donderdag 7 november 2013

ACMAEA M.S. SHELL TANKERS B.V. (DEEL 1-D)

M.S. ACMAEA.

31 SEPTEMBER 1970 T/M 5 APRIL 1971.Na het lossen van de lading te Gäfle in Zweden kregen we last vaneen stevige wind die gelijk alle waterspray die over het schip kwam deed bevriezen.Alles aan dek en de voorzijde van  het middenschip zat in een record tijd onder lange ijsbaarden die soms met veel geraas zich losmaakten van de accommodatie en stuk vielen op het dek.


Zo verlieten we de Botnische Golf en voeren via het Skagerak naar de Noordzee om onze winterse reis voort te zetten naar Stanlow en daar te gaan laden voor Hammerfest en Alësund in Noorwegen.
eenmaal op de Noordzee was het snel gedaan met al het ijs aan dek.


Ook de vaart naar Hammerfest gelegen in het noordelijke deel van Noorwegen was bar en bitterkoud en op de bergen aan de kust lag een dik pak sneeuw.
Te Hammerfest moest er stookolie gelost worden voor een vis verwerkende fabriek. We lagen aldaar op een steenworp afstand van deze fabriek en binnen de kortst mogelijke tijd was de machinekamer en de accommodatie vergeven van een stinkende vislucht.Ook bij het binnenvaren van de baai waaraan Alësund is gelegen was alles in een wit winterkleed. Het lossen te Alësund verliep voorspoedig en zo konden we weer de Noordzee oversteken om te Thameshaven in Engeland te gaan laden voor Stockholm en Götenburg in Zweden. 


In Stockholm weer de wal opgegaan en na eerst weer een bezoek gebracht te hebben aan Gamla Stan het oude stadsdeel en het fraaie stadhuis. 


( Lichtinval door de bogen van het stadhuis.)


( Gamla Stan de oude stad van Stockholm.)

Uiteindelijk besloten om een bezoek te brengen aan het museum waar men druk bezig was de romp van het 17e eeuwse oologsschip de Wasa en wat er verder van over was te conserveren.


Na lossen te Stockholm naar Götenburg gevaren alwaar ik met verlof ging. Met SAS naar Amsterdam gevlogen.


                 HET WAS MIJN KOUDSTE CONTRACT OOIT !1 opmerking:

  1. Mijn vader (John Budding) heeft ook gevaren op de Acmea. Mogelijk ben ik zelf als klein kind ook aan boord geweest. Leuk om deze foto' s te zien. Ik ga morgen eens kijken in de fotoboeken op zolder. Met vriendelijke groet Joyce ter Brugge-Budding

    BeantwoordenVerwijderen