maandag 25 november 2013

KENIA S.S. SHELL TANKERS B.V. (DEEL1-A)

S.S. KENIA

9 OCTOBER 1971 T/M 2 MAART 1972.

Het s.s. Kenia is een tanker van de K-klasse. Het schip met de roepletters PTIT werd in 1954 opgeleverd door de werf Wilton Fijenoord te Rotterdam. Het had een laadvermogen van 19.247 BRT en deed dienst tot 1975, waarna het werd gesloopt.
Het schip vervoerde hoofdzakelijk ruwe aardolie tussen de Arabische Golf en het Verre Oosten.


Op 9 october 1971 stapte ik te Pulau Bukom aan boord van het s.s.Kenia tijdens het lossen van haar lading voor de Shell raffinaderij. Het was tegen de avond dat ik aan boord van het schip stapte en onder weg naar Pulau Bukom kon genieten van een mooie zonsondergang.


Bij aankomst te Singapore eerst enige dagen in het Cockpit Hotel doorgebracht en de stad wat verkend.
Zo een bezoek gebracht aan de hindoe tempel Sri Maramann  welke in China Town ligt.


(Twee priesters maken een praatje in de tempel.)


(Versieringen buiten op de dakranden van de tempel.)


( Een beeld van de gelukkige olifant, half mens half dier, Ganesha.)


Na het lossen van de lading te Singapore vertrokken we met lading orders naar Bandar Mahshahr in Iran en kwamen een zwaar zeetransport tegen. Een Nederlandse sleepboot met een olieboorplatform op sleep.


Te Bandar Mahsahr was het niet toegestaan om de wal op te gaan en ook niet om te fotograferen, welke laatste toch stiekem werd gedaan. Zwarte rookwolken dreven over het landschap van een in de brand staand olieveld. 


Op de oever lagen de resten van een tanker die door een explosie in de ladingtanks uit elkaar was geslagen en later weer en stukken was gesneden op de resten t.z.t af te voeren.


Na het laden keerden we weer terug naar Singapore om te gaan lossen.Deze reis zouden we nog een keer gaan maken, maar dan Tabangao in de Filipijnen als loshaven. 


1 opmerking:

  1. De wrakstukken liggen nog steeds in Bandahr Mahshar, zie Google

    BeantwoordenVerwijderen