NEDERLAND ZAL HERRIJZEN.
Maar Nederland werd niet in één keer bevrijd.
In 1944 hadden de geallieerden troepen het zuiden van ons land, beneden de grote rivieren reeds bevrijd, maar voor de rest van ons land zou nog een vreselijke tijd komen. Een tijd van terreur en honger!
Van 17 tot 25 september was de slag om Arnhem om de bruggen over de Rijn veilig te stellen voor een verdere opmars van de geallieerde tropen naar het noorden. Een slag die honderden mensen levens koste en een totaal verwoeste stad.
Maar het was de strenge winter van 1944- 1945 die nog eens velen het leven zou gaan kosten.
De mensen in het westen van het land leden kou en honger. Voedsel wat al jaren op de bon was, was niet meer te krijgen en men zocht tussen afval naar dat wat nog eetbaar was. Vele trokken er op uit met kinderwagens of zelfgemaakte karretjes ( Fietsen werden door de bezetter in beslag genomen) om honderden kilometers te lopen naar de landbouwgebieden om daar tegen hoge prijzen nog wat eetbaars te kunnen kopen of ruilen, waarbij men dan het risico liep dat bij een militaire controlepost het eten weer in beslag werd genomen. Gaarkeukens verstrekte mondjesmaat dat wat voor voedsel door moest gaan.
In april 1945 vond met toestemming van de bezetter operatie 'Manna' plaats.
Bij deze operatie dropten geallieerde vliegtuigen Zweeds wittebrood boven de steden in West-Nederland.
Op 4 mei 1945 kwam er pas officieel door de capitulatie van Duitsland een einde aan de vijf jaar bezetting van ons land en een einde aan de Tweede Wereld Oorlog die miljoenen slachtoffers eiste.
Krijgsgevangenen, dwangarbeiders, onderduikers en overlevenden van de vernietigingskampen keerden langzaam huiswaarts, waar velen niets meer terug zouden vinden van wat er eens was.
Maar Nederland vierde de bevrijding en begon aan de wederopbouw van het land.
( Een oude schoolplaat met de feestelijke intocht van de geallieerde bevrijders te Amsterdam.)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten