vrijdag 2 mei 2014

DODENHERDENKING 4 MEI.

WIJ HERDENKEN ZIJ DIE VIELEN.Op 10 mei 1940 om 04.00 uur in de ochtend begon met het bombardement van vliegveld Waalhaven de strijd om de stad Rotterdam. Het verzet van de Mariniers om de stad te behouden bij Maasbruggen was groot. Ook bij de Grebbeberg, de Afsluitdijk en de Moerdijkbruggen werd zwaar gevochten tegen de binnenvallende Duitse troepen.
De Duitsers dreigden met een bombardement op het hart van Rotterdam als Nederland zich niet zou overgeven. Terwijl de capitulatie onderhandelingen plaats vonden en de Duitse bevelhebber Berlijn verzocht het bombardement uit te stellen werd alsnog om 13.30 uur op 14 mei 1940 de stad gebombardeerd.


Het hart werd uit de stad weggebombardeerd. Ruim 800 doden waren er te betreuren en meer dan 80.000 bewoners werden dakloos. Met de bedreiging dat dit ook andere steden ten deel zou vallen capituleerde Nederland op 15 mei 1940, waarop vijf jaar Duitse bezetting zou volgen. Een periode waarin mensen werden afgevoerd om hun geloof, politieke overtuiging of verzet en de dood zouden vinden in kampen.
Een oorlog met miljoenen doden.


Een monument wat herinnerd aan dit bombardement is het door O Zadkine gemaakte monument "Mei 1940 - De Verwoeste stad". Het leed en het weggerukte hart van de stad wordt er duidelijk in weer gegeven.

" DE STAD GESCHONDEN. UIT HONDERDEN MONDEN ZIJN GEBEDEN GEZONDEN. DIE HET DOORSTOND EN TROUW GEBONDEN HEBBEN DE VRIJHEID HERVONDEN".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten