sri Jayewardenapura Kotte en de voertalen op het eiland zijn; Engels, Singalees en Tamil.
Door de gunstige ligging was het eiland geliefd bij de zeevarende handelsnaties als een tussenstop en als je er de macht had een marinebasis te bouwen.
Na eerst meer dan tweeduizend jaar van heerschappij van naburige landen waren het de Portugezen en de Hollanders het eiland in de 16e eeuw koloniseerden. In 1815 kwam het gehele eiland onder Britse heerschappij.



Buiten de strategische ligging van het eiland waren ook de producten van belang zoals; thee, kinine, koffie, rubber, kaneel en kokosnoten.
Er wordt dan ook nu nog over Ceylon-thee gesproken en niet over Sri Lanka thee.
Ook de export van tropische hardhout naar Europa was een bron van inkomsten.
Doordat  het in de zeevaart van belang was heeft het land ook een  multiculturele bevolking en geloof.
De Nederlanders waren vooral geïnteresseerd in de handel van kruiden, hout en olifanten en lieten hiervoor kanalen aanleggen naar het binnenland.



De Tamils kwamen gedurende de middeleeuwen naar het eiland vanuit India. De relaties tussen de beide bevolkingsgroepen de Singalezen en de Tamils verliep soms vreedzaam dan weer oorlogszuchtig.
Gedurende de WO-II diende het eiland als een belangrijke marinebasis voor de geallieerde strijdkrachten tegen het Japanse Keizerrijk.
Het eiland werd op 4 februari 1948 onafhankelijk onder de naam Dominion Ceylon.



De onrust tussen de Tamils en de Singalezen kwam in de jaren tachtig van de 20e eeuw tot een uitbarsting, wat leidde tot een burgeroorlog met duizenden doden.


VLAG VAN SRI LANKA.

De huidige vlag van Sri Lanka werd ingevoerd op 17 december 1978.
De vlag bestaat uit twee delen in een geel kader. In het rechter deel staat een leeuw afgebeeld op een paars-bruin veld, die naar links kijkt en in zijn klauw een zwaard vast heeft. In elke hoek van het veld staat een blad afgebeeld van de bodhiboom.
Het linkervak aan de hijszijde bestaat uit twee verticale banen in de kleuren groen en oranje. Alle elementen van de vlag hebben een symbolische betekenis.
De leeuw staat voor de Singalezen, die de meerderheid van de bevolking uitmaken en voor het merendeel boeddhistisch zijn. De bladeren van de bodhiboom zijn heilig in het boeddhisme.
Tevens symboliseren zij de vier grootste religies op het eiland.
Het zwaard dat de leeuw vasthoudt staat voor de onafhankelijkheid van het land. De staart van de leeuw symboliseert het edele achtvoudige pad van het boeddhisme. De manen staan voor wijsheid, religiositeit en meditatie. De baard staat voor puurheid van woorden en zijn neus voor intelligentie.
Het handstuk van het zwaard symboliseert de elementen vuur, water, lucht en aarde.
De niet boeddhisten zijn door de vier bladeren op een andere wijze vertegenwoordigd in de vlag: de oranje baan symboliseert de hindoeïstische Tamil-minderheid, de groene baan de moslims en het gele kader de andere minderheden.

WAPEN VAN SRI LANKA.

Centraal in het wapen staat de leeuw met het zwaard welk symbool ook voorkomt op de vlag van Sri Lanka.
De leeuw staat in een rode cirkel omringt door cirkels in wit-blauw-wit welke weer omringt is door zestien gouden bladeren van de lotusbloem. Deze bladeren worden weer omgeven door een rand met kleuren goud-blauw-goud.
Het geheel staat op een gouden vaas waaruit rijsthalmen komen die de cirkels omringen. Boven de cirkels staat op een gouden achtergrond in het blauw de dharmachakra, het "Wiel der wet". Aan de linkerzijde van de vaas die op een gouden standaard staat is een plakkaat met een halve maan en rechts een plakkaat met de zon. het geheel is omgeven door een blauwe rand.

Voor de betekenis van de leeuw zie de beschrijving bij de vlag van Sri Lanka. De rijst symboliseert een zeer belangrijk landbouw product. Alle overige symbolen komen uit het boeddhistisch geloof.


Dat de olifant een nationaal dier van het eiland is blijkt uit de eerste wapens van het land: van links naar rechts; Portugees koloniaal wapen tot 1658; Nederlands koloniaal wapen van 1702-1796; Brits koloniaal wapen van 1802-1948. Het vierde wapen is het wapen van Dominion Ceylon van 1954-1972.


SYRIË.

Officieel de Arabische Republiek Syrië. het land grenst in het westen aan de Middellandse Zee, in het noorden aan Turkije in het oosten en zuidoosten aan Irak en in het zuidwesten aan Libanon en Israël.
Het land heeft een oppervlakte van 185.190 km², waarvan 0,06% water. De hoofdstad is Damascus en de voertaal is Arabisch.
De huidige staat Syrië is ontstaan na de WO-I als Frans Mandaatgebied en kreeg onafhankelijkheid in april 1946.

Syrië ligt in de zogenaamde Vruchtbare Halve Maan. Het is het gebied van de oude beschavingen. het land werd bestuurd door de Perzen die werden verslagen door Alexander de grote in de 4e eeuw v.Chr. In 63 v.Chr. werd het land veroverd door de Romeinen die er een provincie van maakten onder de naam Syria.
In de 7e eeuw werd het land veroverd door de Arabieren. De Arabische dynastie van de Omaijaden regeerde vanuit Damascus ruim een eeuw over het Arabische Rijk.



Het gebied wat Syrië nu is werd in de 11e eeuw veroverd door de Turkse Seltsjoeken, vervolgens door de tot de islam bekeerden Mongolen, de Egyptische Mamelukken en in de 16e eeuw door de Ottomanen die er bleven regeren tot het einde van de WO-I.
Na de val van het Ottomaanse Rijk  werd het een Mandaat van Frankrijk.
In 1946 werd het land onafhankelijk en kreeg steun van de Sovjet Unie.
In 1963 kwam de Ba'ath-Partij via een staatsgreep aan de macht. In 1967 kwam het land in oorlog met Israël en gedurende de Zesdaagse Oorlog verloor het de Golanhoogten. Ook gedurende de Jom Kipoeroorlog en inmenging in de Libanese Burgeroorlog deden het land geen goed.
In 1970 kwam Assad aan de macht door een coup en hij bleef president tot 2000 en werd opgevolgd door zijn zoon. Hij land bleef een broeinest van onderlinge godsdienst groeperingen die elkaar bestreden. Sinds 2010 is het land verwikkeld in een zware bloederige burgeroorlog en een strijd tegen de opkomende macht van de Islamitische Staat (IS).


VLAG VAN SYRIË.

De huidige vlag van Syrië is de vijfde vlag nadat het land een Frans Mandaat werd.
De vlag werd aangenomen in 1980 en was ook de vlag van de Verenigde Arabische Republiek, een federatie tussen Egypte en Syrië tussen 1958 en 1961.
De vlag bestaan drie horizontale banen in de pan-Arabische kleuren rood-wit-zwart. Op de witte baan staan twee groene vijfpuntige sterren afgebeeld.

WAPEN VAN SYRIË.

 Het wapen van Syrië werd ingevoerd op 15 april 1946. Het is de tijd regelmatig aangepast. Sinds 1950 wordt het huidige wapen ook op de munten ingeslagen.
Het wapen bestaat uit een goudkleurige valk, een vogel die in veel Arabische wapens voorkomt.
De vlak kijkt naar rechts en draagt op zijn borst een schild met verticaal de afbeelding van de vlag van Syrië.
Over de staartveren van de vlak zijn twee lauriertakken afgebeeld met geheel onderaan een groene band met zwarte Arabische schrijftekens met de tekst; "Syrische Arabische Republiek".



TADZJIKISTAN.

Officieel de Republiek Tadzijkistan. het land is gelegen in Centraal-Azië en wordt omringt door de landen: Oezbekistan, Kirgizië, China en Afghanistan.
Tot 1991 maakte het deel uit van de Sovjet Unie.
het land heeft een oppervlakte van 142.600 km², waarvan 0,2% water. De hoofdstad is Doesjanbe en de voertaal is Tadzijeks Perzisch. 
Het land is bergachtig en ligt voor meer dan de helft op een hoogte van 3000 meter. In het oosten ligt het Pamir gebergte.
Het land maakte vroeger deel uit van het Oud-Perzische-Rijk. In de 2e eeuw v.Chr had het land veel te lijden door herhaaldelijke invallen van Perzen en Turken.



In de 7e eeuw deed de islam haar intrede. Sindsde tweede helft van de 19e eeuw werd het land door de Russen onderworpen.
Vanaf de onafhankelijkheid in september 1991 raakte het land verwikkeld in een burgeroorlog die tot 1997 zou duren. De vrede kwam tot stand door de V.N. met de voorwaarde dat de islamieten in de regering werden opgenomen. De ex-communisten werketen snel hun concurrenten uit de regering en door de boycot van de oppositie is het land nu in feite een eenpartijstaat geworden. De huidige regering sloopt de moskeeën.


VLAG VAN TADZIJKISTAN.

De huidige vlag is aangenomen op 24 november 1992 en verving de vlag die in gebruik was toen het land nog een deel van de Sovjet-Unie was.
De vlag is een horizontale driekleur; rood-wit-groen. De middelste baan heeft de dubbele breedte dan de overige twee banen. In de middelste witte baan staat in het midden een gouden kroon afgebeeld met zeven sterren.
het rood staat symbool voor de eenheid van het land, het wit voor de katoenproductie en het groen voor het landschap. De kroon staat voor de bevolking, zoals de naam is verbonden met het Perzische woord "Taj" wat kroon betekend.

WAPEN VAN TADZIJKISTAN.

het huidige wapen is een aanpassing van het wapen uit de tijd dat het land nog tot de Sovjet-Unie behoorde. Waar nu de kroon met zeven sterren is geplaatst stond toen de rode ster van het communisme.
De kroon met de zeven sterren staat centraal in het wapen en is geplaatst boven een opkomende zon boven het Pamirgebergte.
het wapen wordt omringt door links de katoenplant met vrucht en rechts door tarwehalmen beide omwikkeld met een lint in de kleuren van de vlag.
het onderste deel van het wapen rust op een geopend boek op een leessteun, wat vermoedelijk de koran moet voorstellen.

TAIWAN.

Officieel de Republiek China. het is een eiland gelegen ten oosten van het Chinese vasteland en gescheiden door de Oost-Chinese Zee. Het ligt ten zuidwesten van Japan en ten noordoosten van de Filipijnen.
Onder de republiek vallen nog drie kleinere eilanden die zijn gelegen in de Straat van Taiwan.
het land heeft een oppervlakte van 35.980 km², waarvan 10,3% water.
De hoofdstad is Taipei en de voertaal is het Chinees Mandarijn.
Over de oude geschiedenis van het land bestaan nogal wat meningsverschillen maar men gaat er van uit dat er reeds 30.000 jaar geleden bewoning was op het het eiland.
De een gaat ervan uit dat de oorspronkelijke bewoners van het eiland naar het vaste land van China zijn gereisd en de ander beweert het tegenover gestelde. een feit is zeker dat het altijd onder invloed van de Chinese dynastieën heeft gestaan.
Door de ligging van het eiland en het feit dat het een zeevarende bevolking had was er altijd contact met de omliggende landen. Door de vruchtbare grond exporteerde het veel groenten naar buurlanden.

Het waren de Portugezen die er als eerste Europeanen voet aan land zetten nadat ze op Macao waren terecht gekomen. Ze noemden het eiland Ilha Formosa.
Ook de Nederlanders met de Verenigde Oostindische Compagnie zag het belang van het eiland in voor de handel met Japan en vestigden in 1622 een handelspost in de baat van Tainan.
De Spanjaarden verkeerden er maar een korte periode daar hun vloot werd getroffen door enkele catastrofes.
In 1662 werden de Nederlanders verdreven en kwam het land onder bestuur van de Ming-dynastie en vele latere dynastieën. 
het land kreeg te maken met de Eerste Chinees-Japanse Oorlog en later met de inval van Japan in Korea. Tot het einde van de WO-II was het land Japans en kwam daarna weer in Chinese handen.
In China begon een machtsstrijd en de nationalisten vluchtten het land uit naar Taiwan om zich te vestigen in Taipei na de overwinning van de communisten.
Bij het uitbreken van de Korea Oorlog stationeerden de V.S. een van hun vloten in de Straat van Taiwan om zo het eiland te beschermen tegen invallen vanaf het vasteland van China.
Ondanks het feit dat tegenwoordig China minder claims uitbrengt over het eiland zien ze het nog steeds als een opstandige provincie.

VLAG VAN TAIWAN. 

De vlag van Taiwan is sinds 1949 in gebruik en wordt door 24 landen erkend.
De vlag staat bekend in het Chinees als : Schone blauwe lucht, witte zon en de volle rode aarde.
De vlag het een rood veld met linksboven een blauw kanton met daarin een witte zon. De drie kleuren werden reeds gedurende het Chinese keizerrijk gebruikt en is gelinkt aan de 'De drie principes van het volk'. het wit staat symbool voor de volkswelvaart, het blauw voor de democratie en het rood voor het nationalisme.
Daarnaast staan de kleuren ook voor de deugden: het blauw voor helderheid, reinheid, vrijheid en een regering van het volk; het wit de eerlijkheid, zelfopoffering, gelijkheid en een regering door het volk; het rood staat voor broederschap en een regering door het volk.

WAPEN VAN TAIWAN.

Het wapen van Taiwan is het nationale symbool van het land sinds 1928.
Het wapen stelt de witte zon voor tegen een blauwe hemel achtergrond. De zon heeft 12 stralen die de 12 maanden van het jaar en de 12 traditionele Chinese uren uitbeelden.
Het ontwerp dateert uit 1895, toen China nog een keizerrijk onder de Qing-dynastie was. Het was het ontwerp van Lu Haodong die een democratische opstand leidde tegen de Mantsjoes. 




             Zie vervolg: AZIË. LANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 11) 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten