zaterdag 3 mei 2014

TWEEDE WERELDOORLOG - BRANDPLAATJES.

BRANDPLAATJES WAT ZIJN DAT?Tijdens de bombardementsvluchten op Nazi-Duitsland gooiden de geallieerde piloten boven het bezette Nederland kleine foto's uit hun toestellen met daarop afbeeldingen van de koninklijke familie die in Canada verbleef.
Koningin Wilhelmina en Prins Bernhard verbleven in Londen.

Alles wat een uiting was van sympathie voor het koningshuis was door de bezetter zwaar verboden. Dat er in veel tuintjes plotseling goudsbloemen groeiden en de tuinen oranje kleurden, was natuurlijk door de natuur gedaan. In feite een vorm van stil verzet.

Deze afbeeldingen van de Kroonprinses Juliana en de prinsesjes Beatrix, Margriet en Irene werden natuurlijk een geliefd verzamel- en ruil object bij de 'Oranje' gezinde bevolking, maar was de bezetter een doorn in het oog.
Zo lieten de Duitsers weten via een bulletin, dat het in het bezit hebben van deze plaatjes zeer gevaarlijk was, daar ze spontaan konden ontbranden door zelfontbranding als ze in huis werden bewaard met de ernstige gevolgen van dien.
Zo kregen deze plaatjes van de Nederlanders die aan deze fabel totaal geen geloof hechten de bijnaam "Brandplaatjes".
In feite was de bezetter brand gevaarlijker dan een foto van Prinses Juliana en haar kinderen en ging de Nederlander vrolijk door met het verzamelen en ruilen van deze "brandplaatjes".   
Geen opmerkingen:

Een reactie posten